2010 m. balandžio 17 d., šeštadienis

Klasika I. Speltos makaronai su brokoliais ir sūriu

Amžina klasika - makaronai su brokoliais. O dar, kas, pavyzdžiui, man svarbiausia - paprasta ir viską galima pagaminti viename puode. Pasižiūrėjau Kwestia Smaku tinklaraštyje ir... prisiminiau savo vaiko skaniausius pusryčius, pietus ir vakarienę )))) viską kartu. Tikra palaima. Tik, aišku, reiktų turėti grietinėlės. Nežersiu komplimentų makaronams, nes, sakysite, kad reklamuoju. Aš (ir mes) juos tiesiog valgysime... dauuuuuuuug :) ir kuo daugiau...

200g makaronų
1 nedidelis brokolis (arba 200-300g šaldytų)
100 ml grietinėlės
200 g fetos
druska, aliejus

Suberti makaronus į verdantį pasūdytą vandenį su šaukštu aliejaus. 4-5 min. prieš baigiant virti makaronus suberti brokolius. Baigti virti kartu, nupilti vandenį ir supilti grietinėlę. Užvirinti, suberti pjaustytą kubeliais sūrį ir išmaišyti. Viskas! Jei reikia - įberti druskos. Bet man niekad nieko netrūktsa )

2010 m. balandžio 7 d., trečiadienis

Speltos makaronų pavasarinės salotos




Kai norisi kažko lengvo ir visai nesinori gaminti. Po kelių dienų mėsėdiškumo ir kelionių nuo vieno stalo iki kito, ne mažiau nukrauto visokiu skaniu maistu, aišku norisi ko nors kito. Pakelis neįprastų, rudos spalvos makaronų erzino mane jau kelios dienos, todėl susijaudinimas pasiekė kulminaciją ir... užstačiau vandenį virti makaronams.
Pirmi įspūdžiai buvo okie, kad beverdant makaronai maloniai kvepėjo šiltu, riešutiniu kvapu. Išvirusiais makaronais teko pasidalinti su dukra, kuri juos valgė be nieko. Kaip saulėgrąžas.... O aš pasielgiau kaip tikra moteris, kuri iš nieko gali padaryti kelis dalykus - skrybelę, dramą ir salotas. Skrybelę praleisime, nes tai - ne mano fasonas, dramų man užteko, o štai salotų mažai nebūna.

Salotos iš to, kas buvo po ranka

Po ranka buvo:
  • 6 vyšniniai pomidorai
  • 80 g mocarelos
  • 1 nedidelis agurkas
  • sauja juodųjų alyvuogių
  • sauja šaldytų bazilikų lapelių (aišku, kai bus švieži, bus dar skaniau)
  • česnako skiltelė
  • makaronai
  • vynuogių kauliukų aliejus (nemėgstu aš alyvuogių aliejaus, nemėgstu...)
  • šlakelis balzaminio acto
  • druska
Elementarus produktų rinkinys, bet ne elementarus rezultatas.
Makaronus reikia išvirti pasūdytame vandenyje, nupilti, o makaronus pašlakstyti aliejumi, kad nesuliptų. Česnako skiltele ištrinti salotinę. Pomidorus, agurkus, mocarelą, alyvuoges supjaustyti ir viską sumaišyti. Šiek tiek aliejaus, druskos, balzaminio acto, baziliko. Sumaišyti ir mėgautis :)

Makaronų portretas:

2010 m. balandžio 6 d., antradienis

Povelykinis....


Laikas rinkti akmenis. Kaip bebūtų. Realiai, tokių Velykų dar nesu turėjusi. Ir nenoriu. Bet mes čia apie kulinariją, ar ne? Todėl esu savimi labai patenkinta. Pirmiausia, prigaminau tiek, kad šiandien reikėjo virti pietus. O tai reiškia, kad labai gerai viską paskaičiavau. Šaunuolė Elžbieta. Dar iškepiau nerealią bobą, kurią pribaigėme pirmąją dieną. Ir mūsų daug nebuvo - tik keturi :) Visai negaila buvo su ja darbuotis visą šeštadienį. O čia mano merginos darbas - puošė mazureką, net liežuvį iškyšus buvo ) o aš svaigau i ją žiūrėdama. O po to visi svaigome mazureką bevalgydami. Na jau skanumas - nerealus. Kodėl anksčiau jo nepastebėdavau vienoje geroje knygoje?

Kokios Velykos be želiuko? Būti negali... tiesa, perplonas gėlytes išpjoviau, na bet nieko, skoniui tai nepakenkė :)


Boba. Ne, tikra Boba. Ir tuo viskas pasakyta. O dar galima pasakyti, kad tai yra plombyro skonio Boba. Dieviško plombyro skonio Boba.


Na o čia? O kas gi čia? O čia - leiskite pristatyti tamsiai mėlynos spalvos kiaušinis dažytas pagal prieš šventes paplitusią margučių dažymo natūraliais dažais technologija. Patikinu, kad paėmiau patį tamsiausią - tiesiog kaip naktis... Kad tikrai nepasiriktumėte, palyginimui - baltas kiašinis, nedažytas. Tik dabar reikia spėti, kuris yra kuris.... Įdomu, kas dar dažė margučius pagal tą technologiją? Ieškau :) ir noriu išsiasiškinti, kur šuo pakastas:)


2010 m. balandžio 2 d., penktadienis

Nekepintų grikių salotos su keptais pomidorais


Kaip ta Raudonkepuraitė. Ne, kad paklausyti vyresnių ir eiti tiesiai, tai ne... vis reikia aplinkui. Ėjau, ėjau ir staiga atradau vieną parduotuvėlę. Labai net maloniai nustebau, atradusi čia tokių įdomių produktų. Bet apie ją kiek ilgiau papasakosiu kitą kartą. Šiandien mano "laimė už posūkio"... tik kad posūkis toli. Gerai, prie reikalo.

Taigi, priminti, kad esu priešistorinis mamutas nereikia, a ne? Todėl labai-labai seniai vienoje knygoje, ar tik ne žinomos lenkų dietologės I.Gumovskajos? perskaičiau apie nekepintus grikius. Negana to, kad įprasti grikiai yra tikras lobynai, o ką jau sakyti apie tuos, neapdorotus? Labiausiai man tada įsiminė, kad jų spalva yra žalsva. Dabar, aptikus tokių grikių, galiu pasakyti, kad mums, košių mėgėjams, šitie grikiai buvo labai skanūs.



150 ml nekepintų grikių kruopų
8-10 vyšninių pomidorų
šiek tiek aliejaus pomidorams pakepti
2 šaukštai aliejaus (mėgstu vynuogių kauliukų)
1 šaukštas citrinos sulčių
medaus (pagal poreikį)
1 skiltelė česnakų
sauja baziliko lapų (pas mane šaldyti)
saują petražolių
druskos
1 šaukštelis garstyčių

Grikius užpilti verdančiu vandeniu (250 ml), uždengti ir virti 8-10 minučių. Daugiau tikrai nereikia, nes grikiai mums reikalingi birūs. verdant grikiai labai maloniai kvepia, išvirusių skonis truputį riešutinis, bet nestiprus. Česnaką trumpai pakepti aliejuje ir tada suberti perpjautus pusiau pomidoriukus. Ir juos labai trumpai pakepti keptuvėje su česnaku. Likusius produktus sumaišyti padažui. O po to sumaišyti grikius, pomidorus ir užpilti padažu. Galima valgyti ir šiltai ir šaltai. Man grikiai ir pomidorai - tobulas derinys, o be to tai taip paprasta.... :)