2010 m. balandžio 2 d., penktadienis

Nekepintų grikių salotos su keptais pomidorais


Kaip ta Raudonkepuraitė. Ne, kad paklausyti vyresnių ir eiti tiesiai, tai ne... vis reikia aplinkui. Ėjau, ėjau ir staiga atradau vieną parduotuvėlę. Labai net maloniai nustebau, atradusi čia tokių įdomių produktų. Bet apie ją kiek ilgiau papasakosiu kitą kartą. Šiandien mano "laimė už posūkio"... tik kad posūkis toli. Gerai, prie reikalo.

Taigi, priminti, kad esu priešistorinis mamutas nereikia, a ne? Todėl labai-labai seniai vienoje knygoje, ar tik ne žinomos lenkų dietologės I.Gumovskajos? perskaičiau apie nekepintus grikius. Negana to, kad įprasti grikiai yra tikras lobynai, o ką jau sakyti apie tuos, neapdorotus? Labiausiai man tada įsiminė, kad jų spalva yra žalsva. Dabar, aptikus tokių grikių, galiu pasakyti, kad mums, košių mėgėjams, šitie grikiai buvo labai skanūs.



150 ml nekepintų grikių kruopų
8-10 vyšninių pomidorų
šiek tiek aliejaus pomidorams pakepti
2 šaukštai aliejaus (mėgstu vynuogių kauliukų)
1 šaukštas citrinos sulčių
medaus (pagal poreikį)
1 skiltelė česnakų
sauja baziliko lapų (pas mane šaldyti)
saują petražolių
druskos
1 šaukštelis garstyčių

Grikius užpilti verdančiu vandeniu (250 ml), uždengti ir virti 8-10 minučių. Daugiau tikrai nereikia, nes grikiai mums reikalingi birūs. verdant grikiai labai maloniai kvepia, išvirusių skonis truputį riešutinis, bet nestiprus. Česnaką trumpai pakepti aliejuje ir tada suberti perpjautus pusiau pomidoriukus. Ir juos labai trumpai pakepti keptuvėje su česnaku. Likusius produktus sumaišyti padažui. O po to sumaišyti grikius, pomidorus ir užpilti padažu. Galima valgyti ir šiltai ir šaltai. Man grikiai ir pomidorai - tobulas derinys, o be to tai taip paprasta.... :)