2009 m. sausio 31 d., šeštadienis

Tutti-frutti

Turiu vieną tokią labai seną kulinarinę knygą. Pavadinimo nežinau, autorių nežinau, net leidybos metų nežinau. Žinau tik, kad kiek save prisimenu - tiek prisimenu ir šią knygą, mėgdavau ją vartyti būdama pas senelius.... ir dabar kaip bebūtų gėda prisipažinti, bet aš labai prisidėjau prie jos šiuometinės būklės (tada... labai seniai... nors ji ir tada buvo labai pagyvenusi).

Noro gaminti alkoholinius gėrimus niekad nebudavo, bet su malonumu skaitydavau vieną receptą su skambiu pavadinimu "Tutti-frutti". Ir kiekvieną žiemą vis keikdavau savo sklerozę, neleisiančią vasarą prisiminti tokį paprastą ir ... dabar jau aš žinau :) ir mano svečiai žino :))) nepeprastai efektingą receptą.

Apie užpiltinę pradedame galvoti vasaros pradžioje, kai pradeda nokti vaisiai ir uogos. Paruošiame trilitrinius stiklainius (užpiliau vieną, dabar žinau, kad to tikrai neužtenka :))) ), degtinę, romą, cukrų. Ir tokius vaisius ir uogas, kurie pradeda nokti. Pirmas sluoksnis pas mane buvo iš braškių. Nuplautas ir nusausintas braškes (maždaug 250 - 300 g) suberti į stiklainį, užpilti 2 - 3 šaukštais cukraus ir po ~150 ml degtinės ir romo. Kitas sluoksnis raudonieji serbentai, po to vyšnios, avietės, slyvos, persikai, kriaušės. (Vaisius supjaustyti skiltelėmis). Viskas kartojasi - kiekvienas sluoksnis vaisių užpilamas cukrumi, o pot degtine ir romu. Stiklainis uždaromas ir galutinai slepiamas į tamsią vietelę. Ir viskas pamirštama bent jau iki Kalėdų. (labai sudėtinga :))))) ) Po to skystis nupilamas, perkošiamas per kavos filtrą ir supilstyti į gražius buteliukus. Vaisius galima suvalgyti ir taip, galima panaudoti desertams.