Puslapiai

2009 m. vasario 23 d., pirmadienis

Vynuogių lapų balandėliai

Darydama savo spintelių inventorizaciją, nepaminėjau vieno turto. Tai keli konservuotų vynuogių lapų stiklainiukai. Atidaromi švenčių metu, nes ant šventinio stalo negali pritrūkti vynuogių lapų balandėlių. Kai pirmą kartą pamačiau lapus ir kai jau patikėjau, kad balandėliai gali būti ir tokio dydžio :), tai teko susitaikyti ir sėsti juos sukti :) Dabar ir sukame juos prieš kiekvieną šventę :) Šiuos stiklainiukus atvežėme iš Armėnijos, bet gegužę ar birželį vargšės bus vynuogių šakos sode :)


Faršui:
500 g jautienos (antrekotas, kaulus atskirti)
2 nedidelių svogūnų
1/2 stiklinės apvirtų ryžių
1 šaukšto pomidorų pastos
1 šaukšto aliejaus
1/2 stiklinės vandens arba sultinio
džiovintų bazilikų
druskos
šviežiai grūstų juodųjų pipirų
aitriųjų pipirų
Patiekimui:
250 ml tradicinio armėniško jogurto macun (galima pakeisti rūgpieniu)
2 skiltelės česnako

Vynuogių lapus užmerkti šiltame vandenyje maždaug pusvalandžiui. Padaryti faršą iš visų faršui skirtų produktų. Nusausintus lapus dėti šiurkščia puse į vidų, nupjauti kotelius. Dėti graikinio riešuto dydžio faršo gabaliuką ant lapo ir susukti. Kaulus nuo antrekoto sudėti į puodą, taip pat jeigu yra suplyšę lapai, jais iškloti puodo dugną. Balandėlius dėlioti vieną prie kito. Įpilti vandens tiek, kad apsemtų balandėlius, prispausti lėkšte. Virti ant lėtos ugnies apie valandą. Balandėliai skaniausi šilti, bet ne karšti. Patiekti su macuno padažu.