2011 m. vasario 26 d., šeštadienis

Plikyti pyragaičiai "Vecriga" pyragaičių motyvais


Atrodo, plikyta liga plinta. Bet viskas įgijo konkretumo vakar, kai viename prekybos centre aptikau "President" varškės kibirėlyje. Nedideliam banketui šiai dienai buvau suplanavus plikytus su žuvimi, todėl tų nuostabiųjų "dėžučių" specialiai iškepiau daugiau. Ir įdariau jas tokiu varškės kremu, kokį įsivazduoju priartintą legendiniams Rygos pyragaičiams "Vecriga". Kiek tai atitinką tiesą, nežinau. Atrodo, mano turėta varškė buvo peršvelni ir konsistencija ir pačiu skoniu tam skoniui, kurį pamenu n metų. Bat tai tikrai nepadarė mano iškeptų pyragaičių blogesniais :)

Kadangi tešloje nieko naujo, recepto nekartosiu, jis yra anksčiau nurodytoje nuorodoje. Taip pat galima kepti plikytus pagal kokį nors įprastą plikytų pyragaičių receptą. Nėra jokio skirtumo.

Kremui:
100 g sviesto
100 ml miltelinio cukraus
1/2 vanilės ankšties
100 ml grietinėlės
~300 g varškės*

* varškę galima naudoti paprastą, bet tuomet ją reiktų labai gerai sutrinti; galima naudoti "Švelniąją" varškę arba saldžią varškės masę, bet tuomet reikia koreguoti cukraus kiekį.

Grietinėlę pakaitinti kelias minutes su milteliniu cukrumi ir vanilės ankštimi. Ataušinti ir išimti vanilės ankštį. Sviestą išplakti iki purios masės, nenutraukiant plakimo palaipsniui supilti grietinėlę. Po to sudėti varškę ir viską gerai išsukti.

Pyragaičius įpjauti ir į kiekvieną įdėti kremo. Pyragaičius prieš patiekiant reiktų palaikyti bent valandą-pusantros šaldytuve. Viršų pabarstyti milteliniu cukrumi.

Šito kremo man užteko 15 nedidelių pyragaičių, bet tikrai jo negailėjau :)


2011 m. vasario 22 d., antradienis

Šiltos burokėlių ir apelsinų salotos




Iš serijos genialu, kas paprasta. Labai skanu, labai paprasta, puikios salotos šaltesniam orui . Receptas pateiktas mielos ponios vardu seniorka forume CinCin :)

4 nedideli kepti orkaitėje burokėliai (arba virti, nors su keptais skaniau)
2 šaukštai sviesto
2 šaukštai cukraus
1/2 citrinos sultys
2 apelsinai
1 apelsino sultys
druska, pipirai

Burokėlius nuvalyti ir supjaustyti skiltelėmis. Prikaistuvyje ištirpinti sviestą, supilti apelsinų ir citrinų sultis, pamaišyti, kol cukrus ištirps ir sudėti burokėlius. Trumpai pakepinti, įberti druskos ir pipirų. Pabaigoje sudėti nuvalytas apelsinų skilteles, kartu pašildyti. Galima patiekti kaip salotas, galima patiekti kaip garnyrą.

2011 m. vasario 19 d., šeštadienis

Rizotas (daugiaryžis) su baravykais


Nors paskutinėmis dienomis man visiškai nesiseka gaminti (gal, sakau, reikia atostogų nuo virtuvės darbų :) ), o šiandien net patyriau gėdingą fiasko :)))) bet gal todėl, kad tiesiog persistengiau.... bet šis daugiaryžis yra šimtaprocentinis, o be to ir gaminamas labai paprastai ir greitai.

2 šaukštai sviesto daugiaryžiui +1 šaukštas grybams

1 nedidelis svogūnas

300 ml daugiaryžiui skirtų ryžių

50 g baltojo vyno

1 l daržovių sultinio

5-6 gražūs baravykai

2 šaukštai tarkuoto parmezano

druska

smulkiai supjaustytų petražolių

Storasieniame puode 2 šaukštuose sviesto pakepinti smulkiai supjaustytus svogūnus, kol jie taps permatomi, suberrti ryžius ir pakaitinti kelias minutes. Supilti vyną ir išgarinti. Mažomis porcijomis pilti sultinį ir troškinti ant mažos ugnies vis pamaišant. Sudėti parmezaną ir išmaišyti. Jei reikia - įberti druskos.

Grybus supjaustyti plonais griežinėliais, pakepinti ant sviesto, pabaigoje pasūdyti.

Ryžius pabarstyti pjaustytomis petražolėmis, ant viršaus sudėti pakepintus grybus.

2011 m. vasario 17 d., ketvirtadienis

Mielinė boba su rūgpieniu

Man gana dažnai atsitinka taip, kad lieka pieno. Tiesiog parduotuvėje galvoju, kad gersiu, virsiu karštą šokoldą, ryžių košę (kurią mintyse "verdu" jau porą metų :D, vis neprisiruošiu :D), o kai atnešu namo, tuomet ... po kurio laiko tenka kepti blynus, keksus. Šįkart vėl atostogos Rūgpienio kaime.... taigi iškepiau mielinę bobą.

Puri, lengva, nesaldi, malonaus švelniai-rūgpieniško skonio, labai geras būdas utilizuoti rūgpieniui, kefyrui, jogurtui - tiesiog vieni pliusai :)

Birūs ir skysti produktai pažymėti ml!!!!

20 g mielių
50 ml vandens
200 ml rūgpienio
100 ml cukraus
~900 ml miltų
2 kiaušiniai
75 g sviesto + sviesto formos patepimui
žiupsnelis druskos
~2 šaukštai rudojo cukraus formos pabarstymui

Džiovintų vaisių (abrikosų, persikų, geltonų razinų)

Visi produktai turi būti kambario temperatūros.
Forma - 26 cm skersmens

Mieles ištirpinti šiltame vandenyje su cukrumi ir dviem šaukštais miltų. Palikti 15 minučių, kad mielės suaktyvėtų. Sviestą ištirpinti ir užminkyti tešlą iš visų produktų (išskyrus sviestą ir rudąjį cukrų formai). Suformuoti rutulį ir palikti augti (aš minkiau iš vakaro ir kildinau per naktį šaldytuve). Kai tešlos tūris padvigubės, perminkyti ir vėl kildinti. Formą gausiai patepti sviestu ir pabarstyti ruduoju cukrumi. Tešlą sudėti į formą ir vėl kildinti apie 45 minutes. Kepti 170°C 40 minučių. Patikrinti mediniu iešmeliu. Aušinti 15 minučių formoje, o po to ant grotelių.

2011 m. vasario 15 d., antradienis

Plikyti pyragaičiai su plikytu kremu su šokoladu pagal Pierre Hermé


Dieviški. Ir tuo viskas pasakyta. Receptas iš čia Nieko jame nekeičiau, na ne... tik truputį )))))

Tešlai:
125 ml pieno
125 ml vandens
115 g sviesto
šaukštelis cukraus
žiupsnelis druskos
250 ml miltų
5 dideli kiaušiniai

Kremui:
500 ml pieno
4 tryniai
6 šaukštai cukraus
30 ml krakmolo
300 g šokolado
50 g sviesto
Vanilės ankštis

Glajui
100 g šokolado
50 g sviesto
2 šaukšai riebios grietinės

Vandenį, pieną, druską, cukrų užvirinti su sviestui, suberti visus miltus ir intensyviai išmaišyti, kol ant puodo dugno nesusidarys plona plėvelė. Nukaisti, truputį paaušinti ir po vieną mušti kiaušinius, nuolat maišant. Maišyti geriau mediniu šaukštu arba maišytuvu lėtais apsisukimais, svarbu neplakti. Tešla turi būti tiršta, blizganti, glotni. Gaminius spausti per konditerinį maišelį arba formuoti šaukštu. Priklausomai nuo dydžio gaminiai kepami 200 – 220 C temperatūroje, po to kai susidaro plutelė, temperatūra mažinama ir baigiama kepti 170 – 180 C temperatūroje.
Pieną užvirinti su perpjauta vanilės ankštimi, ugnį sumažinti ir virti ant mažos ugnies 5 minutes. Išsukti trynius su likusiu cukrumi ir krakmolu, užpilti per sietelį verdančiu pienu ir kaitinti ant mažos ugnies nuolat maišant, kol masė sutirštės. Sudėti susmulkintą šokoladą, gerai išmaišyti, po to įdėti sviesto ir vėl išmaišyti. Uždengti kremą plėvele (tiesiog padėti ant paviršiaus) ir ataušinti.
Ataušusius pyragaičius įpjauti ir įdėti kremo.
Glajui ištirpinti šokoladą su sviestu, išmaišyti. Įdėti grietinės ir vėl išmaišyti. Grietinė čia atsirado atsitiktinai, tiesiog galvojau, kad tos grietinėlės vis dėl to yra... bet jos nebuvo ))))
Glajus su grietinė gavosi malonaus skonio, su vos juntamu pikantiškumu, tad net nereikejo jokių ten brendžių :)


2011 m. vasario 11 d., penktadienis

Aliejus su vanile


Jokios intrigos. paprasta kaip 2x2. Dar paprasčiau.
Reiklaingas bekvapis aliejus. Aš naudoju vynuogių kauliukų, man jis nekvepia. Galbūt kas nors kokį nors jo kvapą ir jaučia, bet aš ne. Todėl jis man bekvapis. Ir labai-labai kvapni vanilė. Jei nebūčiau gavusi nepaprastai šviežių vanilės anksčių, galbūt to aliejaus ir negaminčiau, nes jas gavus, iš karto pradėjau dėti visur, kur tik pasitaikė ))) neišdrįsau tik druskos aromatizuoti vanile. Bet dar ne vakaras.

Taigi, aliejaus 2x2...

  1. Vanilės ankštis įpjauti, išskobti, sudėti su visu turtu į aliejų.
  2. Uždaryti ir pamiršti. Bent jau 3 savaitėm, o jei daugiau - tai dar geriau.
  3. Štai ir viskas. Norėjote ko nors daugiau? Nuliūdinsiu - nesulauksite.
  4. 2x2 gavosi ne 4, o visi 10 iš 10 :)
Nuostabiai skanu su garuose virta žuvimi, švelniomis salotomis. Ir dar kaip snobiška....

2011 m. vasario 10 d., ketvirtadienis

Obuolių ir salierų salotos su vanile



Paskutinis mano virtuvės klyksmas - aliejus su vanile. Apie jį kiek vėliau. Dabar tik apie salotas, nes jas galima pagaminti ir su kitokiu aliejumi.

Skanu, gaivu, paprasta

1 didelis saldus obuolys
2-3 salierų kotai
1/4 aisbergo salotų gužės
migdolų plokštelių
druskos
citrinos sulčių
vanilinio arba kokio nors bekvapio aliejaus (pvz. vynuogių sėklų)

Saliero kotus nulupti, supjaustyti plonais griežinėliais. Obuolį nulupti ir supjaustyti plonais šiaudeliais. Salotų lapus suplėšyti. Viską sumaišyti, įberti druskos, pašlakstyti citrinos sultimis, užpilti aliejumi ir pabarstyti migdolų plokštelėmis.



Tai ne smėliukas :))))))

2011 m. vasario 9 d., trečiadienis

Karpis drebučiuose

Patiekalas, tradiciškai puošiantis stalą, nepaisant nemirtingojo "какая гадость эта ваша заливная рыба". Bet kaip niekad negalėjau suprasti ažiotažo, sukelto šiuo filmu, taip ir mano "zalivnaja ryba" visai ne gadost". Aišku, iš vaizdo to nematyti, telieka tik ragauti. Arba netikėti, čia jau laisva valia.
Ilgai ieškojau savojo recepto. Nes kaip ir priklauso Kūčioms arba visai ne pro šalį bus kitoms šventėms (Beje, karpis į tinklaraštį keliavo daugiau nei mėnuo, nuo Kūčių stalo). Šitas man pasirodė tobulas. Bent jau mano skoniui.

0,7-0,8 kg karpio filė (turėjau didžiulį karpį, vieną dalį filė sunaudojau drebučiams, kitą - kepimui, o iš kaulų, pelekų, galvos viriau sultinį)
1 morka
1 poras
1 nedidelis gabaliukas saliero gumbo
1-2 šakelės salierų su lapais
sauja gražių stambių razinų
2-3 gvazdikėliai
1/2 šaukštelio džiovintų paprikų dribsnių (žalių arba raudonų)
keli grūdeliai kvapiųjų pipirų
1/2 šaukštelio kalendrų
1/2 citrinos sulčių
1 šaukštelis medaus
druskos
rožinių pipirų
krapų
želatinos (priklausomai, kiek reikia sustingdyti sultinio)

Plačiame puode užvirinti vandenį. Sudėti stambiai supjaustytą morką, salierus, porą. Užvirinti. Ant daržovių sudėti karpio kaulus, pelekus, galvą, ant jų - karpio filė supjaustytą gabaliukais. Filė turi būti apsemta sultinio maždaug 1 cm. Suberti razinas, prieskonius. Druskos dar neberti. Virti ant labai mažos ugnies apie 30 minučių. Atsargiai nuimti filė, sultinį perkošti, paragauti, pasūdyti, įpilti citrinos sulčių (ragauti!!!!!), įdėti medaus. Tirpalas turi būti stipresnio skonio, nei norimi drebučiai. Pamatuoti, kiek yra sultinio. Želatiną išbrinkinti vandenyje (vadovautis gamintojo instrukcijomis dėl želatinos kiekio), po to ištirpinti ir sumaišyti su sultiniu. Į patiekimo indą sudėti karpio gabaliukus, užpilti sultiniu su želatina, papuošti krapais, užberti rožiniu pipirų ir sustingdyti.

2011 m. vasario 6 d., sekmadienis

Vanilės ir vyšnių želė


Laikas keisti plokštelę, tad šįkart nelabai man būdinga želė. Šitoje želė 23 sluoksniai, įdomu, kiek toje, kur darau dažniausia? Netrukus turėsiu progos paskaičiuoti. Tada pranešiu :) Jei kas skaičiuos šito gabaliuko sluoksnius ir suskaičiuos tik 2o, tai tas storesnis iš kelių sluoksnių susideda, tik nematomų :)




Pieno sluoksniui:
800 ml pieno
100 ml cukraus
2 vanilės ankštys
25 g želatinos
100 ml vandens

Vyšnių sluoksniui:
800 g šaldytų vyšnių
200 ml cukraus
25 g želatinos
vandens

Skaidriam sluoksniui (galima ir be jo)
500 ml cukraus sirupo išvirto iš vandens ir cukraus santykiu 8:2
15 g želatinos

Pieną užvirinti su cukrumi ir perpjauta išilgai vanilės ankštimi, sumažinti ugnį ir pakaitinti 5 minutes (stebėti, kad skystis smarkiai neišgaruotų). Perkošti. Želatiną užmerkti vandenyje, ištirpinti ir sumaišyti su pienu.

Vyšnias užpilti cukrumi ir trupučiu vandens, pavirti kelias minutes, nukošti. Skystį pamatuoti. Įpilti virinto vandens tiek, kiek truks iki 900 ml. Želatiną užmerkti 100 ml vandens, ištirpinti ir sumaišyti su vyšnių sirupu.

Skaidriam sluoksniui užmerkti želatiną sirupe, o kai išbrinks - ištirpinti. Įpilti kelis lašus citrinų sulčių.

Apsišarvoti kantrybe ir sluoksniuoti želė. Kai vienas sluoksnis sustingsta, pilti kitą. Sluoksnių skaičius - pagal pageidavimą.


2011 m. vasario 4 d., penktadienis

Suomiška alaus duona su plutele " Ruiskuorinen olutlimppu"

Puiki, kvapni, kiek pikantiška duona su neištariamu pavadinimu. Nebent pusvalandį prieš tai artikuliacinius pratimus atlikinėti. Bet geriau tą laiką išnaudoti tešlos gaminimui, nes tikrai verta.
Receptas iš CinCin.

Įmaišalas:

apie 1 g šviežių mielių
75 ml šalto vandens
150 ml pilno grūdo kvietinių miltų
1/2 šaukštelio druskos

Tešla:

125 ml šalto vandens
125 ml tamsaus alaus (pas mane - Baltijos)
apie 8 g šviežių mielių
200 ml ruginių miltų
1 šaukštas tarkuotos apelsinų žievelės
1 šaukštelis maltų imbierų
1/2 šaukštelio gvazdikėlių
50 ml melasos (keičiau došabu - sutirštintomis vynuogių sultimis)
25 ml ištirpinto sviesto
1 šaukštelis druskos
300 ml pilno grūdo kvietinių miltų
300 ml kvietinių miltų 812

Alaus plutelė:

apie 2,5 g šviežių mielių
100 ml tamsaus alaus
100 ml ruginių miltų
žiupsnelis druskos

Ruginių miltų pabarstymui

Įmaišalas:
Ištirpinti mieles vandenyje, suberti miltus ir druską ir gerai išminkyti (apie 10 minučių). Uždengti maistine plėvele ir įdėti į šaldytuvą nakčiai.

Tešla:
Sumaišyti vandenį ir alų, suberti mieles, įdėti įmaišalą, ir suberti 200 ml ruginių miltų. Gerai išmaišyti. Supilti melasą, prieskonius, apelsinų žievelę ir suberti likusius miltus. Gerai išminkyti, pabaigoje supilti sviestą. Užminkyti. (Aš dar įdėjau džiovintų slyvų). Tešlą sudėti į sviestu pateptą dubenį, uždengti ir kildinti 30 minučių. Perminkyti ir palikti vėl 30 minučių. produktus, skirtus plutelei sumaišyti ir palikti 30 minučių. Pakilusią tešlą padalinti į dvi dalis, suformuoti apvalias duoneles, aptepti jas plutelės tešla ir pabarstyti miltais.

Orkaitę įkaitinti iki 250 °C, įdėti duoną, po 5 minučių sumažinti temperatūrą iki 200 ir kepti dar 45 minutes. Aušinti ant grotelių.

2011 m. vasario 2 d., trečiadienis

Kvietinė duona su juodgrūdėmis


Tiesiog tarp tų visų tortų pamiršome, kad namuose nėra duonos. Apie duoną kalbėti pavojinga, tai kad nebūtų pompastikos, nieko ir nesakysiu. Pristatau greitutę tešlą, kurią aš naudoju įvariai suformuotoms duonelėms.

400 ml šilto vandens

10 g šviežių mielių

10 ml cukraus

15 ml druskos

600 ml miltų 812

30 ml alyvuogių aliejaus

juodgrūdės pabarstymui

kiaušinio patepimui

Mieles ir cukrų ištirpinti šiltame vandenyje, įberti šaukštą miltų ir palaikyti 10 - 15 minučių, kol ant paviršiaus susidarys putos. Likusius miltus ir druską suberti į mielių tirpalą. Užminkyti tešlą, pabaigoje supilti aliejų, ir dar truputį paminkyti. Tešla turi būti minkšta, truputį lipni. Palikti tešlą augti maždaug 30 minučių, perminkyti ir vėl kildinti apie 30 minučių.

Įkaitinti orkaitę iki 240-250°C. Tešlą padalinti į 4 dalis, suformuoti apvalias bandeles ir kildinti apie 30 minučių. Iškočioti paplotėlius, sudėti juos ant kepimo skardos. Jų vidurį smarkiai įspausti pirštais, maždaug iki 5 mm storio lakšto, bet palikti maždaug 2 cm dydžio putlius kraštus. Paplotėlių vidurį dar pabadyti šakute, po to baplotėlius patepti kiaušinio plakiniu arba pašlakstyti vandeniu. Viršų pabarstyti juodgrūdėmis. Kepti apie 15 minučių.