2010 m. kovo 30 d., antradienis

Lavašas. 2 serija. Traškučiai

Ne taip seniai Carina-forum aptikau vieną labai įdomiai suformuotą duoną. Tiksliau tai buvo paplotėlis su įvairiais pabarstukais. Deja, tuo laikotarpiu forumas užlūžo ir rasti tų paplotėlių nesugebėjau. Bet iš kitos pusės, kadangi esu šioks toks mamutas, turiu teisę leistis į prisiminimus, ar ne? Tai va, prieš n metų, aname tūkstanmetyje, kai savo tortais apženyjau pusę Vilniaus ir ketvirtį Lietuvos, vestuvėms ir pobūviams kepėme vaflių traškučius - sūrius ir saldžius. Labai tada populiarūs buvo. Ir paprasti - pagrindui naudodavome paprastus vaflių lakštus. Sūriems naudodavome druską, kmynus, o saldiems - cukrų ir cinamoną. Dabar sujungus ir vien ir kitą, o dar nesibagiančias lavašo atsargas namuose - padadam - pristatau labai smagius ir paprastus traškučius.


Pikantiškiems lavašo traškučiams:
  • lavašas
  • majonezas
  • įvairūs pabarstukai: baltieji ir juodieji sezamai, juodgrūdė, saulėgrąžos, druska, aitriosios paprikos, smulkinti riešutai, etc.

Viskas labai paprasta: orkaitė įkaitinama iki 220°C, skarda užtiesiama kepimo popieriumi. Lavašo lakštas plonai patepamas majonezu ir užbarstomas kuo dušė geidžia. Lavašas sukarpomas žirklėmis įvairios formos gabaliukais. Kepama. O po to tik spėjama traškėti :)



Saldiems lavašo traškučiams:
  • lavašas
  • majonezas
  • įvairūs pabarstukai: cukrus, cinamonas, aguonos, smulkinti riešutai, etc.

Eiga lygiai ta pati. Tik nereikia išsigąsti tepti majonezu :) kažkaip pabarstukai prilipti gi turi? Su vandeniu vis dėl to lavašas ne toks traškus būna :) bet čia jau kas kaip pageidauja.

Lavašą geriausiai kirpti žirklėmis :)

2010 m. kovo 27 d., šeštadienis

Šokoladiniai pyragaičiai "Lava cakes"


Labai populiarūs pyragaičiai. Jau seniai tapę klasika. Dar juos galima būtų priskirti "express" kategorijai, nes pagaminami per 10 minučių, jei orkaitė įkaitusi. Puikus pasirinkimas šokoladomanams.

4 tokios porcijos, kad dar norisi arba 2 tokios, kai užtenka :)

100 g šokolado
100 g sviesto
2 dideli kiaušiniai
2 šaukštai cukraus
2 šaukštai miltų (šiek tiek su kaupu, bet nedaug)
50 ml brendžio
sviesto formelių patepimui

Orkaitę įkaitinti iki max. (pas mane tai 240). Formeles dosniai patepti sviestu. Šokoladą ištirpinti kartu su sviestu, kiaušinius sumaišyti su miltais ir cukrumi. Abi mases sumaišyti ir supilti brendį. Išpilstyti į formeles. Kepti. O dabar pats malonumas. Svarbu šitų pyragaičių neperkepti. Aišku, galima, bus irgi skanūs - minkšti, drėgni, labai šokoladiniai. Bet smagiau, kai jie elgiasi kaip tikras vulkanas - išsiveržia. Todėl reikia labai atidžiai stebėti kepimą. Kepama apie 7-10 minučių ir ištraukiama, kada kraštai kyla, o viduriukas dar lieka gyvas, dar nekyla.

Ir viskas :)
mano tokie žieminiai, nes niekaip negaliu atsisveikinti su žiema... jos buvo tiek daug... ir ji taip staigiai praėjo :)

2010 m. kovo 25 d., ketvirtadienis

Velykos. Savaitė iki...

Antros Velykos mano tinklaraštyje. Keistai laikas skaičiuojasi... Velykomis. Marginimas vyko svečiuose pas vieną žymiausių Lietuvoje margintojų Mariją Banikonienę. Nuotrauka - Redos Mickevičiūtės.

Taigi, lyrikos paskutiniu metu nemėgstu, tai tiesiai prie reikalo. Turiu save pagirti už praeitų metų

"Velykinį daidžestą"

ir Jūsų dėmesiui pateikiu papildymus:

Nesaldu
Duonos krepšeliai su salotomis
Paprikų ir baklažanų užkandis
Baklažanų vyniotiniai su varške
Šviežių daržovių salotos su žagreniu
Vištienos salotos su trešnėmis (trešnes galima pakeisti vyšniomis :) )

Saldu-saldu :)
Tortas Citrusinis malonumas
Citrusinis keksas su glajumi
Braškių tortas
Mielinė pynė su varške

Kadangi tinklaraštyje ( bet ne kitur ;) tinginiavau, tai yra tiek, kiek yra :) na, manau, dar kažkiek pasipildys... :)

2010 m. kovo 17 d., trečiadienis

Ar galima išgerti baobabą?


Taigi, pasirodo, galima :) Kaip matosi, visai neblogai atrodo :))))


Baobabo vaisiai džiovinami, malami, o gautus miltelius galima atskiesti su įvairiais skysčiais. Populiariaisia - su pienu arba su vandeniu. Taigi nuo vandens. Baobabų ir vandens kokteilis - tai puiki priemonė virškinimui gerinti, todėl tokio gėrimo nepritrūksta per pobūvius Mauritanijoje ar Senegale, ypač gerai tinka valgant riebią avieną. O jei avienos nėra, arba taip nevalgoma, kad reiktų dar ir virškinimą gerinti, tai tada galima pasidaryti kokteilį su grietinėle, cukrumi, pienu ir baobabų milteliais. Na ir ką galiu pasakyti? Jokio specifinio skonio nėra, labai primena jogurto skonį, nors tirštumą galima reguliuoti pagal save. Skanu, o svarbiausia - įdomu! ir yra kuo pasigirti :) Ir labai-labai dėkoju savo brangiai Natalijai už tokį malonumą :) beje, patiesta batika irgi autentiška afrikietiška :)

2010 m. kovo 14 d., sekmadienis

Mielinis pyragas su varške. Pynė


Minkštutis, paprastutis pyragas, visuomet pavyksta. Kepu jį jau seniai, dar niekad nepavedė. Receptą ir būdą radau lenkiškame cin-cin forume, pateikta bajaderkos, bet esu susidurus su juo ir kitose šaltiniuose, taip pat ir knygose.

20 g šviežių mielių
50 ml vandens
1 šaukštas cukraus
1 šaukštas miltų

1 kiaušinis
100 g cukraus
100 ml šilto pieno)
50 g ištirpinto sviesto
450 g miltų (~ 3 stiklinės)
1 šaukštas tarkuotos citrinos žievelės

Įdarui:
500 g varškės
2 kiaušiniai
1 šaukštas (su kaupu) miltų
cukraus pagal skonį
razinų, džiovintų vyšnių, etc.

Kiaušinio patepimui

Mieles, vandenį, cukrų ir miltus sumaišyti ir palikti 15-20 minučių, kad suaktyvėtų. Po to sudėti visus likusius produktus, skirtus tešlai ir gerai išminkyti. Palikti, kad išaugtų - maždaug valandai (nes mielių nėra daug). Įdarui viską sumaišyti. Tešlą padalinti į dvi dalis ir iškočioti stačiakampius. Per vidurį įdėti aukštą įdaro juostą. Tešlą iš abiejų šonų įpjauti
2-3 cm pločio juostomis ir juomis apipinti įdarą. Pynes sudėti ant skardos, uždengti servetėle ir palikti augti valandai. Orkaitę įkaitinti iki 180 C. Pynes patepti kiaušinio plakiniu. Kepti maždaug 45-50 minučių.

2010 m. kovo 5 d., penktadienis

Mielinės-varškinės sraigės su aguonomis


Jei kas nors yra toks senovinis kaip aš, tikriausiai prisimena tokias skanutes bandeles citrinukes. Mano didžiausia nuostaba buvo, kai sužinojau, kad jos gaminamos iš mielinės tešlos su varške. Tada dar mano galvoje nesusitupėjo, kad mielinę tešlą galima gaminti su varške, kefyru, pasukomis... bet prie reikalo. Orinė struktūra, bet toks sunkiai aprašomas traškumas kartu su minkštumu... štai toks paradoksas. Ir, geriausiai valgyti šviežias, nes kitądien ne tokios skanios :)

Skiriama Savaitėms

25 g mielių, 50 g vandens, 100 ml pieno, 100 g cukraus, 2 kiaušiniai, 250 g varškės, 100 g sviesto, 400 g miltų,
žiupsnelis druskos
Įdarui (beveik nukopintas iš beautorės knygos "Konditerija") 2-3 obuoliai, 1 st aguonų, 1 šaukštas medaus, 1 šaukštas sviesto, 1 kiaušinis, 1 šaukštas romo (kchm... lieka tik stebėtis, kodel obuolys ne 1?)

Pirmiausia įdaras. Obuolius nulupti, supjaustyti nedideliais gabaliukais. Užvirinti stiklinę vandens, suberti obuolius ir kelias minutes pavirti, išimti obuolius ir suberti aguonas, užvirinti ir kelias minutes pavirinti, tada nukaisti, nupilti vandenį, į aguonas sudėti sviestą ir medų, gerai išmaišyti, įmušti kiaušinį ir supilti romą. Viską sumaišyti su obuoliais.

Mieles sutrupinti, ištrinti su šaukšteliu cukraus ir šaukšeliu miltų, užpilti šiltu vandeniu. Palikti, kad paaugtų . Sudėti visus produktus (sviestą supilti ištirpintą) ir užminkyti tešlą. Palikti 40 minučių, kad paaugtų, perminkyti ir vėl palikti pusvalandžiui. Tešlą iškočioti, sudėti ant jos įdarą ir suvynioti. Aštriu peiliu supjaustyti į bandeles. Sudėti jas ant kepimo popieriumi užklotos skardos ir palikti augti. Įkaitinti orkaitę iki 180°C ir kepti 25-30 minučių (bet, aišku vadovautis sveiku protu :) laikas - tik orientyras :) )

Glajų galima pagaminti iš sukraus miltelių, romo ir citrinos sulčių. Jei gaminsite glajų, prieš glaistant jį pašildykite.

2010 m. kovo 4 d., ketvirtadienis

Daigai. Kas ten auga?



Mano nauja meilė. Padariau inventorizaciją vienoje nedidelėje, bet smagioje parduotuvėje ir... valio!!!! esu fabrikėlio savininkė :)))))

Tam, kad paleisti daigų fabrikėlį namuose reikia nedaug: sėklų arba grūdų, distiliuoto vandens, stiklainio arba daigyklos. O kai kurias sėklas, pavyzdžiui, pipirnės, galima daiginti ir ant drėgnos vatos arba marlinio audinio. Pirma ir svarbiausia taisyklė – daiginimui naudojamos sėklos ir grūdai tik skirti maistui. Paprastose sėklų parduotuvėse, parduodamos sėklos yra apdorojamos įvairiais cheminiais preparatais, beicais, užkertančiais kelią susirgimams, padėsiančiais daiginimui ir augalų auginimui, bet visiškai netinkami maistui. Pupeles, lęšius arba avinžirnius galima nusipirkti maisto parduotuvėje, bet nėra tikimybės, kad visos sėklos išdygs.

Pirmiausia sėklas reikia kruopščiai perskalauti, o po to užmerkti nešaltame virintame vandenyje. Stiklainio viršų uždengti švariu audiniu ir užrišti (naudojau retą lininį audinį ir bintą. Bintą praktiškai keičiu vos ne kas kiekvieną skalavimą, nes labai jau nepatvarus. O užrišti geriausiai gumyte. Nes visokie ten šniūreliai-virveliai visai nepatogu). Po kelių valandų (arba po nakties, jei merkiamos kažkokios stambios ir labai kietos sėklos, kaip ankštiniai) vandenį reikia nupilti, sėklas perskalauti (šitą galima padaryti net ir neatidenginėjant stiklainio), o patį stiklainį reikia apversti ant lėkštutės (arba ant puodelio arba kito stiklainio, arba, jei kas turi - ant sppecialaus stovelio) taip, kad vanduo ištekėtų. Stiklainį atremti į lėkštutės arba padėklo kraštą. Sėklas stiklainyje mažiausiai du kartus per parą reikia perskalauti. Sėklos turi būti drėgnos, bet nebūti vandenyje. Po kelių dienų galima bus nuimti derlių. Jeigu pasirodytų pelėsiai, sėklas reikia išmesti. Taip pat sėklas galima daiginti specialiose kelių aukštų daigyklose.

Prieš naudojant reikia pašalinti neišdygusias sėklas – visus daigus sudėti į indą su vandeniu. Tušti lukštai iškils į paviršių ir juos galima bus išgraibyti šaukštu. Neišdygusios sėklos liks dugne. Daigus galima laikyti šaldytuve iki 7 dienų, bet reikia turėti omenyje, kad daugiausiai vertingų medžiagų juose yra pirmomis dienomis.


Štai čia liucerna (alfa-alfa) ir mišinukas. Liucerna, nepaisant visų savo puikiųjų savybių, man pasirodė turinti nelabai išreikštą skonį - žolė ir žolė... o štai mišinys - nerealus. Su varške arba su jogurtu - galima valgyti ir valgyti :)


Ir... valgyti :) Jokie energetiniai gėrimai ar tokio tipo maisto papildai net šalia nestovėjo...

2010 m. kovo 2 d., antradienis

Bambėjimai ir visokiausios kitos mintys

Knygos nuotrauka is fotofabrikas.lt


Negaliu nepasidžiaugti. Leidykloje "AlmaLittera" pasirodė Julijos Vysockajos knyga "Receptai visiems metams", kurią aš išverčiau :) tad jei turite pomidorų, galite juos mesti :) arba uzdėti laurų vainiką :)

Knygą galite rasti čia: http://www.knyguklubas.lt/index.php?cl=details&cnid=KKNEW&listtype=kkspeclist&anid=cdb8013

2010 m. kovo 1 d., pirmadienis

Visos meškos bunda. Pusryčiai su daigais

Taigi, taip, kaip ir pavadinime. Atėjo laikas atsibusti ir meškoms. O gal tiesiog laikas susitvarkyti su laiku :))) Laikas, laikas, laikas... laikas ten, laikas šen... ir vis jo nėra, vis teka, ne, ne teka, o šmėkšteli taip nepastebimai, kad pradedi galvoti, ar buvo laikas? Kaip literatūrinis deja vu. Kai praleidi penkias minutes nieko neveikiant, staiga atrodai pati sau kaip neįmanoma tranžyre.... bet tos penkios minutės kartais tokios reikalingos... taigi, užtenka lyrikos, prie reikalo.  Prarijau daigų bacilą.


Recepto nėra. Yra tik
  • čiabata
  • kamac-macun
  • liucernos daigai
Kaip sukomponuoti - manau, viskas aišku. Kaip man patinka būtent tokie receptai. Jau porą mėnesių tai yra mano lauknešėlis į darbą. Įdomu, kaip atrodo iš šalies, kai valgau pasišiaušusį sumuštinį. Ir dar, niekad nemaniau, kad pusryčių pastovumas nėra toks nuobodus dalykas.

Apie daigus. jei nuspręsite daiginti liucerną, geriau pabūkite šykštuoliais ir sėklų dėkite labai mažai. Labai jau veisiasi :) Pirmąkart man iš vieno stiklainiuko pasidarė keturi....

Tokį vaizdą visą žiemą mačiau pro langą.... :) atsiprašau, kad nekokybiškas, realybėje buvo viskas daug gražiau :)


Bet jau su kiekviena diena vis jų mažiau ir mažiau.... :)