Puslapiai

2011 m. sausio 3 d., pirmadienis

Mielinės spurgos su aviečių džemu

Gal jau užtenka šokolado? nes paskutiniu metu vien tik šokoladas... - šokoladas... šokoladiniai saldainiai, šokoladiniai sausainiai, šokoladiniai kremai :)


Šitas spurgas prisimenu jau kelis dešimtmečius. Prisimenu ne tik skonį, prisimenu ir tai, kaip mano krikšto mama, susiryšusi savo nuostabią ševeliūrą skarele, sedėjo pasilenkusi virš dubens su tešla ir minkė: "Žinok, jei minkysi trumpiau, nei 45 minutės, (šleps, šleps - patvirtino tešla), tikrai nieko neišeis (šleps, šleps...)". O dar tada pirmąkar išgirdau apie rožių žiedlapių uogienę. Bet išgirdau ir likau abejinga, kitas reikalas - vyšnių arba aviečių, mmmm .... :) 45 minutės minkymo net ir tokios minkštos tešlos tikrai ne man, todėl tuomet apsiribojau tik keliais kartais. Na bet jei nebūtų tų 45 minučių, nebūtų tokios ažūrinės tešlos struktūros.

Įmaišalui:

30 g šviežių mielių
1 šaukštas cukraus
200 ml šilto pieno
2 kaupini šaukštai miltų 405 D

100 g sviesto
12 trynių
500 g miltų 405 D
50 ml brendžio
100 g miltelinio cukraus
nutarkuota 1
citrinos žievelė
žiupsnelis druskos

Vyšnių džemas
~ 150 g miltelinio cukraus glajui
1-2 šaukštai citrinų sulčių
aliejaus arba taukų gruzdinimui

Ištrinti mieles su cukrumi, išmaišyti su pienu ir miltais. Palikti, kad susidarytų putų kepurėlė. Sviestą ištirpinti. Trynius ištrinti su cukrumi iki balto kremo. Miltus persijoti ir suberti į įmaišalą, palengva maišant supilti likusius produktus. Užminkyti tešlą (ne trumpiau, nei 45 minutes :) arba patikėkite šį darbą kam nors kitam :) ir palikite augti valandai, kol išaugs dvigubai. Pakočioti tešlą ant aliejumi ištepto darbastalio, išspausti apskritimus maždaug 8-10 cm skersmens, įdėti šaukštelį džemo ir užspausti kraštelius, formuojant spurgą. Palikti augti 20-30 minučių. Įkaitinti aliejų gilesnėje keptuvėje. Aliejus įkaitintas, kai įmerkus medinio šaukšto galą į riebalus juo stiebiasi balti burbuliukai. Atsargiai dėti spurgas į aliejų ir kepti po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Iškepusias spurgas išimti ant popierinių rankšluosčių. Dar šiltas patepti glajumi.