2011 m. gegužės 4 d., trečiadienis

Biskvitinis varškėtis



Labai norėjau varškėčio. Ne tokio, iščiustinto čyzkeikinio sūrio pyrago, bet tiesiog varškėčio, tokio tradiciškai lenkiško (sernik). Anksčiau Lietuvoje buvo kepamas analogiškas lenkiškiems toks varškėtis "Palanga" su storu-storu varškės sluoksniu. Labai skanus, tik tas trapus pagrindas su cinamonu simpatijų man nekėlė, todėl mane domino tik varškinis sluoksnis. Bet įdėmiai paskaičius receptą, pasirodė, kad ir kiaušinių ir varškės santykis man yra nepriimtinas. Todėl teko eiti, kaip pasirodė, savo keliu, , tiesa, visai nesąmoningai... tiesiog paskutiniu metu esu labai išsibarščiusi, o ir rankos virtuvei nekyla... jei varškė nerėktų nežmonišku balsu - imk mane ir išnaudok, tikrai nieko negaminčiau... Bet rezultatu likau labai patenkinta.

24 cm skersmens forma
600 g varškės (naudojau President kibirėlyje)
6 kiaušiniai (atskirti trynius ir baltymus)
100 g sviesto
200 ml miltinio cukraus
125 ml krakmolo
1 vanilės ankštis
sauja džiovintų vyšnių

100 g juodojo šokolado
30 g sviesto
50 ml pieno

Minkštą sviestą plakti su 50 ml cukraus, palaipsniui supilti trynius. Vanilės ankštį perpjauti, išskobti vidų ir sudėti viską į sviesto-trynių masę ir sumaišyti su varške. Likusį cukrų persijoti kartu su krakmolu. Vyšnias arba spanguoles apibarstyti trupučiu krakmolo ir cukraus mišinio. Baltymus išplakti iki standžių putų, suberti krakmolą su cukrumi ir labai atsargiai išmaišyti. Tada vėl gi atsargiai sumaišyti abidvi mases ir dž. uogas. Viską sukrėsti į formą ir kepti 160 °C 60 min. Biskvito viduriukas gali šiek tiek "judėti". Aušinti 10 minučių orkaitėje, išimti formą su biskvitu, peiliu atskirti viršutinį pyrago sluoksnį nuo formos šonų ir aušinti orkaitėjė toliau. Išimti iš formos ir įdėti į šaldytuvą. Varškėčiams nėra yda viduriuko susmegimas, bet šis man nesusmego, kaip matosi.
Kitą dieną galima pyrago paviršių patepti šokoladiniu glajumi (visus skirtus glajui produktus pakaitinti ir intensyviai išmaišyti).