2010 m. gruodžio 6 d., pirmadienis

Mielinės Jerevano spurgos


Vienas iš labai ryškių Jerevano įspūdžių - spurgos. Keista? Bet jos yra neatsiejama Jerevano landšafto dalis. Tokia kaip dainuojantys fontanai, Matenadaranas, jaunojo vyno kvapas šalia konjako gamyklos arba kažkur tolumoje skęstantis debesyse Araratas. Jei paklastum jerevaniečio, kur parduodamos skaniausios spurgos, kiekvienas pasakys... bet kiekvienas pasakys savo mėgstamiausią vietą - ar tai būtų kavinė netoli konditerinio fabriko Grand Candy, arba buvęs Kirovo parkas, kur kažkada spurgas parduodavo neturintis vienos rankos Gevorgas... arba dar kokią nors. Kiek neįprastos formos - plokščios, tiprstančios burnoje, įdarytos plikytu kremu... tikras skanumėlis :)
Beieškodama recepto Samovare netyčia sukėliau spurgų kepimo flešmobą :))) kurio rezultatais ypatingai džiaugėsi mano vyras. O štai dukra yra kitokių, lenkiškų spurgų mėgėja, tad po Trijų Karalių iki pasninko teks kept, kept, kept būtent jas :)




20 g mielių
250 ml šilto vandens
0,5 kg miltų
50 g cukraus
1 trynys
50 ml aliejaus
50 ml degtinės
žiupsnelis druskos

Kremui:
1 trynys
2 šaukštai miltų su nedideliu kaupu
100 g cukraus
250 ml pieno
0,5 vanilės ankšties

0,5 ml aliejaus gruzdinimui
26 cm skersmens keptuvė gruzdinimui

Mieles ištrinti su 1 šaukštu cukraus, supilti vandenį ir 2-3 šaukštus miltų, kad gautųsi tirštesnė masė. Palikti 15 minučių, kad viršuje susidarytų "kepurėlė". Tuomet sudėti likusius produktus ir užminkyti tešlą, kol bus glotni ir nelips prie dubenelio sieneliu. Tešla bus kietoka. Palikti augti 45-50 minučių, kol paaugs dvigubai.

Kol tešla auga pagaminti kremą:
Trynį paplakti su 50 ml pieno, ir palaipsniui supilti į miltus nuolat plakant, kad nesusidarytų gumulėliai. Vanilės ankštį išskobti į pieną, taip pat į pieną suberti cukrų užvirinti. Verdantį sirupą supilti į trynio ir miltų masę ir pakitinti nuolat maišant kol masė sutirštės. Kremas turi būti tirštesnis, nes juo reikės įdaryti spurgas prieš kepant.

Tešlą iškočioti maždaug 0,7-0,8 cm storiu, išspausti apskritimus 10 cm skersmens. Į tešlos apskritimo viduriuką įdėti šaukštelį arba kiek daugiau kremo. Labai gerai užspausti, suformuoti paplotėlį ir palikti augti 10-15 minučių. Kepti spurgas ant vidutinės kaitros. Išimti ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų aliejus. Gausiai pabarstyti milteliniu cukrumi.

Recepto originalas