Puslapiai

2011 m. rugsėjo 27 d., antradienis

Tortas "Ekleras"


Štai toks tortukas. Realiai , ne tortukas, o visas tortas, nes svėrė apie 3 kg. Čia darbinis variantas, iškeliavo šiek tiek kitoks, labiau "tiuninguotas" :) nespėjau, nespėjau, nespėjau. Tortas ne iš paprastųjų, reikalauja pastangų, taip pat įgūdžių.

Pagal šitą tortą dariau, nors internete tokio tipo tortai labai populiarūs. Yra jų labai daug. Bet Samovare labai gražiai viskas parodyta, sukramtyta, tad toli nieko neieškojau, nors be saviveiklos pas mane - niekaip :) kremus, biskvitą, plikytus pakeičiau pagal savo skonį. Deja, kol kas pjūvio nėra... gal kada nors ir bus :)

Kakavinis biskvitas
plikyti pyragaičiai su juodojo šokolado kremu ir vyšniomis
baltojo šokolado kremas

28 cm forma

Biskvitui:

6 kiaušiniai
180 g cukraus
120 g miltų (405 D)
60 g kakavos
1 šaukštelis kepimo miltelių

  • Formos dugną. iškloti kepimo popieriumi. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C
  • Kiaušinių baltymus išplakti iki putų, palaipsniui supilti cukrų, ir plakti, kol putos nebus standžios.
  • Supilti trynius, dar truputį paplakti. Supilti persijotus miltus ir kakavą, lengvai išmaišyti.
  • Tešlą sukrėsti į formą ir kepti apie 30 -35 minutes (rašau, kiek kepiau aš, orientuokitės pagal savo orkaites :) nes kiekviena jų turi savo charakterį).
  • Patikrinti, ar iškepęs mediniu iešmeliu. Išimti, ataušinti ant grotelių.

Plikyti pyragaičiai

125 ml pieno
125 ml vandens
115 g sviesto
šaukštelis cukraus
žiupsnelis druskos
250 ml miltų
5 dideli kiaušiniai

  • Vandenį, pieną, druską, cukrų užvirinti su sviestu, suberti miltus ir intensyviai išmaišyti.
  • Truputį paaušinti ir po vieną mušti kiaušinius, nuolat maišant. Maišyti geriau mediniu šaukštu arba maišytuvu lėtais apsisukimais, svarbu neplakti.
  • Gaminius spausti per konditerinį maišelį arba formuoti šaukštu.
  • Priklausomai nuo dydžio gaminiai kepami 200 – 220 C temperatūroje, po to kai susidaro plutelė, temperatūra mažinama ir baigiama kepti 170 – 180 C temperatūroje.

Vyšnios

400 g šaldytų vyšnių
2-3 šaukštai cukraus

  • Vyšnias užpilti cukrumi ir užvirinti. 2-3 minutes pavirti ir nukaisti. Ataušinti ir nukošti.
Šokoladinis kremas

300 g juodojo šokolado
300 g plakamosios grietinėlės
1/2 šaukšto tirpios kavos
150 g virinto vandens
20 g želatinos

  • Želatiną išbrinkinti vandenyje, ištirpinti.
  • Grietinėlę išplakti su kava, šokoladą ištirpinti.
  • Želatiną sumaišyti su grietinėle, o po to su šokoladu.

Baltojo šokolado kremas

500 g grietinėlės
400 g baltojo šokolado
150 g vandens
25 g želatinos
1 vanilės ankštis

  • Želatiną išbrinkinti vandenyje, ištirpinti.
  • Vanilės ankštį išskobti, sėklytes sudėti į grietinėlę.
  • Grietinėlę išplakti, šokoladą ištirpinti.
  • Želatiną sumaišyti su grietinėle, o po to su šokoladu.

Šokoladinis glajus

250 g šokolado
50 g sviesto
150 ml grietinėlės

  • Glajus: viską ištirpinti kartu vandens vonelėje.
  • Labai gerai išmaišyti. Ataušinti.

Sviestinis kremas:

100 g sviesto (be augalinių riebalų)
100 g sutirštinto pieno su cukrumi
2 v.š. kakavos

  • Sviestinis kremas: minkštą sviestą išplakti su sutirštintu pienu.
  • Įdėti 3-4 šaukštus šokoladinio glajaus, išplakti.

Torto surinkimas

  • Torto formą iškloti kepimo popieriumi ir popierine apykakle.
  • Biskvitą perpjauti į dvi dalis, vieną įdėti į formą.
  • Vyšnių skystį praskiesti vandieniu ir pašlakstyti biskvitą.
  • Pyragaičius įdaryti vyšniomis ir šokoladiniu kremu (nupjoviau viršunėles ir viską sudėjau)
  • Šiek tiek įdėti baltojo šokolado kremo ant biskvitinio pagrindo. Ant jo išdėlioti pyragaičius ir užpilti baltojo šokolado kremu.
  • Ant viršaus uždėti likusį biskvitą, pašlakstytą vyšnių sirupu.
  • Sustingdyti šaldytuve.
  • Torto viršų ir šonus išlyginti sviestiniu kremu, užpilti glajaus.
  • Puošti pagal poreikį :)