Puslapiai

2012 m. balandžio 4 d., trečiadienis

Keksiukai kiaušinių lukštuose


Šitie keksiukai persekiojo mane nuo to laiko, kai man į rankas pateko Petit Larousse du chocolat.
Infekcija brendo ilgai, kol galu gale šiais metais nesumasčiau fotopamokos apie kiaušinių lukštų panaudojimą. Juk tokia velykinė tema :) O dar kai vištos pabrangino savo paslaugas, tai įgytas ekonomiškumas varpais skambino apie VISO kiaušinio panaudojimą. 
Receptą dėjau kitokį, nei knygoje, šiuo atveju svarbus buvo principas. Bet prie to recepto knygoje dar grįšiu. Gal net neužilgo. 

14-16 XL dydžio kiaušinių lukštų

450 ml miltų, 
150 ml cukraus, 
50 ml kakavos, 
2 šaukšteliai kepimo miltelių, 
250 ml pieno, 
2 kiaušiniai, 
100 g sviesto, 
žiupsnelis druskos, 
vanilės ankštis arba ½ šaukštelio maltos vanilės

Tam, kad pagaminti skirtingų spalvų tešlą, padalinkite visus produktus, išskyrus miltus per pusę, tik vienu atveju palikite 250 ml miltų, o kitu – 200 ml miltų ir 50 ml kakavos. 

  • Miltus, kepimo miltelius ir kakavą persijokite. 
  • Visus birius produktus sumaišykite, išskobkite vanilės ankštį ir sudėkite jos sėklytes. 
  • Po to ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su pienu ir kiaušiniais. 
  • Birias dalis ir skystas dalis sumaišykite. 
  • Turi gautis dvi tešlos – viena šviesi, kita tamsi. 
  • Tešlas sudėkite į konditerinius maišelius, galima be antgaliukų. Jeigu neturite konditerinių maišelių, susukite tūteles iš celofano arba kepimo popieriaus.
  • Kiekvieną lukštą pripildykite tešlos taip, kaip jums patinka – galima kepti tik šviesius arba tik tamsius keksiukus arba margus. 
  • Lukštus užpildykite  tešla iki 2/3 lukšto. Daugiau pildyti lukšto nereikia, nes tešla labai smarkiai pakils ir išlips iš lukšto. Kepkite 15 minučių 170°C. Patikrinkite, ar iškepę keksiukai mediniu pagaliuku. 

Lukštai:
  • Lukštus išplaukite iš užmerkite stipriame druskos tirpale valandai,  išimkite lukštus ir skylute į apačią sustatykite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų vanduo
  • Į kiekvieną lukštą įpilkite aliejaus ir mažu teptuku ištepkite lukšto vidų. Aliejaus perteklių nupilkite.
  •  Paruoškite keksiukų formeles. Kad lukštus galima būtų sustatyti į formas, vietą kiekvienam keksiukui išklokite folijos gabalėliu. Sustatykite lukštus į formeles skylutėmis į viršų