2009 m. vasario 4 d., trečiadienis

Makaronų salotos su riešutų ir baziliko padažu



Italų virtuvės savaitė? Nežinau, ar šias salotas galima vienareikšmiškai priskirti italų virtuvei. Nagrinėjant šių salotų kilmę, galima rasti itališkų pėdaskų, bet stipriai adaptuotų mūsų sąlygoms. Bet tai nekeičia to fakto, kad jos tiesiog labai paprastos, labai skanios salotos. Puiki vakarienė. Šios salotos gyvena pas mus tiek, kiek mes pažįstami su vyru. Petražolės gerai, bet, be abejonės, skaniausia yra su baziliku. Tinka ir džiovintas. Šiuo atveju naudojau violetinį baziliką, nors norint priduoti itališko šarmo, gal geriau tiktų žalias.

Ir dar. Graži lėkštė, ar ne? Įsimylėjau iš pirmo žvilgsnio. Niekad tiek nebuvau pakvaišusi dėl lėktės... :)

3 saujos makaronų (kaspinėlių arba sraigtelių)
8 - 9 vyšninių pomidorų
100 g sūrio (geriau mozzarela, bet jeigu nėra - ne bėda, tiks ir rokiškio, tik ji prieš tai pora valandų reikia išmirkyti piene)
70 g migdolų arba kedro riešutų
sauja baziliko lapelių
2 skiltelės česnako
30 ml alyvuogių aliejaus
pora lašų citrinos sulčių

Pesto padažui: riešutus, česnaką, žalumynus (jeigu neturite šviežio baziliko, galima jį keisti džiovintu, kaip aš ir padariau :) ) susmulkinti smulkintuvu iki beveik vienalytės masės - labai smulkiai. Palaipsniui pilti aliejų, c. sultys ir viską maišyti. Sūrį supjaustyti kubeliais (jeigu turite geltoną fermentinį sūrį, tai jį supjaustyti kubeliais ir užpilti pienu). Pomidorus supjaustyti ketvirtadaliais. Makaronus išvirti, nuvarvinti. Iš karto sumaišyti su pesto. Kai makaronai atauš, sumaišyti su sūriu ir pomidoru. Leisti salotoms pastovėti min. valandą.