2011 m. gruodžio 27 d., antradienis
Sluoksniuotas želė tortas
Buvo smagu :) ypač aplodismentai (čia aš taip kukliai... aišku, jei kompanija būtų kitokia, galbūt (ir tikriausiai) viskas būtų daug santūriau. Bet kai susirenka žmonės, kurie patys susilaukia aplodismentų už savo pagamintus patiekalus ne tik prie draugų stalo, o ir profesiniame gyvenime, tai manau, jiems tikrai negaila tokiu pat būdu pradžiūginti ir kitus :) kitą vertus, jei būtų neskanu arba negražu, tai gal nesivargintų :D
Forma - 2,4 l
Viršutinis sluoksnis
14 g želatinos
700 ml baltojo desertinio vyno
jei reikia - dar šiek tiek cukraus
Želatiną užmerkti 150 ml vyno,išbrinkusią pašildyti ir sumaišyti su likusiu vynu. Paragauti - įberti truputį cukraus, jei reikia. (Man reikėjo :D)
Raudonas sluoksnis
14 g želatinos
0,7 l raudonos spalvos sulčių arba kompoto (pas mane - braškių kompotas su uogomis)
1/2 citrinos sulčių
Želatiną užmerkti 150 ml skysčio, ištirpinti ir sumaišyti su likusiu skysčiu, paragauti - jei reikia - dar citrinos sulčių, cukraus.
Jogurtinis sluoksnis
0,5 l natūralaus jogurto
0,25 l greipfrutų sulčių
14 g želatinos
2-3 šaukštai cukraus
2 apelsinai
Želatiną užmerkti sultyse, po to ištirpinti. Į želė tirpalą įpilti kelis šaukštus jogurto, išmaišyti, įpilti dar kelis šaukštus ir vėl išmaišyti, tik po to sumaišyti su likusia mase. Vėl paragauti - jei reikia įberti cukraus arba įpilti šiek tiek citrinų sulčių. Apelsinus nulupti, išimti "filė" - t.y. pašalinti nuo skiltelių baltąją plėvelę. Supjaustyti ir sudėti į jogurtinį sluoksnį.
Į formą supilti pirmiausia vyno želė, sustingdyti, po to puse baltosios, vėl sustingdyti, po to raudonąją, sustingdyti ir užbaigti likusia baltąja želė.
Užsisakykite:
Rašyti komentarus (Atom)
22 komentarai:
Atrodo labai gražiai. O kokią želatiną naudoji, kad tiek nedaug reikia?
Ačiū, Laura :)
Tai kad visada vienodą - dr. Oetker
Puikiai atrodo!
Elžbieta, prašau Jūsų patarimo - kiek begaminčiau žele desertų, sustingusių niekaip negalu išversti iš formų...
Kristina, ačiū :)
pirmas klausimas - o kokias formas naudojate?
Aplodismentai ir iš mano pusės. ;)
Prajuokinot su apelsinų filė. :)))
Aš irgi turiu klausimą: kaip padaryti, kad sluoksniuotas želė desertas neatsisluoksniuotų? Nes kai valgai ir kabini šaukšteliu, tai būna, kad atskyla sluoksniai. Dar blogiai, kai atskyla dedant į lėkštę. :))) Ar taip jau turi būti ir nieko čia nepadarysi? :)
Tikras grožis. ypač tos baltos žvaigždutės.
Kartais naudoju metalines, kartais - keramikines. Ir nei iš vienų gražiai neišsiima...
Jūratė, taigi taip ir vadinasi - vaisių filė :D Ir čia aš jau ne daktaras - filė - reiškia filė :D
Šiaip neturėtų tie sluoksniai atsilupti. Priežastis gali būti per stipriai sustingdytas apatinis sluoksnis ir nebuvo sukibimo, arba skirtinga želatinos koncentracija įvairiuose sluoksniuose
Vilma, ačiū labai :) išties gana paprastas, o atrodė labai šauniai :)
Kristina, keramikinėse formose nereikia stingdyti želė. Jos per storos ir gražiai išimti reikia labai daug pastangų ir įgūdžių. Dėl metalinių tai ten viskas turėtų būti paprasta. Tiesiog vanduo, į kurį panardinama forma su želė turi būti pakankamai karštas, bet kad ranką jame galima būtų laikyti :) panardinus formą į vandenį, reikia atkreipti dėmesį į kraštelius, kad matytųsi kad jau tirpsta. Tada uždengti lėkšte ir apversti :)
Dėl želė formų: siūlau naudoti plastikines, nes jas patepus aliejumi, po to viskas puikiausiai išslenka ;) Aš naudoju Tupperware firmos, bet, manau, tiktų bet kokia kita iš plastiko.
Tiesa, Elžbieta, baltoms žvaigždutėms naudojote baltos želė sluoksnį, iš kurio jas spaudėte formelėmis?
Elžbieta, taip ir įtariau, kad gali atsiklijuoti dėl per daug sustingusio apatinio sluoksnio. Žodžiu, šitas darbelis reikalauja atidumo, o ne šiaip tep-lep: kada prisiminiau - tada užpyliau. :)
Ačiū.
Pas mane darbe tas vaisių filė vadiname segmentais ;)
Vilma, dėl plastikinių formų (kaip ir dėl silikoninių) nieko negaliu pasakyti - jų nenaudoju. Man kažkaip nepriguli širdis prie jų... žvaigždutės iš obuolio :)
Jūratė, taip išeina :) gana kruopštus darbas :) dar gali būti, kad tiesiog per daug želatinos yra įdėta
Laura, aaaa )))) na štai... bet man filė skaniau :)
Naujųjų sutikimui pavyko padaryti neišsisluoksniuojantį želė tortą! Valiooooo!!! :)
Jūratė, super :) ir man smagu :)
Tortas atrodo nuostabiai!
O ten po tomis žvaigždutėmis dar yra kažkokių uogų ar taip tik atrodo?
Dėl išėmimo iš formų - kadangi kartais darau želę, tai visokius variantus išbandžiau. Plastmasė blogai praleidžia šilumą, todėl tikrai sudėtinga iš jos išimti. O ištepti aliejum - labai keista mintis, turint galvoj, kad po to pilamas skystis :-) Iš tiesų geriausia metalas, na dar iš bėdos stiklas gali tikti (bent jau man taip atrodo).
Jusu receptai yra nuostabus,nuotraukos tiesiog skanios,taciau as pasigedau tortu puosimo smulkesniu aprasymu.Tarkim ir sitam torte matosi baltos ramunes ir uogytes,bet nepaaiskinta kaip ir is ko jas padaryti.
Ula, jo ir mano nuomone, metalas geriausiai :)
Renata, ačiū labai už komplimentus, o dėl pastabų tai pasakysiu, kad žmonės ir randa ir pasigenda. Kol kas tinklaraštis yra toks, koks jis yra. Aš pati dar mokausi, eksperimentuoju, tad nesu tikra, kad galiu mokyti kitus :)
Sveiki,
norėjau paklausti, o desertinį vyną galima kažkuo pakeist "vaikiškesniu"?
ar toks vyno kiekis nepakenks :)
Kristina, be abejones :) Galite pakeisti šviesiomis obuolių arba vynuogių sultimis :) Po to paskaninti lašeliu citrinos sulčių - paragaukite tirpalą su želatina, jo skonis turi būti stipresnis, nei norimas želė skonis. Tiesiog pareguliuokite pagal save :)
Ačiū, už lb greitą atsakymą :)
bandysiu, pirmas mano bus tortas želinis ir dar sluoksniouotas:)
Aš tikiu, kad viskas bus gerai ir puikiai pavyks :)
Sėkmės!!!! :)
Rašyti komentarą