2012 m. vasario 4 d., šeštadienis

Šokoladinis tortas Triufelis II


Tęsiasi žvaigždėtoji serija su fejerwerkais. Labai jau man tos žvaigždutės patinka :) Panašus tortas į esamą tinklaraštyje Triufelį.
Šitas tortas svėrė daugiau 3 kg, skersmuo 28 cm.


Biskvitas:
12 kiaušinių
210 g cukraus
120 g  miltų (405)
30 g geros, tamsios kakavos
45 g krakmolo

Sirupas ir spanguolės
150 g džiovintų spanguolių
100 ml brendžio
300 ml vandens

Šokoladinis kremas:
700 g šokolado
1 l plakamosios grietinėlės
1 vanilės ankštis
150 g sviesto
100 ml brendžio

Šokoladinis glajus
250 g šokolado
75 g sviesto
150 ml grietinėlės
50 ml brendžio

  • Spanguolės užpilti brendžiu kelioms valandoms, geriausiai nakčiai. Po to spanguoles išimti, likusį bendį sumaišyti su vandeniu

Biskvitui:
  • Įkaitinti orkaitę iki 200 °C
  • Persijoti miltus kartu su kakava ir krakmolu
  • Atskirti trynius nuo baltymų
  • Atskirai išplakti baltymus su puse cukraus kiekio, atskirai - trynius su cukrumi
  • Miltų mišinį suberti į trynius, įdėti dalį baltymų ir labai atsargiai išmaišyti. Po to dar per du kartus sudėti likusius baltymus. 
  • Tešlą sukrėsti ant kepimo popieriaus ir išlyginti maždaug 1 cm arba plonesnį lakštą, 28 cm skersmens.
  • Kepti 6-8 minutes, išimti ir aušinti ant grotelių
SVARBU: Iš šio kiekio man gavosi  12 lakštų, tešlą maišiau per tris kartus, kad nesusmegtų biskvitas.

Šokoladinis kremas:
  • Grietinėlę pakaitinti iki užvirimo su perpjauta ir išskobta vanilės ankštimi. Grietinėlė neturi užvirti, o tik susidaryti smulkūs burbuliukai. Palaikyti ant ugnies kokias 5 minutes, bet neužvirti. 
  • Šokoladą sulaužyti mažais gabaliukais ir užpilti grietinėle (per sietelį, kad nepatektų ankštis :)
  • Palaikyti minutę ir po to išmaišyti. Kol masė yra šilta įdėti sviestą ir irgi sumaišyti. Pabaigoje supilti brendį
  • Masę laikyti šaltai, kol gerai atauš. (laikiau valandą balkone .... prie -20... arba daugiau ....)))
  • Dalį kremo atidėti viršui ir šonams. Likusią dalį išplakti, bet neperplakti.
Šokoladinis glajus:
  • Viską ištirpinti kartu. Labai gerai išmaišyti. Ataušinti.

 Torto surinkimas:
  • Kiekvieną lakštą sudrėkinti sirupu, saikingai patepti kremu.
  • Lakštus sudėti vieną ant kito, ant kai kurių užberti spanguolių.
  • Tortą iš viršaus lengvai paslėgti. 
  • Laikyti šaldytuve per naktį
  • Kremo dalį atidėtą viršui ir šonams išplakti. 
  • Šonus ir viršų išlyginti kremu, padengti glajumi. Puošti pagal pageidavimą :)