Puslapiai

2009 m. sausio 4 d., sekmadienis

Troškinti kopūstai



Ir atrodo, kas čia tokio - troškinti kopūstai... tik troškinti kopūstai... bet kaip skanu. Ypač skanu, kai jie gaminami špižiniame troškintuve. Mano mamytė turėjo bent tris tokius, įvairių formų ir talpų; ir maistas iš jų - tai kaip nostalgiškas vaikystės prisiminimas. Labai seniai ieškojau sau tokio, bet vis pasitaikydavo juodi viduje... man kažkaip neskaniai atrodė, arba su stikliniais dangčiais, kas man irgi nepatikdavo. Galų gale užsakiau sau parduotuvėje profams ir tą pačią dieną nusipirkau senukuose tai, ko man reikėjo. Tiesa, kiek brangiau nei užsakytas puodas (kurio iškart atsisakiau), bet dabar turiu tai, ko labai norėjau ir eksploatuoju jį labai stipriai.

1/2 vid. dydžio kopūsto

2 vid. morkos

1 vid. svogūnas

100 g džiovintų slyvų

1/2 šaukštelio sumacho

1 šaukštelis cukraus

1 šaukštelis džiovintų pomidorų miltelių

3 šaukštai aliejaus

1/2 st. vandens (arba kiek daugiau, pagal situaciją)

1 šaukštelis druskos

Svogūnus plonai supjaustyti, morkas galima sutarkuoti. Daržoves pabarstyti cukrumi ir pakepinti įkaitintame aliejuje troškintuve. Kai svogūnas ir morkos suminkštės, pridėti plonai pjaustytus kopūstus, uždengti ir ant mažos ugnies troškinti 15 - 20 minučių. Pomidorus ištirpinti vandenyje, slyvas supjaustyti juostelėmis. Pomidorinį vandenį ir slyvas supilti į kopūstus. Permaišyti ir įberti druskos ir sumacho. Troškinti dar apie pusvalandį. Svarbu nepadauginti vandens, kopūstai turėtų būti labiau kepti, nei virti. Skanu ir šaltai ir karštai ir kaip pyrago ar pyragėlių įdaras.