2011 m. lapkričio 20 d., sekmadienis

Rauginti kopūstai


Rauginti kopūstai? Mūsų gurmaniškame gyvenime? ar tik neatrodo kažkaip netinkančiai? Nežinau, man - ne. Aš juos labai mėgstu :) Ir, jei turiu laiko, būtinai juos raugiu pati. Visiškai užtenka nedidelio kibirėlio, tokio 3 l talpos, kurį turiu būtent kopūstams. O dar jis labai gražiai randa vietos mano šaldytuve.

Taigi, nepaisant visų racionalių prieštaravimų, aš niekad neraugiu kopūstų tomis savaitės dienomis, kurių pavadinime nėra raidės "r". Juk kopūstai privalo būti trrrrrrraškūs. Kaip minimum. Tai penktadienis, šeštadienis, sekmadienis - laisvadieniai, kaip ir derėtų. Na, dar sakoma, kad nereikia raugti per pilnatį, bet šiuo atveju aš nieko įtikinančio pasakyti negaliu, nes kaskart vis galvoju - o, kaip žiūrėsiu į dangų, kaip ieškosiu mėnulio, o kaip turiu kopūstus, stbuklingai pamirštu apie mėnulį. Se la vie... Kopūstus geriau imti ne pačius kiečiausius. Arba aš tokius imu, nes su tais kietaisiais tai užsimušt galima, kol supjaustysi. Nors ir rauginu max. 1-2 kopustų gūžes, bet vis tiek persidirbti neverta.

1-2 gūžės kopūstų (apie 3 kg)
50 g druskos
3-4 vid. dydžio morkos

  • Į indą, kuriame bus raugiami kopūstai,  įpilti verdančio vandens, šiek tiek palaikyti ir išpilti, sausai iššluostyti.
  • Nuimti viršutinius gūžės lapus; 1-2 įdėti į indo apačią.
  • Kopūstus plonai supjaustyti, arba bent kuo ploniau :) morkas sutarkuoti. 
  • Kopūstus dėti į indą sluoksniais, kiekvieną pabarstant druska, morkomis ir pertrinant rankomis, vėliau viską sumaišyti ir labai gerai suslėgti. Uždengti kopūsto lapu, ant viršaus lekštele. Laikyti indą kambario temperatūroje
  • Ir laukti. 
  • Kai kopūstai jau nebegalės slėpti savo gyvenimo požymių, reikia lakas nuo laiko juos subadyti medinio šaukšto kotu iki pat dugno, kad pasišalintų suskaupusios dujos. Išlaikyti kopūstus kambario temperatūroje 5-7 dienas, po to juos reiktų perkelt į šaltą vietą. 
  • Aš ragauju. Nes mėgstu kopustus tokius ne visai išrūgusius, tad jeigu jie jau nebeturi kartumo, man jie jau gatavi :) Ir dar būtinai turi būti sulčių. Nors po šaukštą kasryt.

P.S. Šiandien nuvylė Mesis. Tik 1 įvartis..... o kur įprastas 'krepšinis'?