2011 m. vasario 15 d., antradienis

Plikyti pyragaičiai su plikytu kremu su šokoladu pagal Pierre Hermé


Dieviški. Ir tuo viskas pasakyta. Receptas iš čia Nieko jame nekeičiau, na ne... tik truputį )))))

Tešlai:
125 ml pieno
125 ml vandens
115 g sviesto
šaukštelis cukraus
žiupsnelis druskos
250 ml miltų
5 dideli kiaušiniai

Kremui:
500 ml pieno
4 tryniai
6 šaukštai cukraus
30 ml krakmolo
300 g šokolado
50 g sviesto
Vanilės ankštis

Glajui
100 g šokolado
50 g sviesto
2 šaukšai riebios grietinės

Vandenį, pieną, druską, cukrų užvirinti su sviestui, suberti visus miltus ir intensyviai išmaišyti, kol ant puodo dugno nesusidarys plona plėvelė. Nukaisti, truputį paaušinti ir po vieną mušti kiaušinius, nuolat maišant. Maišyti geriau mediniu šaukštu arba maišytuvu lėtais apsisukimais, svarbu neplakti. Tešla turi būti tiršta, blizganti, glotni. Gaminius spausti per konditerinį maišelį arba formuoti šaukštu. Priklausomai nuo dydžio gaminiai kepami 200 – 220 C temperatūroje, po to kai susidaro plutelė, temperatūra mažinama ir baigiama kepti 170 – 180 C temperatūroje.
Pieną užvirinti su perpjauta vanilės ankštimi, ugnį sumažinti ir virti ant mažos ugnies 5 minutes. Išsukti trynius su likusiu cukrumi ir krakmolu, užpilti per sietelį verdančiu pienu ir kaitinti ant mažos ugnies nuolat maišant, kol masė sutirštės. Sudėti susmulkintą šokoladą, gerai išmaišyti, po to įdėti sviesto ir vėl išmaišyti. Uždengti kremą plėvele (tiesiog padėti ant paviršiaus) ir ataušinti.
Ataušusius pyragaičius įpjauti ir įdėti kremo.
Glajui ištirpinti šokoladą su sviestu, išmaišyti. Įdėti grietinės ir vėl išmaišyti. Grietinė čia atsirado atsitiktinai, tiesiog galvojau, kad tos grietinėlės vis dėl to yra... bet jos nebuvo ))))
Glajus su grietinė gavosi malonaus skonio, su vos juntamu pikantiškumu, tad net nereikejo jokių ten brendžių :)


25 komentarai:

Jurga rašė...

Kaip aš juos mėgstu! Bet daryt pačiai dar neteko.

Indrė rašė...

Nuostabūs :) aną savaitę plikytus kepiau, tik pagal močiutės receptą. Bet noriu dar :)

Elžbieta rašė...

Jurga, bet gi viskas priešaky :)

Indrė, pagavai virusą? :D nes aš tai taip ))))))

Indrė rašė...

Mielai pagaučiau, jei dykų kiaušinių turėčiau. Bet pamiršau paprašyt. O su pirktiniais na kažkaip brangokas malonumas išeina :)

Forelle rašė...

O iš ko širdelės padarytos? Labai jau gražiai atrodo.
Aš plikytinukus tiesiog dievinu, mano vienas iš eksperimentų buvo dalį sviesto ir pieno pakeisti kokosų grietinėle, labai pavykę buvo, dingo akimirksniu, sakė skaniausi kokius buvo valgę, gaila, kad atkartoti nepavyksta, vis nesijaučia kokosas :(

srove rašė...

Pritrūkau žodžių...koks grožis!!!

Elžbieta rašė...

Indrė, sekasi gi... o aš dykų kiaušinių negaunu :)

Forelle, taigi iš tos pačios plikytos tešlos :) Eksperimentas labai įdomus, mielai jį atkartočiau... bet... kokosas man brrrr. Tiesiog nemėgstu :)

srovė, ačiū :)

Vilma rašė...

Elžbieta, žinai ką... O aš šeštadienį vecriga gaminau. ;)
Tavo plikytukai labai prabangiai atrodo. :)

Elžbieta rašė...

Vilma, ačiū labai :) o Vecriga - tai labai gerai :) kai baigsis eilute manųjų planų, būtinai juos irgi gaminsiu :) net sekmadienį būnant žemaitijos pieno parduotuvėje norėjau varškės masės nupirkti būtent jiems :))) bet susilaikiau, nes planuose buvo šitie :)

Asta rašė...

Na čia tai tikrai - su meile ... Net valgyti būtų gaila, tik žiūrėt, žiūrėt... Visad skaitant receptus man iškyla klausimas - geras šokoladas - kas tai? Kažkodėl įtariu, kad ne ,,pergalė''.O kai šokoladinej aptikau kepiniams skirto po 9 lt.už 100g - rankos nepakilo nusipirkt. Gal yra kokia ,,Gero šokolado tortų kepėjoms parduotuvė'', kurios nesu atradusi?

Asta rašė...

Ačiū, Elžbieta, už info. Lindt mačiau, kad yra, o tie kiti nematyti
pasirodė. Ar to konditerinio mūsuose
būna, ar atsivežtinis anas?

Elžbieta rašė...

Asta :)
geras šokoladas - Valrhona, Lindt, Callebaut... bet man visai patinka ir Pergale :)
Aš pati naudoju tešlai pigesnį šokoladą, kremams ir papuošimams - konditerinį callebaut. Bet irgi ne visuomet... priklauso, kaip jo turiu.

Inga rašė...

Pasakiski pyragaiciai! Isvede mane is pusiausvyros, nebegaliu uzmigti, vis verciu save mintyse pameginti.

Na ir pameginau ka tik. Puikiausiai iskilo, tokie grazus gavosi.
O is orkaites istraukti sukiuzo, susitrauke. Turbu kad ir idaryti nebepavyks, o jau kremas paruostas. Niekada nieko su plikyta tesla nesu dariusi, ir nezinau dabar, kodel?
Elzbieta, gal rasite laiko pakomentuoti, kaip elgtis su siais pyragaiciais? Atvesinti gal orkaiteje juos reikia?

Elžbieta rašė...

Inga, plikyti yra labai lepus kepimui. Jei jie susukrito, tuomet netinkamu laiku galėjo pagauti šalto oro (pvz. kepimo metu atidarant orkaite), kita variantas - paimti vieną pyragaitį (kiti dar orkaitėje) perpjauti jį ir pažiūrėti - jei dar žalia viduje, o iš išorės jau iškepę, tuomet palikti juos aušinti orkaitėje, ją išjungus.
Tokius sukritusius tai galima perpjaut, ir užspausti kremo, bet jis tuomet turi būti tirštas :) labai tikiuosi, kad kitą kartą viskas gerai pasiseks :)

Inga rašė...

aha, ir oro nelaiku gavo, ir zali viduje buvo. Viskas aisku, meginsiu dar, tol, kol pavyks.
Labai aciu uz greita atsakyma. Kitaip buciau tubut niekada ir nebekepus.

Gal dar pasakytumet, kaip geriau kremu pripildyt? Jei pyragaitis nepjaunamas pusiau, per sona ar per virsu pagal taisyles reiketu?

Ir kiek laiko juos galima palaikyt? Ta pacia diena geriausia suvartot, ar galima pvz. is vakaro pasiruost, uzpildyt su idaru?

Ir dar, kaip konditerine tutele pasidaryt? Jei is kepimo popieriaus, tai ja siaip susukus daugiau niekuo tvirtint nereikia?
Neissiardo ji? Uzkniso nerealiai tie konditeriniai maisai, ju plovimas.

Elžbieta rašė...

Inga, pyragaičiai pildomi kremu labai įvairiai - jie gali būti pepjaunami, gali būti įšvikščiamas kremas į juos ir iš apačios, ir iš viršaus, jei pyragaitis dengiamas glajumi.

Pripildyti kremo geriausiai prieš patiekiant :)

Siūlyčiau nežaist su tūtelėmis :) užknys labiau, nei maišus plauti :)))) arba naudoti vienkartinius maišus :)

Inga rašė...

labai aciu uz atsakyma.

Su tom tutelem reik man dar isiaiskint reikalus:)) Ir tada nusprest :)

Inga rašė...

Elzbieta, su tokia mokytoja kaip tu, toli galima nueiti :) Kepiau dar karta, grieztai laikiaus visu nurodymu ir labai puikiai iskilo, viskas liuks.
Bet as vel su klausimu...
Man didziausia paslaptis, kokiu budu reikia padeti tesla i skarda, kad gautusi toks lygus ir apvalus pyragaitis??? Dejau ir su saukstu, ir per maiseli, bet man gavosi kalnai kalnuoti. Kaip roksai, tik daug grubesni. Bene ledams skirta sauksta naudoti? Nu kaip juos tokius lygius isgaut?

dani rašė...

Labas diena. Elžbita,kaip manot, ar galėciau eklerus įdaryti iš vakaro, nes šventė rytoj vakare, ar tai geriau daryti kelias valandos prieš patiekiant svečiams?

Elžbieta rašė...

Laba :)
galima iškepti šiandien, pagaminti kremą irgi šiandien, o rytoj, prieš šventę pyragaičius įdaryti :)

dani rašė...

Elžbieta, jus kaip visada - nuostabi:) Ačiū už tokį greitą atsakymą, eklerai jau iškepti, teliko įdaryti. Ačiū Jums.

Elžbieta rašė...

ačiū labai :) tikiuosi pyragaičiai bus gražiu šventės akcentu :)

Anonimiškas rašė...

Sveiki, ar 250 ml miltu atitinka 250g miltu?

Elžbieta rašė...

Ne, 250 ml ~140-150 g miltų

Anonimiškas rašė...

O kiek mazdaug laiko juos reiketu kepti?