2009 m. sausio 8 d., ketvirtadienis

Klasikinis Crème brûlée

Taigi vėl Kepėjai be stabdžių. Šįkart rodau klasikinį variantą, pagamintą pagal Kepėjai be stabdžių receptą. Skiriasi tik tuo, kad darytas iš pusės porcijos ir ilgiau kaitintas, todėl yra tirštesnis. Kremą supilsčiau į mažytes padažines 60 ml talpos. Mano šeimyna, ypatinga šio deserto mėgėja, nuoširdžiai dėkoja Crème brûlée iššūkio sumanytojai Monkey kad įkvėpė mane gaminimui :)

Reikės:



500 ml riebios grietinėlės,
1 vanilės ankšties
100g smulkaus cukraus (plius papildomai pabarstymui),
6 kiaušinio trynių.




1. Orkaitę įkaitinti iki 140 C.
2. Grietinėlę supilti į puodą. Vanilės ankštį perpjauti išilgai pusiau, peiliuku išimtas sėklas sudėti į grietinėlę.
3. Ankštį supjaustyti gabaliukais, juos taip pat sumesti į grietinėlę.
4. Užvirinti ir iškart sumažinti ugnį, kaitinti ant nedidelės ugnies penkias minutes.
5. Karščiui atspariame inde kiaušinių trynius išplakti su cukrumi iki kreminės konsistencijos.
6. Vėl užvirinti grietinėlę, ją supilti į kiaušinių ir cukraus plakinį, nuolat maišyti kol sutirštės.
7. Masę per sietelį nukošti į didelį ąsotį, mišinį išpilstyti į šešias formeles, užpildant maždaug du trečdalius jų tūrio.
8. Formeles sudėti į didelę skardą. Įpilti karšto vandens, kad maždaug iki pusės apsemtų indelius.
9. Kepti orkaitėje (vidurinėje lentynoje) apie 30 minučių arba kol kremas iškeps, bet liks kiek minkštas ties viduriu.
10. Išimti iš vandens, atvėsinti iki kambario temperatūros.

Čia įkišiu savo penkis - siūlau kremą ne tik atvėsinti kambario t-roje, bet ir palaikyti bent kelias valandas arba naktį šaldytuve.

11. Prieš tiekiant kiekvieną formelę lygiu sluoksniu pabarstyti smulkiu cukrumi, karamelizuoti su virtuviniu liepsnosvaidžiu.
12. Palikti kelioms minutėms, kad atvėstų. Patiekti.