2009 m. kovo 26 d., ketvirtadienis

Suomiška ruginė duona RUISLIMPPU


Parduotuvėse pilna duonos. Visokiausios. Atrodo, kam čia kepti. Dar ne taip seniai, aš tuo ir buvau įsitikinusi. Bet pasaulis pasikeitė, kai į namus atėjo KA. Aš nežinau, ko labiau noriu - ar tai naujos duonos, ar tai galimybės išnaudoti KA :) Kai radau šį receptą Carina-forum.com, iš karto supratau, kad tai mano receptas - mažai pastangų, geras rezultatas. Ypatingų manipuliacijų su raugu nereikia, duona grynai ruginė, be mielių. Tai, ką gydytojas išrašė :)



Ruginis raugas

Pirma diena

  • 4 šaukštai ruginių miltų
  • 4 šaukštai kambario t-ros vandens
Švariame stiklainyje sumaišyti vandenį su miltais, uždengti ir laikyti šiltoje vietoje 48 val.

Trečia diena

  • 2 šaukštai ruginių miltų
  • 2 šaukštai kambario t-ros vandens
Miltus ir vandenį sumaišyti su anksčiau pagamintų raugu, gerai išmaišyti, uždengti servetėle ir palikti dar 24 valandoms
  • 2 šaukštai ruginio raugo
  • 2 šaukšteliai medaus
  • 2 šaukšteliai druskos
  • 300 g ruginių miltų
  • 180 ml šilto vandens
Vandenį, medų ir raugą sumaišyti. Palaipsniui pilti miltus, minkyti tešlą ir pabaigoje įberti druskos. Suformuoti kamuolį, pabarstyti miltais ir palikti augti šiltoje vietoje 36 valandoms. Stalą pabarstyti miltais, suformuoti apvalų kepaliuką, padėti jį ant skardos, gausiai pabarstyti miltais ir palikti dar 3 valandoms. Orkaitę įkaitinti iki 230 C. Įdėjus duoną, sumažinti temperatūrą iki 200 C ir kepti apie 35 -40 min. Išjungti orkaitę, palikti duoną aušti orkaitėje.

Duonos paviršius turi būti su įtrūkimais. Ši duona skanesnė kiek pastovėjusi :) Tikra ruginė duona - sunkoka, kvapni, rūgštoko skonio, su traškia pluta.