2009 m. vasario 22 d., sekmadienis

Tortas "Varškės sūrelis"

Sūrelių mėgėjų garbei :) Labai skanus tortas. Ypač tiems, kas mėgsta šokoladinius sūrelius. Čia labai panašus, tik ne sūrelis, o visas sūris :)



Biskvitui:
5 kiaušiniai
5 šaikštai cukraus
3 šauktai miltų su vidutiniu kaupu
2 šaukštai geros kokybės kakavos (geriausiai alkalizuotos)
1 šaukštelis kepimo miltelių

Varškės kremui:
500 g švelniosios varškės
300 ml plakamosios grietinėlės
120 - 150 g c. pudros
100 g tarkuoto šokolado
15 g želatinos + 100 ml vandens
vanilinis cukrus

Šokoladiniam pertepimui:
100 g juodojo šokolado (apie gerą kokybę aš nekartoju :)))
50 ml grietinėlės
20 g sviesto
1 šaukštelis brendžio

Sirupui:
90 ml vandens
1 šaukštas cukraus
1 šaukštas brendžio
15 g sviesto

Šokoladiniams papuošimams:
100 g baltojo šokolado
150 g juodojo šokolado

Biskvitą kepti iš vakaro. Įkaitinti orkaitę iki 180 C. ~22 - 24 cm skersmens kepimo formą iškloti kepimo popieriumi. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki standžių putų (masė turi padidėti mažiausiai 3 - 4 kartus. Suberti persijotus miltus, kakavą ir kepimo miltelius. Viską atsargiai išmaišyti. Tešlą sukrėsti į formą. Kepti apie 45 minutes, kol lengvai paspaudus pirštu lakštas pradės spyruokliuoti. Išimti, ataušinti ant grotelių, suvynioti ir palikti nakčiai šaldytuve.

Kremui. Želatiną užpilti vandeniu ir palikti išbrinkinti ir ištirpinti. Varškę sumaišyti su c. pudra, vaniliniu cukrumi ir ištirpinta želatina. kai varškė pradės stingti, išplakti grietinėlę ir sumaišyti su varške. Atidėti ~ 200 ml kremo viršui, o likusį sumaišyti su tarkuotu šokoladu.

Sirupui išvirti sirupą iš vandens ir cukraus, nukaisti nuo ugnies, įmesti sviestą, ištirpinti. Supilti brendį.

Šokoladiniam pertepimui tiesiog viską ištirpinti kartu ir palikti, kad atauštų.

Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, šonus - popierine apykakle. Biskvitą supjaustyti į tris dalis, apatinę sudėti į formą, pašklastyti sirupu, patepti šokoladiniu pertepimu (puse), įdėti puse kremo, uždengti kitu biskvito lakštu, dabar galima palieti daugiau sirupo, patepti likusiu pertepimu, sudėti likusį kremą ir uždengtio likusiu biskvitu. Viršų išlyginti kremu be smulkinto šokolado. Palikti mažiausiai 4-6 valandoms kad sustingtų, o geriausiai nakčiai.

Raštuotiems papuošaliukams: ant kepimo popieriaus iš tūtelės papaišyti įvairiausių raštų ištirpintu juoduoju šokoladu. Kai jis apstigs, bet dar bus plastiškas užpilti baltojo šokolado ir išlyginti į ploną lakštą. Kai truputį pastings, formele išspausti figūrėles, bet taip ir palikti iki visiško sustingimo. Išimti figūrėles tik kai užstings.

Juostai: labai gerai pamatuojame torto aukštį ir apskritimo ilgį. Pažymime tokio dydžio juostą kepimo popieriuje. Ištirpiname šokoladą (100 g), plonai juo užpiešiame juostą popieriuje. Dabar reikia palaukti, kol truputį apstings, bet šokoladas dar liks plastiškas. Tada tiesiog apjuosiame tortą. Dar porą minučių palaukiame ir nuimame popierių, ant torto sudedame šokoladinius papuošimus.