2011 m. sausio 18 d., antradienis

Šokoladinis aksominis tortas su migdolų krokantu



Tortas apie kurį vienas mielas žmogus pasakė "aš numiriau ir atsidūriau rojuje", kitas pradėjo ploti ir šaukti bravo, o tai nebuvo paskutinis žmogus desertų pasaulyje ir dar, ir dar, ir dar :) Kitą vertus, šitą receptą rašiau dar SM, bet ditirambų jam tikrai nesumažėjo.
Pagrindui:
200 g šokoladinių sausainių arba biskvitinių trupinių (sausų)
100 g pakepintų lazdyno arba migdolų riešutų
50 g sviesto
50 g brendžio

Putėsiams:
400 ml grietinėlės
400 g juodojo šokolado
100 g cukraus
2 kiaušinių baltymai
1 v.šaukštas su kaupu tirpios kavos
brendžio - pagal pageidavimą

Krokantui:
100 g smulkintų migdolų arba lazdynų riešutų
100 g smulkaus cukraus
50 g sviesto

forma 24 cm.

Sausainius ir riešutus susmulkinti, sviestą ištirpinti ir įpilti į sausainius su riešutais. Viską sumaišyti, sudėti į formą, labai gerai prispausti (tai galima padaryti bulvių grūstuvu arba stiklinės dugnu), pašlakstyti brendžiu ir formą įdėti į šaldytuva porai valandų.

Šokoladą ir 200 ml grietinėlės ištirpinti garų vonelėje, baltymus išplakti su kava ir cukrumi irgi virš garų vonelės. Grietinėlę išplakti. Šokoladą atsargiai išmaišyti su baltymais (iš pradžių šokoladą sutrauks, bet taip turi būti ) Baltyminę-šokoladinę masę sumaišyti su grietinėle ir brendžiu. Išmaišyti ir išpilti ant pagrindo. Laikyti šaldytuve. Prieš patiekiant viršų pabarstyti krokantu.

Krokantui ištirpinti sviestą keptuvėje su storu dugnu, suberti riešutus ir cukrų. Nuolat maišant pakepinti kol bus auksinės spalvos. Išberti ant aliuminio folijos ir dar pamaišyti, kad nesuliptų. Bet jei labai sulips - nėr bėdos, pora judesių kočėlu ir viskas OK.


O dar jis buvo toks. Na, torto kaltininkei aišku jis nelabai tiko, bet balionais ji labai džiaugėsi


Šis tortas kiek kitoks, viduje - džiovintos slyvos mirkytos brendyje, o ant viršaus - pieno želė.