Puslapiai

2009 m. birželio 30 d., antradienis

Msachen. Vištiena, užkepta lavaše


Dar vienas receptas iš IKI pirkėjų kovų. Lygiai tokio pat likimo, kaip ir salotos :)))) Nerealiai skani vištiena. Pas mane - dažnas pasisedėjimų ir šeimyninių susitikimų patiekalas. Ragavusieji maloniai nustemba, kokia skani gaunasi vištiena. IKI susilaukiau komentarų, kad sprangu, sausa, reikia padažo. Dėl sprangu ir sausa - visiškai nesutinku, minkštesnės ir sultingesnės vištienos nesu valgiusi. Dėl padažo...kchm.... verčiau patylėsiu, o tai vėl "užgyvačiausiu" :)))))) Jeigu komentavęs žmogus šią vištieną gamino, ir jam gavosi sprangu, reiškia, kažką blogai padarė. Ką? Nežinau, šalia nestovėjau. Jeigu negamino, o tik taip mano, grįžtu prie padažo :)))))))

Šiuo receptu pasidalino Vera-crimchanka, labai seniai, dar GoodCook'o laikais, tada gyvenusi Palestinoje. Kur dabar ją nubloškė likimas, nežinau, bet kaskart jai dėkoju už šį nepaprastai skanų patiekalą. Kadangi pati esu arabų virtuvės mėgėja, tai labai "įtemptai" siūlau ir Jums paragauti :)

  • Vištienos blauzdelės arba šlaunelės - 10 vnt.
  • Lavašas - 2 vnt.
  • Svogūnai - 1 -1,5 kg
  • Alyvuogių aliejus - 100 ml
  • Žagrenis - 1 valg. šaukšt.
  • Druska - arbat. šaukštel.
  • Grūsti juodieji pipirai - arbat. šaukštel.
Vištienos gabaliukus pusiau apkepinti aliejuje. Baigiant kepti pasūdyti, pabarstyti pipirais. Išimti iš keptuvės, atidėti. Svogūnus nuvalyti, plonai supjaustyti. Keptuvėje apkepinti svogūnus (jei reikia įpilti dar truputį aliejaus). Kepti ant labai mažos ugnies, svogūnai turi likti permatomi, bet nesukepti. Baigiant kepti įberti žagrenių, išmaišyti. Storasienį kepimo indą arba formą iškloti 2 - 3 sluoksniais lavašo. Sudėti dalį svogūnų, ant jų - vištieną, likusius svogūnus. Viską gerai uždengti lavašu, viršų pašlakstyti aliejumi. Iš anksto įkaitinti orkaitę. Kepti 180 C maždaug 30 minučių. Galima patiekti su šviežiomis daržvėmis arba mėgstamomis daržovių salotomis.

Receptas IKI.LT

Šitie krepšiai ne iš IKI konkurso. Tiesiog truputį vasaros. Tos braškės, kurių nelabai mėgstu. Parsivežiau šiandien kokius 8 kg... Ką su jom darysiu??????


2009 m. birželio 29 d., pirmadienis

Ar Tu šiandien burbuliuoji? :)))

Kaip ir pavadinime - Ar burbuliuojate?


BURBULIATORIUS

Mano trumpiausias pranešimas visame tinklaraštyje :)))))))

2009 m. birželio 26 d., penktadienis

Pagyrų puodas. Straipsnis žurnale "GASTRONOM"

Tai ką, girsiuos. Gastronomas - vienas pagrindinių Rusijos kulinarinių žurnalų mėgėjams.
Su straipsniu tai kaip su Kulverstuku. Statėme, statėme ir pagaliau pastatėme. Straipsnis buvo parašytas jau seniai, laukė savo laiko. Taip išėjo, kad beveik metus :) Gal kaip vynas - kuo senesnis, tuo geresnis? :) Nežinau, spręsti ne man. Straipsnis apie kulinarinius įspūdžius iš Armėnijos. Vis tiek labai smagus darbinis epizodas. Nors... Kažkodėl kai kurius dalykus nuredagavo. Net pikta buvo... Įdomu, kas ten buvo kartu su manim ir viską matė? Manau, armėnai juoksis patyliukais :))))) O dar kas mane į Rusiją perkėlė su mano pamąstymais apie lietuviškus pieno produktus ir t.t.? Labai jau nelogiškai atrodo... nesigylinant toliau ;/ Vienintelis dalykas, tai turiu vilties, kad "protingas nieko nesakys, o kvailas - nepastebės". Ir maketas nelabai patiko, t.y. kai kurios nuotraukos. Aš nesakau apie savo, mano gi genialios )))))))) Kas katei uodegą pakels, jei ne ji pati? ))))))

Vis tiek, širdelė spurdėjo, kai paėmiau žurnalą į rankas... nors ir ne pirma mano medžiaga šitame žurnale, bet tokia didelė - pirma. Tikiuosi, kitame numeryje vėl kažkas pasirodys :) nors su spauda įvairiai būna....

Gastronom

O dabar desertui keletas nuotraukų iš Armėnijos:

Jerevano vaizdai. Už nugaros konjako gamykla ARARAT, priekyje - vyno-degtinės-konjako gamykla NOY, dešinėje - alaus gamykla KILIKIJA :))))) atrodo, vien tik geria :))) Kvapelis toje vietoje, kur stoviu -mmmmmmm :))))))

Araratas įnoringas. Nori pasirodo, nori ne... pagavau tik tokį

nepasisekė. Miestas - vienos statybos. deja, buvo kardinaliai tvarkomos požeminės komunikacijos, neveikė dauguma fontanų


Š.Aznavuro vardo konjako statinių alėja konjako gamykloje ARARAT.

Kieno statinė?

toks sau vaizdelis...

Poilsiui driežas pasirinko sieną, kuriai virš tūkstančio metų


Tarptautinio gatvių teatrų festivalio dalyviams irgi patiko šios sienos.
Skanesnių vaisių nesu valgiusi...


Prieskoninės žolelės. Koks armėniškas stalas be žolių ir sūrio?
dar vienas nesvietiško skanumo daiktas - džiovinti vaisiai

Vynuogių kekės "apvilktos" į maišelius. Ne, ne tam, kad būtų patogu nuskinti ir iš karto nešti. Paukščiai irgi labai mėgsta vynuoges


Ečmiadzin


Skaniausi vaisiai ir daržovės auga čia, Ararato slėnyje. Monumentas skirtas Sardarapato mūšiui atminti.

Bus daugiau :)

2009 m. birželio 23 d., antradienis

Vištienos salotos su trešnėmis

Apie IKI pirkėjų konkursą sužinojau iš Lino Samėno žmonos parašytos žinutės mano temoje SM. Taigi, pasidaviau avantiūrai ir nusprendžiau sudalyvauti. Aišku, turėjau daug abejonių etinio pobūdžio, ar turiu moralinę teisę dalyvauti šiame konkurse, bet sąlygose jokių apribojimų dalyviams nebuvo, o atitikau pagrindinį reikalavimą - perku IKI. Gal ne dažnai, bet vis dėlto perku. O ir labai norėjau eilinį kartą sudalyvauti konkurse ir likti antroje vietoje :))))) kas ir pasitvirtino eilinį kartą, nors be antros vietos, o nusiritusi i antrą penketuką ir žemiau :))))) Kadangi buvo paskelbtas lankytojų balsavimas, tai sąmoningai nerašiau bloge apie tai, kad dalyvauju, dėl "klakeriavimo" ir kad viskas būtų sąžiningai.

Dabar apie salotas. Skanios, labai skanios, labai gražios ir labai paprastos. Jau seniai man iš paskos vaikščiojo Irinos-Iris vyšnių salotos . Ir išsirūtuliojo į tokias, su trešnėmis )


Taigi, pasidaviau
Salotoms:
  • Vištienos filė - 200 g
  • Trešnės - 150 g
  • Salotų lapų mišinys - 50 g
  • Mažas raudonas svogūnas - 1 vnt.
Marinatui:
  • Žolelių mišinys su rugiagėlėmis - 1 arbat. šaukštel.
  • Alyvuogių aliejus - 1 valg. šaukšt.
  • Smulki jūros druska - 1 arbat. šaukštel.
Padažui:
  • Alyvuogių aliejus a. rūšies - 2 valg. šaukšt.
  • Chereso actas - 1 valg. šaukšt.
  • Rudasis cukrus - 1 arbat. šaukštel.
  • Smulki jūros druska - 1 arbat. šaukštel.

Filė perpjauti įstrižai į 2 dalis. Abibarstyti žolelėmis ir druska, gerai įtrinti. Įpilti aliejaus ir palikti mažaisiai 15 - 20 minučių
Svogūną supjaustyti plonomis plunksnelėmis, pašlakstyti citrinos sultimis. Iš trešnių išimti kauliukus. Uogas sumaišyti su svogūnais.
Vištieną pakepinti grilinėje keptuvėje.
Sumaišyti kartu visus produktus skirtus padažui. Salotų lapus (stambesius suplėšyti)sumaišyti kartu su trešnėmis. Užpilti padažu. Vištieną supjaustyti plonais gabaliukais. Į lėkštes dėti salotų lapus su trešnėmis, ant viršaus vištienos gabaliukus.

2009 m. birželio 20 d., šeštadienis

Želė....ne, ŽELĖĖĖĖĖĖĖĖĖĖĖ tortas su braškėmis

Kaip vakar ir žadėjau, įdedu nuotraukas. Nesitikėjau, kad turėsiu jėgų fotografuoti ir įdėti. Taigi, pirmiausia padėkosiu vienai maloniai poniai, suteikusiai man progą šitaip pažaisti. AČIŪ!!!!! O dabar iš pradžių: reikėjo torto, ne, TORTO!!!!!! tai yra "kibiro želė". Aš visuomet pasirašau avantiūroms (Eglė :)))) ) tokia jau prigimtis, nieko nepadarysi. Pasirašau, o po to pradedu galvoti, kaip gi visą tai įvykdyti. Kibirą maloni ponia pakeitė į tokią taurę. Aišku, taure ją pavadinti problematiška. Nes jos talpa 12 l. Nei daug, nei mažai. Tik tiek. Suplanavau tortą, pasipiešaiu sau kelis variantus. Bet kadangi tortas atvirkštinis, t.y. neišverčiamas, tai viskas buvo atvirkščiai :)
Gailiuosi tik to, kad dėl labai didelės apimties neišėjo įgyvendinti vieno sumanymo. Metalinėse lengvose formose viskas daug paprasčiau :)

Darbas ėjo sklandžiai, kol bedirbdama, vidury nakties pastebėjau, kad šaldytuvo t-ra vietoje įprastų 4 laipsnių - jau 9.... persigandau kaip nežinia kas... kol sureguliavau taip, kaip reikia (aš nemoku tokių dalykų daryti, su technika nedraugauju )))) pasinervinau kaip reikiant... bet viskas gerai ) Bet tokių gigantų daryti, nežinau, ar daugiau apsiimsiu... nes to torto pakelt net neeina... o aš mergaitė stipri, bet čia treniruotė buvo kaip reikalas. O dar baimė, kad iš rankų iškris, suduš... paildomo pasinervinimo irgi buvo.


Čia braškės, kad į 52 savaites įeiti :))) beje, kaskart vis labiau įsitikinu, kad braškėms esu abejinga. Dėl trešnių - drebu, o vat braškės - yra jos, nėra jų, kažkaip vienodai. Va tokia nepopuliarių pažiūrų ))) Braškės man skanios tik tiesiai iš lysvės. Tikiuosi, kad šiemet jų bus :)

O čia portretas su degtukų dėžute. Nežinau, ar jaučiasi tikras dydis, bet nufotografuoti kitaip niekaip nesugebėjau. Taurė sunki nepaprastai, vos eina ją pajudinti. Ištraukta iš šaldytuvo kaip mat aprasoja, kiek bevalytum, bet prieš fiziką jėgos nėr... Tai yra taip, kaip yra. Tiesiog želė likimas toks, nebūti fotogeniškiems )))))

Bus daugiau :)))) žodzių, nes kažkaip seniai nekalbėjau :))) nes torto, kurį darysiu šiandien, arba vėl šianakt )))))) (beje, irgi nemažas, nes 8 l ))) tik tiek, kad įprastoje formoje,) nepamatysiu. Mano draugė pati išsivers )

2009 m. birželio 14 d., sekmadienis

Baklažanų, pomidorų ir bulvių troškinys


Žiauriai nefotogeniškas... žiauriai. Su troškiniais taip dažnai būna. Bet ką padarysi, toks jaukus, skanus ir paprastas patiekalas, kad negaliu nepasidalinti.

Taigi, šiam stebuklui reikia:
1 vid. dydžio baklažano
2-3 pomidorų (arba maža skardinė pomidorų savo sultyse)
2-3 bulvių
kelių česnako skiltelių (pagal skonį)
aliejaus, druskos, baziliko
vandens (arba sultinio)

Storasieniame puode įkaitinti aliejų ir kelias sekundes apkepinti sutraiškytas česnako skilteles. Bulves stambiai supjaustyti, sumažinti ugnį ir įmesti jas į puodą. Pakepinti 5 - 7 minutes. Baklažaną supjaustyti storais žiedais, šiuos į keturias dalis. Sumesti į puodą ir kepinti dar 5 - 7 minutes. Tik nepamirškite pamaišyti. Pomidorus nulupti ir supjaustyti nedideliais gabaliukais, sumesti į puodą ir patroškinti viską kartu. Pasūdyti, įberti džiovinto baziliko. Troškinti kol daržovės sumikštės. Jei reikia, įpilti šiek tiek vandens arba sultinio. Paprasta ir greita :)

Apie braškes ir žele...

Vasara nieko gero nežada... arba ją reikia gerai išbarti. Anksčiau nesupratau savo vyro, kuris visuomet bambėdavo dėl vaisių - neskanūs, nesaldūs, netokie, nesupranti, ar valgai pomidorą ar ananasą... Retai, kuris įtikdavo. Galvojau, kad tai tuščios pretenzijos... galvojau. Kol nesusiprotėjau, kad pati lygiai taip pat skeptiškai žiūriu į visas gėrybes...

Turgus lūžta nuo braškių, bet skanios uogos taip ir neragavau. Kol nėra savų, tai iš pirktinių net ranka nekyla ką nors daryti. Net mano dukra, ypatinga uogų mėgėja, paragavo... ir... sako, neskanios :( Ir su ja visiškai sutinku. Tik su tokiu oru ar bus savų braškių? Aktualus klausimas...

Jei ne tai, kad braškių reikėjo tortui (dėl to "reikėjo" galima pasiginčyti, bet kaip kitaip? Vasara, sezonas ir be braškių? Matyt, suveikia stereotipai. ) tai jų dar ir nepirkčiau. Visiškai nejaučiu jų skonio. Nors kvepia tai visur. Man net kartais atrodo, kad prie įšjimo į Savanorių RIMI tai net ir aromatizatoriais papurškia... nes ramiai praeiti pro lentynas su braškėmis ir trešnėmis leidžia tik neaiškiai iš kur paimta kaina.... klystu.... leidžia visiškai ne ramiai. Net ir aš, gana ramus žmogus, nesuprantu, kaip yra auginamos trešnės, kurių sezono metu 1 kg kaina - 40 litų...

Bet tiek to :) Penktadienį Halės turguje braškių kaina svyravo nuo 3 iki 12 litų. Tačiau man įstrigo ne tai. Želė tortai yra tas dalykas, kuriems perkant uogas ir vaisius pirmiausiai žiurima į grožį. Skonis irgi svarbu, bet šiuo atveju forma pranašesnė nei turinys ))))) pasirinkau ne pačias pigiausias gražuoles, bet, deja, atsinešiau namo ne tokias, kokios jos buvo. Nepirkau uogų ten, kur nuo saulės dengia spalvoti, ypač geltoni, tentai (iškraipo spalvą), bet teko pirkti ten, kur vos neisteriškai buvo uždrausta rinktis uogas patiems... Viską suprantu... negalima. Kas nuo uogų liks, jei kiekvienas jas vartys? Bet kas iš uogų liks, kai pardavėja kaip ekskavatoriumi griebs uogas ir mes jas į maišelį? Gal dar ekskavatorius tai peršvelniai... bambu... eilinį kartą.... Lygiai taip pat, kaip kiaušinius kilogramais sverti...

Kaip bebūtų, liko ir gražių uogų.... tik, dėja, tortas buvo ne toks gražus ir ne toks skanus... ir ne toks didelis c) ką gi... štai tokių susilaukiau komplimentų vietoje elementaraus "ačiū".... reikia pasakyti, kad tortas buvo darytas dovanu, arba priedo prie dovanos. Kitąkart darysiu už pinigus, tada bus geras )))))) Ne, geriau nedarysiu, nes neįtiksiu..... kam reikia nuotaiką sau gadinti?
Beje, formos tūris - beveik 6 l.... tik atrodo maža...

2009 m. birželio 11 d., ketvirtadienis

Duonos krepšeliai su pomidorų salotomis


Duonos krepšeliai su pomidorų salotomis

4 baltos duonos riekelės,
4 ruginės duonos riekelės,
2 – 3 vid. dydžio pomidorai,
½ saldžiosios raudonos paprikos,
½ mažo baltojo svogūno,
½ stiklinės smulkiai supjaustytų petražolių,
druskos,
2 šaukštai aliejaus.

Krepšelių formeles patepti aliejumi. Nupjauti duonos plutelę. Riekeles padėti ant maistinės plėveles, uždengti kitu maistinės plevelės sluoksniu ir pakočioti. Iškočiotą duoną įspausti į formeles ir pakepinti 10 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 170 C. Pomidorus nulupti, išimti sėklas. Papriką, svogūnus ir pomidorus supjaustyti kubeliais, sumaišyti su petražolėmis. Pabarstyti druska, pašlakstyti aliejumi. Permaišyti. Salotas sudėti į krepšelius.

Tokiuose krepšeliuose galima patiekti įvairiausias salotas, ne tik tokias :)

2009 m. birželio 10 d., trečiadienis

Šūkis baneriui

Taigi, kaip ir pavadinime. Reikalingas šūkis baneriui apie internetines vagystes:
copy paste ne visada legalu

prieš kopijuodamas isitikink, kad tai legalu

copy paste - paprastas budas apvogti, o kas laukia? (sužinok daugiau)

virtualiai vagystei "NE"

Būk originalus. Nevok.

Gerbk save ir kitus. Nevok.

Ir virtuali vagystė yra vagystė.

Kurk pats. Nevok.

Aš už sąžiningą internetą

Nebuk copy (is cia) paste (pas save) vagis


Sąrašas pasipildė. Vis dar laukiame :)

2009 m. birželio 7 d., sekmadienis

Šiek tiek žvairuojančios kynvos salotos su daržovėmis


Tokios juokingos salotos... vis bandau atrasti meilę kynvai. Kažkaip ji pas mane neprigijo, nepaisant visų jai skiriamų difirambų... Žvilgteliu į ją, prisimenu kainą už kruopas ir vis galvoju, gal yra paskutinis šansas... Bet jei ir nėra to paskutinio šanso, vis tiek sunaudoti reikia. Vienos mėgstamiausių mūsų šeimos salotų - tabule. Su kynva gavosi labai sėkmingas derinys :)

125 ml kynvos
250 ml vandens
2 vid. dydžio pomidorai
ryšulėlis petražolių
ryšulėlis svogūnų laiškų
ryšulėlis kalendrų
2 šaukštai aliejaus
1 šaukštas citrinos sulčių
žiupsnelis cukraus
druskos pagal skonį
1/4 šaukštelio aitriųjų paprikų

Kynvą išvirti. Kaip ant pakelio užrašyta - išvirkite kaip ryžius... (žodžių trūksta.... čia jau akmenukas importuotojui). Hm... jei virčiau 30 arba 40 minučių, kas iš kinvos liktų? ūsiukai susisukę? Užtenka 12 - 15 minučių.
Taigi, į išvirtą kynvą įpilti šaukštą aliejaus, išmaišyti. Žoleles smulkiai supjaustyti, pomidorus irgi supjaustyti kubeliais, bet prieš tai išimti sėklas. ir kaip su visomis kitomis salotomis - tiesiog viską sumaišyti. Aš dar jas įdėjau į pomidoriukus :)


2009 m. birželio 1 d., pirmadienis

Nepaprastai skanūs sparneliai


Kaip ir pavadinime - nepaprastai skanūs sparneliai. Receptas iš Carina-forum.com . Mažai yra receptų, kurių nekeičių. Šitas vienas iš to nedaugelio :) nebent svogūno daugiau dedu :)

12 vištienos sparnelių
1 šaukštas baltojo vyno acto
1 vid. dydžio plonai supjaustytas svogūnas
6 česnako skiltelės, sutraiškyti
2 nedidelės aitriosios paprikos, smulkiai supjaustyti
1 šaukštas maltų saldžiųjų paprikų
1 šaukštelis maltų aitriųjų paprikų
60ml aliejaus
1 šaukštas raudonėlio
1/2 šaukšto druskos


Viską sumaišyti ir sudėti į polietileninį maišelį. Išspausti iš maišelio orą, gerai užrišti ir palikti šaldytuve min. 2 valandoms. Po to išimti, sudėti ant skardos (svogūnus su priedais sudėti į viduriuką) ir kepti apie valandą 190 C. Viskas. Džiaugtis gyvenimu su sparneliais :)