2009 m. gegužės 5 d., antradienis

Jubiliejus, jubiliejus!!!!! Bandelės "žievelės" a'la "cinamon rolls"

Taigi. Jubiliejus. 100 įrašų nuo metų pradžios, nuo blogo pradžios.... Ta proga pasidovanojau sau daug vintažinių rožių :) Sveikinu save ir linkiu daugiau netingėti, nes 100-asis įrašas turėtų būti anksčiau :P Diena tokia reikšminga... penkto menesio penkta diena. Kodėl ne penktų metų? Tada dar nesusigalvojau, kad galima buvo pasidaryti savo blogą... ar gerą.... Kodėl ne devintų metų devinto mėnesio devinta diena? Būtų ilgai laukti.... o aš nenoriu. Noriu čia ir dabar. Ir taškas. Todėl skelbsiu reikšminga bet kurią dieną. Patinkančią :) Pirmojo metų griaustinio diena... pirmosios skruzdėlės, pirmojo šparago, pirmosios nukritusios plunksnelės, pirmojo saulės zuikučio, pirmosios vaivorykštės ant grindų, lubų, tarp pirštų, pirmos žemuogės... arba pasidovanosiu sau daug rožių ir sakysiu, kad tai reikšminga...

Bandelės.... skanutės.... Panašios į rožes, todėl vėl nostalgiškos, bet su šiuolaikiniu veidu. Mano mokykloje kepdavo tokias. Ir kainuodavo jos 6 kapeikas. Dar kompotas už 6 kapeikas. Buvo.... Dabar mano mažoji visuomet jų prašo. Cinamono mėgėja :) Receptas iš I.Čereškienės vadovėlio konditeriams. Receptuose buvo ir bandelė "roželė", bet jos niekad nemėgau, todėl pasirinkau skaniausią :) Produktuose kiek paišdykavau, o ir kiaušinį patepimui pridėjau. Padariau jas tokiais užsieniniais cinamoninias vyniotiniais.

300 g miltų
50 g sviesto
50 g cukraus
150 ml pieno
20 g mielių
druskos

pabarstymui:
30 g sviesto
30 g cukraus
cinamono
kardamono
kiaušinio patepimui

Kaip visuomet. Šiltame piene ištirpinau mielės, įberiaus šaukštelį cukraus ir šaukštą miltų. Šluotele išplakiau ir palikau, kol viršuje nepasidarė "kepurėlė" (15 - 20 min.) Po to sudejau likusius produktus ir mano didysis pagalbininkas viską išminkė. Tešlą palikau nakčiai šaldytuve, o iš ryto išėmiau, palikau, kol atšilo ir iškočiojau gana platų stačiakampį, bet nestorą. Patepiau ištirpintu sviestu ir pabarsčiau cukraus, cinamono ir malto kardamono mišiniu. O tada vyniojau, vyniojau, vyniojau :) Supjausčiau nestorais apskritimais, sudėliojau juos ant kepimo popieriaus ir palikau, kad paaugtų. Kai padvigubėjo, patepiau kiaušinio plakiniu, ir nuvažiavo bandelės keptis :) Labai skanios išėjo :)