2009 m. balandžio 24 d., penktadienis

Plovas


Patiekalas, turintis ilgą istoriją ir plačią geografiją ir milijonus variantų... yra net patarlė, kad plovo rūšių yra tiek, kiek yra musulmonų.

Vienas mėgstamiausių mano patiekalų. Dar iš vaikystės prisimenu tokį mokyklinės valgyklos plovą - ryžių košę su pomidorų padažu ir mėsos dvasia... koks skanus jis man būdavo :) tik nepamanykite, kad manęs vaikystėje nemaitino :))) anaiptol. Todėl ir išsidirbinėjau. Kartais specialiai eidavau po pamokų pas mamą į darbą, kad ji mane nuvestų į valgyklą :) Kai paragavau plovą, kurį pagamino mano tada darnevyras, nustebau. Kaip? O kur pomidorų padažas? Bet po truputį atsivėrė akys, o kartu ir mano smalsumas. Taip ir gimė šis variantas :)

Nepretenduoju į uzbekišką ar kitokį autentiškumą, nes su aviena patys žinote kaip pas mus, reakcija į devzirą vienoda - o kas čia per daiktas,  ir morkos neteisingos, ir kazano - specialaus puodo nėra... todėl tokia suvietinta versija :) Bet ji puikiai prigijo mūsų šeimoje, labai dažnai šitą plovą darau įvairioms šeimos šventėms :) prašo :)

1,3 - 1,5 kg viščiuko (arba kalakuto) šlaunelių
2 vid. dydžio svogūnai
4 vid. dydžio morkos
600 ml ryžių
15 - 20 nevalytų, bet gerai išplautų česnako skiltelių
100 ml nekvapnaus aliejaus
1 šaukštelis maltų kumynų
1/2 šaukštelio maltų kalendrų
1/2 šaukštelio maltų kmynų
2 kupini šaukštai raugerškio uogų
1 šaukštas druskos

Svogūnus supjaustyti plunksnelėmis, morkas irgi reikėtų supjaustyti, bet aš tarkuoju... tinginė :))) . Aliejų įkaitinti storasieniame inde. Plovas man geriausiai išeina zepteryje arba špižiniame troškintuve. Svogūnus ir morkas apkepinti aliejuje, sudėti mėsą (Nuimti šlaunelių mėsą, supjaustyti nedideliais gabaliukais, šlaunelę maždaug į dvį-tris dalis), pakepinti. Atskirai sausoje keptuvėje pakaitinti kumynus, kalendras, kmynus. Labai įdėmiai, nesudeginti! Vandenyje (~ 1,2 - 1,3 l) ištirpinti druską. Ant mėsos suberti ryžius, supilti vandenį. Suberti prieskonius, įdėti česnako skilteles, viršų pabarstyti raugerškiu. Uždengti dangčiu, o dangtį iš viršaus uždengti storu rankšluosčiu, sumažinti ugnį iki minimalios ir pamiršti maždaug 40 min. Nemaišyti. Gardžiuotis :) Česnakai tampa neįtikėtinai skanūs :)