Puslapiai

2010 m. gruodžio 20 d., pirmadienis

Kūčioms. Silkė su svogūnų džemu ir džiovintomis slyvomis

Kučių klasika. Gilioj vaikystėje žiauriai nemėgau silkės su grybais arba silkės su pomidoriniais svogūnais. Nors pačią silkę valgiau. Kol vieną kartą neparagavau TOS silkės. Kurią daug-daug metų atgal pagamino miela Bronytė ir atskleidė man vieną mažutę paslaptį. Labai mažutę, bet nuo jos priklauso visas skonis. Nuo to laiko mėgstu būtent tokią silkę.


3-4 silkių filė
~1 kg svogūnų
2 šaukštai cukraus
150 g džiovintų slyvų
1 kupinas šaukštas pomidorų pastos
2 lauro lapai
aliejaus svogūnų kepimui

Svogūnus supjaustyti plonais šiaudeliais, pabarstyti cukrumi ir kepti aliejuje, kol svogūnų tūris nesumažės 2-3 katus, t.y. labai ilgai. Tai svarbu. Reikalui esant įpilti šiek tiek vandens. Džiovintas slyvas supjaustyti, suberti į pakepintus svogūnus ir troškinti toliau. Pomidorų pastą atskiesti stiklinėje vandens ir supilti į svogūnus. Įdėti lauro lapelius ir troškinti, kol neišgaruos skystis. Ataušinti ir sudėti ant silkės. Palikti mažiausiai valandai šaldytuve.