Puslapiai

2011 m. rugsėjo 27 d., antradienis

Tortas "Ekleras"


Štai toks tortukas. Realiai , ne tortukas, o visas tortas, nes svėrė apie 3 kg. Čia darbinis variantas, iškeliavo šiek tiek kitoks, labiau "tiuninguotas" :) nespėjau, nespėjau, nespėjau. Tortas ne iš paprastųjų, reikalauja pastangų, taip pat įgūdžių.

Pagal šitą tortą dariau, nors internete tokio tipo tortai labai populiarūs. Yra jų labai daug. Bet Samovare labai gražiai viskas parodyta, sukramtyta, tad toli nieko neieškojau, nors be saviveiklos pas mane - niekaip :) kremus, biskvitą, plikytus pakeičiau pagal savo skonį. Deja, kol kas pjūvio nėra... gal kada nors ir bus :)

Kakavinis biskvitas
plikyti pyragaičiai su juodojo šokolado kremu ir vyšniomis
baltojo šokolado kremas

28 cm forma

Biskvitui:

6 kiaušiniai
180 g cukraus
120 g miltų (405 D)
60 g kakavos
1 šaukštelis kepimo miltelių

  • Formos dugną. iškloti kepimo popieriumi. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C
  • Kiaušinių baltymus išplakti iki putų, palaipsniui supilti cukrų, ir plakti, kol putos nebus standžios.
  • Supilti trynius, dar truputį paplakti. Supilti persijotus miltus ir kakavą, lengvai išmaišyti.
  • Tešlą sukrėsti į formą ir kepti apie 30 -35 minutes (rašau, kiek kepiau aš, orientuokitės pagal savo orkaites :) nes kiekviena jų turi savo charakterį).
  • Patikrinti, ar iškepęs mediniu iešmeliu. Išimti, ataušinti ant grotelių.

Plikyti pyragaičiai

125 ml pieno
125 ml vandens
115 g sviesto
šaukštelis cukraus
žiupsnelis druskos
250 ml miltų
5 dideli kiaušiniai

  • Vandenį, pieną, druską, cukrų užvirinti su sviestu, suberti miltus ir intensyviai išmaišyti.
  • Truputį paaušinti ir po vieną mušti kiaušinius, nuolat maišant. Maišyti geriau mediniu šaukštu arba maišytuvu lėtais apsisukimais, svarbu neplakti.
  • Gaminius spausti per konditerinį maišelį arba formuoti šaukštu.
  • Priklausomai nuo dydžio gaminiai kepami 200 – 220 C temperatūroje, po to kai susidaro plutelė, temperatūra mažinama ir baigiama kepti 170 – 180 C temperatūroje.

Vyšnios

400 g šaldytų vyšnių
2-3 šaukštai cukraus

  • Vyšnias užpilti cukrumi ir užvirinti. 2-3 minutes pavirti ir nukaisti. Ataušinti ir nukošti.
Šokoladinis kremas

300 g juodojo šokolado
300 g plakamosios grietinėlės
1/2 šaukšto tirpios kavos
150 g virinto vandens
20 g želatinos

  • Želatiną išbrinkinti vandenyje, ištirpinti.
  • Grietinėlę išplakti su kava, šokoladą ištirpinti.
  • Želatiną sumaišyti su grietinėle, o po to su šokoladu.

Baltojo šokolado kremas

500 g grietinėlės
400 g baltojo šokolado
150 g vandens
25 g želatinos
1 vanilės ankštis

  • Želatiną išbrinkinti vandenyje, ištirpinti.
  • Vanilės ankštį išskobti, sėklytes sudėti į grietinėlę.
  • Grietinėlę išplakti, šokoladą ištirpinti.
  • Želatiną sumaišyti su grietinėle, o po to su šokoladu.

Šokoladinis glajus

250 g šokolado
50 g sviesto
150 ml grietinėlės

  • Glajus: viską ištirpinti kartu vandens vonelėje.
  • Labai gerai išmaišyti. Ataušinti.

Sviestinis kremas:

100 g sviesto (be augalinių riebalų)
100 g sutirštinto pieno su cukrumi
2 v.š. kakavos

  • Sviestinis kremas: minkštą sviestą išplakti su sutirštintu pienu.
  • Įdėti 3-4 šaukštus šokoladinio glajaus, išplakti.

Torto surinkimas

  • Torto formą iškloti kepimo popieriumi ir popierine apykakle.
  • Biskvitą perpjauti į dvi dalis, vieną įdėti į formą.
  • Vyšnių skystį praskiesti vandieniu ir pašlakstyti biskvitą.
  • Pyragaičius įdaryti vyšniomis ir šokoladiniu kremu (nupjoviau viršunėles ir viską sudėjau)
  • Šiek tiek įdėti baltojo šokolado kremo ant biskvitinio pagrindo. Ant jo išdėlioti pyragaičius ir užpilti baltojo šokolado kremu.
  • Ant viršaus uždėti likusį biskvitą, pašlakstytą vyšnių sirupu.
  • Sustingdyti šaldytuve.
  • Torto viršų ir šonus išlyginti sviestiniu kremu, užpilti glajaus.
  • Puošti pagal poreikį :)

2011 m. rugsėjo 25 d., sekmadienis

Sėlenų sklindžiai


Fantastiški pusryčiai. Kartai būna taip, kad vos paragavus kažko, norisi nedelsiant tai pagaminti. Su šitais sklindžiais atsitiko taip pat. Vakar vakare paragavau labai skanios dietinės duonelės, kuria mane pavaišino viena miela mergina vardu Agnieszka ir ryte - voilà duonelė jau ant stalo, tiesa, kitokiu pavidalu.
Ačiū Agnieszkai už inspiracijas :)

3 kiaušiniai (pas mane buvo XL dydžio)
3 dideli šaukštai kreminės varškės (švelnioji, oetker, rama bonjour, etc.)
3 kupini šaukštai avižų sėlenų
6 šaukštai kviečių sėlenų
2 šaukštai aliejaus
žiupsnis druskos
1 šaukštelis Provanso žolelių

  • Kiaušinius sumaišyti su varške, druska ir Provanso žolėmis
  • Supilti aliejų ir gerai išmaišyti
  • Suberti sėlenas ir išmaišyti. Tešla gavosi kaip tirštoka grietinė
  • Įkaitinti keptuvę (sklindžiai kepami sausoje keptuvėje be riebalų)
  • Sklindžių tešlą dėti šaukštu į keptuvę ir kepti iš abiejų pusių
  • Mėgautis :)
Valgėme su pomidorais armėniškai ir su kreminiu sūreliu. Bet, manau galima ir saldžiai - su medum, vaisiais, džemais

2011 m. rugsėjo 21 d., trečiadienis

Indiškas kriaušių ir mėtų prieskoninis pagardas (chutney)


Jei netyčia atsirado kriaušių - šis čatnis puikus būdas jas utilizuoti. Kvapnus, man ypač patinka su aviena, taip pat skambiai groja su paukštiena. O toliau mūsų keliai išsiskirstė - vyrui buvo skanu su bri, o man reikėjo gorgonzolos :)

500 g kriaušių

50 g šviesių razinų

kelios šakelės šviežių mėtų

50 ml citrinų sulčių

50 ml baltojo vyno acto

100 g rudojo cukraus

1 šaukštelis druskos

1 šaukštelis kario miltelių

1 šaukštelis nuvalytos ir sutrintos imbierų šaknies

  • Razinas užpilkite citrinų sultimis ir palikite nakčiai.
  • Kriaušes nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais.
  • Į puodą suberkite kriaušes, razinas su likusiomis sultimis ir cukrų. Viską sumaišykite, užvirinkite ir virkite ant labai mažos ugnies 20-30 minučių.
  • Suberkite prieskonius ir smulkiai supjaustytas mėtas. Virkite toliau, kol sutirštės, maždaug dar apie 20 minučių.
  • Karštą pagardą supilstykite į stiklainius ir uždarykite. Laikykite šaltoje vietoje.

Išeiga nedidelė, man gavosi apie 200 ml. Bet jau tokia to čatnio prigimtis. :)

"JI", 11.08.08