2010 m. gruodžio 30 d., ketvirtadienis

Petit pots. Puodeliai su šokoladu


Klasika. Puikus, nuostabiai skanus ir paprastai pagaminamas elegantiškas desertas. Ko daugiau reikia? Receptas iš Le Cordon Bleu. Šokoladas.

375 ml pieno

150 ml plakamosios grietinėlės

100 g smulkinto geros kokybės juodojo šokolado

1/2 vanilės lazdelės arba 1/2 tonkos pupelės*

1 kiaušinis

3 tryniai

100 g smulkaus cukraus

Plakta grietinėlė ir šokolado drožlės papuošimui

  1. Įkaitinti orkaitę iki 170 °C. Prikaistuvyje užvirinti pieną su grietinėle, šokoladu ir vanile arba tarkuota tonka. Mediniu šaukštu išsukti kiaušinius, trynius ir cukru. Kiaušinių masę išmaišyti su šokoladine mase. Perkošti, išimti vanilės lazdele (arba neišimti, jei jos ten nebuvo) ir metaliniu šaukštu nugriebti nuo paviršiaus putas.
  2. Mišinį perpilti į 6 karščiui atsparias formeles arba puodelius. Sustatyti formeles skardoje su aukštais kraštais. Pripildyti ja vandens taip, kad jis maždaug 1 cm būtų žemiau formelių kraštų. Kepti 30 minučių, kol kremo paviršius bus lygus ir paspaudus jį pirštu, pirštas liks švarus. Jeigu reikia, kepti ilgiau. Išimti formeles iš vandens vonelės ir ataušinti. Šaltą kremą papuošti plakta grietinėle ir pabarstyti šokolado drožlėmis.

* Pupelė tonka - labai įdomus prieskonis (kchm... įdomu, koks gi prieskonis nėra įdomus? retorinis klausimas :))) ) galbūt jis yra įdomus ir tuo, kad išpopuliarėjo labai neseniai. Iki tol dažniausiai buvo naudojamas parfumerijoje. Kulinarijoje reikia vartoti atsargiai, kadangi turi savyje kumarino. Lietuvoje kol kas nemačiau, kad kas nors prekiautų. Pas mane atkeliavo atsiųstas vieno gražiausių tinklarašių lenkų kalba šeimininkės Beos. Už ką dar kartelį norėčiau padėkoti, o taip pat palinkėti sveikatos :)