Šioms Kalėdoms iš žmogaus, kurį aš labai gerbiu, gavau dovanų namuose keptos duonos kepalą. Labai džiaugiausi tokia šilta dovana ir dėmesiu. Taip pat džiaugiausi, kad ši duona labai patiko mano namiškiams. Tad dar gavau raugo, nes pati išauginti kol kas neturiu laiko. Dabar tokia duona apsigyveno mano namuose .
Duonos recepto šaltinis tinklaraštyje Skonis čia ir dabar.
Tai visapusiškai verta dėmesio duona.
Cituoju:
NIEKO nekeičiu. Na, kartais daugiau ruginių miltų dedu, ir tuomet šiek tiek daugiau skysčio.Paruošimas:
- 150g saulėgrąžų (užplikyti 10min vandeniu)
- 150g sėmenų (nemaltų)
- 150g avižinių dribsnių
- 150g kvietinių sėlenų
- 250g ruginių miltų (geriau rupiai maltų)
- 750g kvietinių miltų
- 100g cukraus
- 3 šaukšteliai druskos
- 1 litras vandens
- Sezamo sėklos formos pabarstymui ir viršui.
Supilam visus grūdus ir raugą. Išmaišom. Tada pilam cukrų, druską, miltus, vandenį ir labai gerai išmaišom. Formą patepam aliejum, pabarstom sezamo sėklom.
Atskiriam raugo kitam kartui.
Dedam duoną į formą viršų šlapia ranka suglaistom ir pabarstome sezamo sėklomis. Uždengiam rankšluosčiu ir kildiname 12h.
Kepimas:
Dedame į orkaitę, kuri nėra įkaitinta. Pirmą valandą kepame ant 180 laipsnių temperatūros, o likusias 20 minučių kepame 160 laipsnių temperatūroje.
Kol duonyte karšta, reikia uždengti ją rankšluosčiu ir palikti, kad atvėstų. Po to lengvai išsiima iš skardelės.
Kitus variantus dariau įvairiausius - su įvairiais riešutais, sėklom, skaldytais grūdais, dž. vaisiais, kitais miltais, kitokios sėlenom. Iš šito kiekio išeina du dideli kepalai ilgose keksinėse formose. Tad vienas būna su variacijomis, o kitas - šitas, bazinis.
Tad merginos, ačiū jums abiems - Evelinai už receptą, Ievai už bendrą meninę išraišką.
27 komentarai:
Beveik identišką duoną kepu ir aš, tik kvietinius miltus pakeičiau ruginiais, taip kur kas sveikiau. Ir sėlenas rugines dedu. Labai skani duona gaunasi.
Na, o raugu, sako negalima dalintis...
Anonimiškas, puiku!
o aš kepu dar ir su skaldytais rugiais vietoje saulėgrąžų, ir kvietines sėlenas keičiu ne tik ruginėmis, bet ir avižinėmis. O avižų dribsnius keičiu į įvairių grūdų dribsnius :) taip dar sveikiau ;) o kai dėjau džiovintų spanguolių, mirkytų brendyje - tai įdomu, sveikai, ar ne?... :)
o maždaug kokio kiekio raugo reikia?
Labai panašią kepu ir aš - ji, ko gero, apkeliavusi pusę Vilniaus (tų, kurie nežino, kad raugu negalima dalintis, dėka:) Kol buvo naujiena mūsų namuose, tomis dienomis, kai buvo kepama, galima buvo vaikams jokio kito maisto ir negaminti, nes visi apsisukdami tik tą duonytę ir raitydavo. Labai skani.
Labai saunu, noreciau pabandyti!
Interesujace podejscie do pieczenia chleba! Bede piekla; mam nadzieje, ze dobrze zrozumialam przepis i niczego nie pokrece.
Najlepszego w Nowym Roku!
O gal galima rauga pakeisti mielemis,nes neturiu jokios galimybes ji gaminti.Suprantu,kad "toli" nuo originalo,bet gal vis kazkas gautusi.Jei kas nors apie tai ismano,gal galite pasakyti kiek reiketu deti sausu mieliu.Buciau labai dekinga.
Ella, pasigamink raugo, mieles naudoti nesveika, pasigooglink. Ir duonos su raugu nagalima laikyt kartu su mieliniais gaminiais, nes mieliagrybis apsigyvens ir tavo keptoj duonelėj:)
Irmaitė, aš atidedu 1/2 stiklinės tešlos, po to įpilu iki pilnos stiklinės šilto vandens ir taip palieku. Po to visą masę supilu į duoną, jei kepu du kepaliuku, jei 1 - tai tada pusę
Anno, dziekuje serdecznie i wzajemne zyczenia wszelkiej pomyslnosci :)
Jura, ši duonelė to verta :)
Asta :) o nežinojau kad mano šaukštai jau kažkiek po pietų )))) bet bendrai paėmus, labai gerai ko nors nežinoti... mažiau skauda galvą :)
Ella, jeigu norėtum geros ruginės duonos tuomet reiktų naudoti raugą. Raugą pasigaminti nėra sunku. Jei neišeina arba norisi puresnės duonos, tuomet reiktų pasieškoti sau tinkančio recepto su mielėmis, bet šiuo atveju tai būtų kvietinė duona. Mielės nelabai nori draugauti su ruginiais miltais.
Anonimiškas, ačiū
Elusia, ile drozdzy/zakwasu dodac?
Anno, drozdzy do tego chlebka nie kladlam, a zakwasu - okolo 100 ml na jeden chlebek :)
laba,
gal kas galėtų duonelės raugu pasidalinti? Būčiau labai dėkinga :)
Asta iš Vilniaus
Busima mamytė Asta, galiu pasidalinti, jei pasiimtumėte iš manęs :)
Elžbieta, ačiū :) pasiimčiau iš kur pasakysi.
Šiuo metu išvažiavusi, kitą savaitę jau būsiu Vilniuje. Kaip su tavimi susisiekti?
:)
O gal įmanoma vietoj cukraus medų naudoti? Gal esi bandžius?
Būsima mamytė Asta, parašykite man į paštą :) zaidziamevirtuve.... gmail.com
Matai, bandžiau. Viskas groja gerai :) net geriau, nei gerai :) Visai be pasaldinimo nelabai gerai, nes vis dėlto duonelė gaunasi pakankamai rūgšti, tad tą skonį reikia subalansuoti :)
sveiki, na panasia duonele ir as kepiau, tik kvietiniu ir ruginiu miltu dejau per puse, t.y. po 500 gr, o cukraus dedu 1 stikline, pasinaudojau patarimu uzplikyti saulegrazas, ko nedariau, brandinu paruosta mese 8-10 val
aciu uz recepta
Tina Cop, :) puiku, kai galima improvizuoti ir keisti :)
Sveiki, duonele gavosi puikaus skonio, o kas ragauja - visi giria ir recepto prasho... taigi Elzbieta visiem ir pasakau... Tiesa, druskos dedu tik 2 saukshtelius...
dar karta aciu uz nuostabu receptuka...
Kepu šią greitą duoną su improvizacijom jau du metus ir duonos neperku. Namuose prigijo du variantai: Viena - pusiau ruginė (0,4 dalys ruginių ir 0,6 dalys kvietinių miltų)su džiovintomis slyvomis ir abrikosais, dedu sėlenas taip pat, tik pagal nuotaiką: ar kvietines, ar grikines, ar avižines dedu, taip pat dedu 4 ar 5 grūdų dribsnius, pridedu ir grikių dribsnių, jei netingiu, pamalu pusė stiklinės sorų kruopų (kurios tikrai naudingos), žinoma dedasi ir linų sėmenų, ir saulėgrąžų. Kitas kepaliukas vien iš kvietinių miltų (čia skrandininkams, nes su ruginiais miltais duona kelia rūkštingumą), ir viskas kaip su ruginiais tik be džiovintų vaisių (bandžiau tokį variantą vien iš kvietinių miltų, tai vaisiai netiko), prie tų visų priedų/variacijų pagal nuotaiką dar dadedu sezamo sėklų tiek pat, kiek dedasi tų grūdinių priedų (pusė stiklinės, čia pusei normos, t.y. vienam kepaliukui). Kadangi vyrui paūmėjo skrandžio bėdos ir daktarai pasakė vengti duonos su grūdais, pabandžiau ir visai nedėti linų sėmenų ir saulėgrąžų, ir ką gi, visai gera duona ir be jų. Tiesa, dalį kvietinių miltų keičių spelta miltais (sako, tai labai sveiki grūdai), jie turi įdomų skonį, bandžiau vien iš jų, bet skonis nelabai patiko, bet dėti kokį trečdalį verta. Taigi sėkmės visiems, kurių namai kvepia duona:)
Sveiki,Elzbieta! Gal galite ir su manimi pasidalinti raugu? Vasara ilgai atostogavom ir mano raugas jau ne taip gerai kyla kaip anksciau, ko tik nedariau vistiek neatsigauna. Buciau labai dekinga!
Kepiau sia duona pagal jusu recepta ir visiskai nesigavo,vidus toks kaip plastelinas.Kai uzmaisiau tesla su raugu pagal jusu nurodytus kiekius,tesla buvo kaip blynu neminkoma ir gavosi labai daug.Kepiau pyrex stikliniame inde 2,5h.nes kai istraukiau po 1,20h.viduj tesla dar skysta buvo.Nesuprantu ka ne taip padariau :(
Sveiki, nors daugybe receptu internete yra kazkodel issirinkau Jusu. Tikrai nuostabiai skani duonele gavosi, tik as nedejau nei kiek kvietiniu miltu, kepiau vien is ruginiu, ir siek tiek pakeiciau seklu misinuka.Isitikinau , kad ir is amerikonisku miltu galima skania duonele iskepti , nes as gyvenu ten.Aciu uz tai , kad dalinates receptais.Sekmes Jums
Kiek gr. reikia raugo įdėti?
Gramų tikrai nepasakysiu, bet kažkur apie 1/2 -2/3 standartinio 250 ml matavimo puodelio
Labas, norėčiau pasitikslinti receptą: kokio kietumo turi būti duonos tešla? kokio karščio pilamas vanduo? Ačiū
Aš gaminu tąsią tešlą, ji nėra kieta, o vanduo šiltas
Rašyti komentarą