2009 m. vasario 20 d., penktadienis

Fokačia su svogūnais

Vakar dienos fokačia iš žurnalo "Kuchnia" priedo, kuri užleido vietą tarte flambee. Bet vis tiek fokačia nugalėjo. Kaip nugalėjo juokingas fonetiškai užrašytas pavadinimas. Kaip kitaip pavadinti - duonelė? paplotėlis? duona? Bulka? Tokie pavadinimai tai tikras galvos skausmas... ypač, kai prisiskaitai ką liepia Kalbos komisija... Galbūt kada nors ateityje užsienietiški patiekalų pavadinimai nebus tokie jau nelaukiami, net neįleidžiami, keičiami aprašominiais ilgiausiais pavadinimais... gal... kol kas taip, kaip yra ir tegul itališkoji focaccia man atleis...

Minkšta ir kartu traški, su svogūno saldumu ir druskos surumu. Su lauku kvepiančiomis žolelėmis. Skani ir šilta ir šalta... dingsta akimirksniu. :)


200 ml šilto vandens
15 g šviežių mielių
1 šaukštelis cukraus
35o g miltų
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 svogūnas
aliejaus apkepti svogūnui
1/2 šaukštelio cukraus svogūnui apkepti
1 šaukštelis džiovintų žolelių (pas mane -Santa Maria picos prieskonių mišinys)
1 šaukštelis rupios jūros druskos
Mieles ištirpinti vandenyje su cukrumi, uždengti ir palaukti 10 minučių, kol paviršiuje susidarys putos. Suberti miltus, supilti aliejų. Užmaišyti minkštą tešlą ir palikti 30 - 40 minučių kol paaugs. Supjaustyti svogūną plonomis plunksnelėmis, apibarstyti cukrumi ir truputį apkepti.
Skardą iškloti kepimo popieriumi. Tešlą (tešla labai minkšta, lipni) rankomis (aš paprastasi suvilgau aliejumi) ištempti į lakštą. Pirštais padaryti duobutes. Ant viršaus išdėlioti svogūnus, pabarstyti žolelėmis ir druska. Kepti iki 240 C įkaitintoje orkaitėje kol gražiai apskrus.