2011 m. gruodžio 9 d., penktadienis

Kalėdoms. Štolenai, štolenai, saldainiai...


Štolenų gimimo vieta - Drezdene. Štolenas - tai labai-labai skanus pyragas su daugybe džiovintų vaisių ir cukatų. Labai įvairus - ir mielinis, ir varškės, ir su migdolais, ir su marcipanas, tradiciškai kepamas Kalėdoms. Pirmą kartą kaip kalėdinis kepinys štolenas buvo iškeptas 1427 metais Saksonijos karališkuose rūmuose. Kaip ir priklauso kepiniui, keptam Advento metu, jis buvo pagamintas iš miltų, vandens, aliejaus ir raugo. Dėl jo skonio Saksonijos kepėjai nė vieną kartą kreipėsi į Romos popiežių su prašymu leisti kepti štoleną su sviestu. Ir tik 1490 metais buvo gautas popiežiaus Inokentijaus VI leidimas kepti štoleną su sviestu, taip vadinamas Sviesto laiškas, bet jis išduotas buvo tik štolenams kepamiems Karališkuosiuose rūmuose. Ilgainiui teisę kepti štoleną su sviestu galima buvo nusipirkti kiekvienam. Pradedant 1560 metais Saksonijos kepėjai kepdavo kurfiurstui dovanu du štolenus: kiekvieną pusantro metro ilgio ir 18 kilogramų svorio. Aštuoni kepėjai ir aštuoni kepėjų padėjėjai iškilmingoje eisenoje nešdavo dovanojamus štolenus į rūmus. Kadangi aš savųjų kurfiurstui nešti nesiruošiu, iškepiau mažus. Nors pavadinimas byloja, kad tai turėtų būti saldainiai, bet tai ne tokie saldainiai, kuriuos mes įsivaidzuojame. Austrai ir vokiečiai saldainiais (konfekt) vadina smulkius kepinius.



Varškės štolenukai
Quarkstollen-Konfekt


100 g sviesto
75 g miltelinio cukraus
150 g varškės
300 g miltų
1/2 pakelio kepimo miltelių
50 g smulkintų migdolų
1 šaukštas prieskonių meduoliams
gera sauja džiovintų spanguolių
gera sauja cukatų
keli džiovinti abrikosai
50 ml romo
sviesto patepimui
apelsinų sulčių patepimui
miltelinio cukraus pabarstymui

  • Orkaitę įkaitinti iki 175 °C
  • Abrikosus ir cukatas supjaustyti, užpilti romu. Taip pat užpilti romu ir džiovintas spanguoles.
  • Miltus sumaišti su kepimo milteliais ir prieskoniais meduoliams.
  • Minkštą sviestą išplakti su milteliniu cukrumi, įdėti varškę.
  • Sviesto-varškės masę sumaišyti su miltų mišiniu ir greitai užminkyti tešlą. Suberti migdolus ir užmerktus vaisius kartu su visu skysčiu. Viską gerai permaišyti.
  • Formuoti nedidelius paplotėlius su iškylia viršunėle, dėti juos ant plotkelių meduoliams ir kepti 12-15 minučių.
  • Ištirpinti sviestą, įpilti šiek tiek apelsinų sulčių ir patepti šiuo mišiniu karštus štolenukus. Gausiai pabarstyti milteliniu cukrumi.

Recepto šaltinis
inf. - M.Toussaint-Samat, A History of Food
atviri interneto šaltiniai