2010 m. kovo 4 d., ketvirtadienis

Daigai. Kas ten auga?



Mano nauja meilė. Padariau inventorizaciją vienoje nedidelėje, bet smagioje parduotuvėje ir... valio!!!! esu fabrikėlio savininkė :)))))

Tam, kad paleisti daigų fabrikėlį namuose reikia nedaug: sėklų arba grūdų, distiliuoto vandens, stiklainio arba daigyklos. O kai kurias sėklas, pavyzdžiui, pipirnės, galima daiginti ir ant drėgnos vatos arba marlinio audinio. Pirma ir svarbiausia taisyklė – daiginimui naudojamos sėklos ir grūdai tik skirti maistui. Paprastose sėklų parduotuvėse, parduodamos sėklos yra apdorojamos įvairiais cheminiais preparatais, beicais, užkertančiais kelią susirgimams, padėsiančiais daiginimui ir augalų auginimui, bet visiškai netinkami maistui. Pupeles, lęšius arba avinžirnius galima nusipirkti maisto parduotuvėje, bet nėra tikimybės, kad visos sėklos išdygs.

Pirmiausia sėklas reikia kruopščiai perskalauti, o po to užmerkti nešaltame virintame vandenyje. Stiklainio viršų uždengti švariu audiniu ir užrišti (naudojau retą lininį audinį ir bintą. Bintą praktiškai keičiu vos ne kas kiekvieną skalavimą, nes labai jau nepatvarus. O užrišti geriausiai gumyte. Nes visokie ten šniūreliai-virveliai visai nepatogu). Po kelių valandų (arba po nakties, jei merkiamos kažkokios stambios ir labai kietos sėklos, kaip ankštiniai) vandenį reikia nupilti, sėklas perskalauti (šitą galima padaryti net ir neatidenginėjant stiklainio), o patį stiklainį reikia apversti ant lėkštutės (arba ant puodelio arba kito stiklainio, arba, jei kas turi - ant sppecialaus stovelio) taip, kad vanduo ištekėtų. Stiklainį atremti į lėkštutės arba padėklo kraštą. Sėklas stiklainyje mažiausiai du kartus per parą reikia perskalauti. Sėklos turi būti drėgnos, bet nebūti vandenyje. Po kelių dienų galima bus nuimti derlių. Jeigu pasirodytų pelėsiai, sėklas reikia išmesti. Taip pat sėklas galima daiginti specialiose kelių aukštų daigyklose.

Prieš naudojant reikia pašalinti neišdygusias sėklas – visus daigus sudėti į indą su vandeniu. Tušti lukštai iškils į paviršių ir juos galima bus išgraibyti šaukštu. Neišdygusios sėklos liks dugne. Daigus galima laikyti šaldytuve iki 7 dienų, bet reikia turėti omenyje, kad daugiausiai vertingų medžiagų juose yra pirmomis dienomis.


Štai čia liucerna (alfa-alfa) ir mišinukas. Liucerna, nepaisant visų savo puikiųjų savybių, man pasirodė turinti nelabai išreikštą skonį - žolė ir žolė... o štai mišinys - nerealus. Su varške arba su jogurtu - galima valgyti ir valgyti :)


Ir... valgyti :) Jokie energetiniai gėrimai ar tokio tipo maisto papildai net šalia nestovėjo...