2009 m. kovo 12 d., ketvirtadienis

Sūdytos citrinos pagal Claudia Roden

Keisčiau gali būti tik juodos citrinos... bet juodųjų citrinų pagaminti dar nepribrendau. Nesakysiu, kad šias citrinas galima priskirti sveikam maitinimuisi. Neturėjau savo išaugintų, neturėjau citrinų išaugusiu po marokietiška saule, todėl buvo daug abejonių, ar verta jas gaminti, bet smalsumas nugalėjo. Juolab pasinaudojus dosniais Lietuvos prekybos centrų akcijiniais pasiūlymais.

Taigi sūdytos citrinos mane kuteno jau seniai, nuo to laiko, kai jas paragavau pirmąkart. Keista buvo valgyti tik žieveles, bet tai tik iš pradžių, kol skonio receptoriai nenugalėjo mąstymo stereotipų :) Aišku, valgyti žievelės per stipriai pasakyta, jos veikiau yra pikantišku priedu, nei maistu; bet labai-labai maloniu ir pikantišku priedu :)

Teisingoms sūdytoms citrinoms pagaminti reikia ne mažiau mėnesio, bet didžioji Claudia Roden savo knygose siūlo kiek kitokį būdą.

6 citrinos
6 šaukštai jūros druskos
vanduo
aliejus

Citrinas kruopščiai nuplauti ir įpjauti į 4 segmentus (Claudia Roden siūlo į 8 dalis. Aš taip ir supjausčiau, bet aiškiai susismulkinau. Stambesni gabaliukai geriau... IMHO). Citrinas sudėti į puodą, suberti druską, užpilti vandeniu taip, kad apsemtų, uždengti lėkštute, kad citrinos nekiltų į paviršių ir virti ant silpnos ugnies apie 20-25 minutes, kol žievelė suminkštės. Karštas citrinas sudėti į švarų stiklainį ir užpilti aliejumi. Palikti šaldytuve. Po 3 - 4 dienų galima valgyti :)