2009 m. vasario 6 d., penktadienis

Obuolių pyragas su marcipanu "BUM"


Prieš Kalėdas nusipirkau marcipano. Daug marcipano. Planavau daug ką padaryti, bet Naujieji apvertė viską, ne tik kepimo planus, aukštyn kojomis. O marcipanas liko. Kasdien skeptiškai jis žiūrėjo į mane, lyg bandydamas rungtyniauti - jis mane ar aš jį... Jis žiūrėjo, aš tylėjau, o laikas ėjo (nereikia taip įsijausti... tiesiog po truputį baigėsi marcipano galiojimo laikas, tik tiek). Galų gale namuose neliko pyrago (pyragaičio, torto..... trūkstamą įrašyti). Tada pajutau marcipaninį pašaipų žvilgsnį. O jis mano. Gavosi didelis - didelis BUM.

Tešlai
100 g sviesto
150 g cukraus
4 dideli kiaušiniai
100 g jogurto (natūralaus) arba rūgpienio arba kefyro
300 g miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių

Obuolių įdarui
1 kg nuvalytų ir supjaustytų skiltelėmis obuolių
1 citrinos nutarkuota žievelė
1 citrinos sultys

Marcipano užpilui
4 kiaušiniai
2 šaukštai cukraus
~ 250 - 300 g marcipano

Tešlai sviestą išsukti su cukrumi, palaipsniui mušti kiaušinius, po to supilti jogurtą ir suberti persijotus miltus su kepimo milteliais. Atsargiai išmaišyti tešlą.

Obuolius sumaišyti su citrinos sultimis ir žievele.

Užpilui išplakti kiaušinius su cukrumi ir nuolat plakant sumaišyti su sutarkuotu marcipanu. Masė bus nevienalytė. Tada sutrinti viską trintuvu.

Orkaitę įkaitinti iki 180 C. Stačiakampę (22 x 38 cm) formą (o galima ir apvalią - bus tortas) iškloti kepimo popieriumi, sukrėsti tešlą, išlyginti, ant viršaus sudėti obuolius ir užpilti užpilu. Kepti ~45 - 55 minutes.



Riebi cholesterinizuota bomba.... mniam.... )))) Didžiulis pyragas dingo akimirksniu, vos paslėpiau kelis, ne itin išvaizdžius gabaliukus foto sesijai. Vyras liūdi.... marcipano dar liko....