Puslapiai

2011 m. spalio 31 d., pirmadienis

Avienos troškinys rytietiškais motyvais


Vienas labiausiai rūpimų klausimų - yra kaip greitai be ypatingų pastangų pagaminti kasdienius pietus. Dažnai man atrodo, kad atsakymas į šį klausimą man rūpi daugiau, nei globalinis gyvenimo prasmės ieškojimas. Štai taip. Bet toks yra gyvenimas. Lažinuosi, kad yra ir kitų tokių žmonių ;)

Tai šis receptas kaip tik mums. Receptas gimė iš to, kas buvo šaldytuve ir virtuvėje ir noro neužsiimti rytojaus dieną pietumis. O recepto pagrindu tapo daugybė rytietiškų patiekalų: basma, šurpa, dum-(dim-, dom-) lama, darsovi (kažkaip artimai skamba, ar ne? :), o tiksliau - populiarus Rytuose mėsos troškinys-sriuba su daržovėmis.

Prigaminau visą didžiulį puodą :)

~ 1 kg avienos (pageidautina su kauliukais-šonkauliukais)
3 vid. dydžio svogūnai
2 vid. dydžio morkos
2 baklažanai
2 paprikos
1 didelė skardinė pomidorų savo sultyse (800 g)
~ 1 kg bulvių
kopūstų lapų uždengti
gera sauja smulkintų petražolių
gera sauja smulkintų violetinių bazilikų
10-12 česnakų skiltelių
1 šaukštelis šviežiai grūstų kuminų
1 nubrauktas šaukštelis (šiek tiek mažiau, nei kuminų) šviežiai grūstų kalendrų sėklų
maltų aitriųjų paprikų pagal skonį
druskos

  • Svogūnus nulupti, supjaustyti pusžiedžiais
  • Morkas nulupti, supjaustyti riekelėmis
  • Pomidorus atidaryti, šiek tiek pasmulkinti
  • Baklažanus nuvalyti dryžuotai - juostelėmis, supjaustyti riekelėmis
  • Paprikas supjaustyti skiltelėmis
  • Mėsą supjaustyti nedideliais gabaliukais
  • Bulves nulupti ir supjaustyti ketvirtadaliais
  • Sluoksniais viską dėtį į storasienį puodą:
  1. mėsa ir česnakus (pabarstyti prieskoniais ir druska)
  2. svogūnai
  3. morkos
  4. pomidorai (pabarstyti prieskoniais, dalimi žalumynų)
  5. baklažanai
  6. paprikos
  7. viską labai gražiai pabarstyti prieskoniais ir žalumynais
  8. bulves (pasūdyti)
  9. dosniai uždengti kopūstų lapais
  • Įpilti dar apie 1 l vandens, uždengti dangčiu, užvirinti ir sumažinti ugnį iki minimumo.
  • Pamiršti 2 valandoms... nors kąžin, ar išeis - kvepia..... mmm :)

2011 m. spalio 27 d., ketvirtadienis

Raudongūžiai kopūstai su juodaisiais serbentais ir obuoliais


Laiko stoka kažkaip skųstis nesinori, nors iš tikrųjų nespėju daug dalykų, kuriuos tikrai norėčiau padaryti. Bet jei nespėji, tai reiškia nelabai reikia, ar ne? :) Tad šiandien šis bei tas iš atsargų... :) Net apsidžiaugiau, kai peržiūrint nuotraukas radau tokį skanėstą :) Aišku, skanėstą tiems, kas mėgsta kopūstus :)

500 g raudongūžių kopūstų
1 raudonasis svogūnas
1 didelis rūgštus obuolys
200 g juodųjų serbentų (galima ir šaldytų)
½ citrinos sultys
1 apelsino sultys
250 g raudonojo vyno
2 šaukštai rudojo cukraus
Druskos
Pipirų
Aliejaus
  • Kopūstus plonai supjaustyti, užpilti citrinų ir apelsinų sulčių, išmaišyti ir palikti 10–15 minučių pasimarinuoti, kad būtų minkštesni.
  • Keptuvėje įkaitinti aliejų ir pakepinti svogūnus su cukrumi, tada sudėti kopūstus.
  • Kepti ant stiprios ugnies 3–5 minutes, paskui supilti visas sultis ir vyną.
  • Įdėti sutarkuotą obuolį ir serbentus.
  • Troškinti apie valandą ant labai mažos ugnies, baigiant pasūdyti, įberti pipirų
  • Šie kopūstai skanūs ir šalti.
N.B.
Stebėti troškinimosi procesą, gali būti, kad prireiks šiek tiek vandens. Vyną galima pakeisti vynuogių sultimis, bet tuomet reiktų pasireguliuoti skonį.

2011 m. spalio 21 d., penktadienis

Mieliniai pyragėliai su moliūgais ir feta


Mieliniai pyragėliai. Hitas visada ir visur. Rudenį jiems priklauso būti su moliūgais. Tuomet viskas, kaip priklauso.

Tešlai:
300 ml pieno
700 ml miltų
15 g šviežių mielių
žiupsnis cukraus
30 ml aliejaus
druskos
aliejaus pyragėlių formavimui

įdarui
400-500 g nulupto ir sutarkuoto moliūgo
1/2 vid. dydžio svogūno
druskos
juodųjų pipirų
fetos, supjaustytos kubeliais (pas mane - marinuota su žolėmis aliejuje)

kiaušinio patepimui
pabarstukų (sezamų, juodgrūdžių, moliūgo sėklų... etc. )

  • Mieles ir cukrų ištirpinti šiltame piene, įberti šaukštą miltų ir palaikyti 10 - 15 minučių, kol ant paviršiaus susidarys putos.
  • Likusius miltus ir druską suberti į mielių tirpalą.
  • Užminkyti tešlą, pabaigoje supilti aliejų, ir dar truputį paminkyti. Tešla turi būti vidutinio minkštumo.
  • Palikti tešlą augti maždaug 30 minučių, paminkyti ir palikti vėl augti 30 - 40 minučių.
  • Iškočioti tešlą,(jei tešla dar lipni, tuomet pabarstyti darbastalį miltais, jei tešla normalaus kietumo -miltų neberti, o patepti darbastalį ir rankas aliejumi.
  • Išspausti maždaug 7-8 cm skersmens apskritimus , į vidurį dėti įdaro, sūrio kubelius ir užspausti pyragėlius. Palikti augti ant skardos.
  • Patepti kiaušinio plakiniu, jei norisi - pabarstyti pyragėlių paviršių.
  • Kepti apie 18-20 minučių 190 °C temperatūroje. Stebėti kepimą, ji reikia - pasireguliuoti kaitrą.
  • Aušinti ant grotelių
Įdarui:
  • Smulkiais kubeliais supjaustyti svogūną
  • Visus produktus, išskyrus sūrį, sumaišyti.
N.B. Norint, kad iškepusiuose pyragėliuose nebūtų ertmių, reikia įdarą prieš dedant į pyragėlius patroškinti. Bet man skaniau, kai moliūgas troškinasi pyragėlyje, o ertmė nenervuoja :)


2011 m. spalio 18 d., antradienis

Vištienos iešmeliai su vaisiais

Kas gali būti paprasčiau? Tikriausiai niekas. Todėl ir mėgstu vištienos filė, nes su ja jokių problemų - visada skani, minkšta, ir, svarbiausia - labai greitai pagaminama. Kadangi man kasdienis maisto gaminimas nėra kasdienis malonumas, tad tokie patiekalai, kur greita ir paprasta - tikras išganymas.

Tadadam.... :)

3 vištienos filė (viengubi)

Marinatui:
4 šaukštai pomidorų pasatos (NE PASTOS)
1 šaukštas auksaspalvio sirupo (galima medaus)
2 šaukštai Vusterio padažo
2 šaukštai aliejaus
1 šaukštelis druskos
1 šaukštas pjaustytų rozmarinų "spygliukų"

medinių iešmelių
beseklių vynuogių, obuolių ketvirtadalių

  • Užmerkti medinius iešmelius.
  • Visus produktus skirtus marinatui sumaišyti.
  • Vištieną supjaustyti kubeliais, sudėti į marinatą ir palaikyti kiek įmanoma ilgiau. (Aš kartais darau iš vakaro, o kartais dedu į marinatą tik tam laikui, kiek mirksta iešmeliai).
  • Verti mėsos kubelius pakaitomis su vaisiais.
  • Kepti orkaitėje po įkaitinta kepsninės spirale ~25 minutes. Laikas nuo laiko apverčiant.
  • Viskas :) Pas mus populiariausiai - su kruopainias ir šv. daržovių salotomis

2011 m. spalio 15 d., šeštadienis

Sūrio pyragas su pelėsiniu sūriu stiklainyje

Visas kulinarinis internetas paskutiniu metu viską deda į stiklainius. Keksai, salotos, desertai... mano stiklaininės ligos pirmas protrūkis buvo vasarą, kai vienam banketui visus padažus, pagardus, net marinuotas daržoves, duonos lazdeles ir traškučius sudėjau į stiklainius. Man patiko kaip atrodė, tad jau kaip ir likau pagydyta. Dabar liga atsinaujino susiklosčius tam tikroms aplinkybėms ir vėl bandžiau :) Šį kartą stiklainyje ne tik patiekinėjau, bet ir kepiau. Kadangi pyragas man pasirodė banalus... (iki tam tikro karto, kai ateis eilė ir jam), todėl kepiau sūrio pyragą galima taip pavadinti užkandinį arba priešdesertinį. Be cukraus. Na... beveik :)

0,7 l

pagrindui:
80 g nesaldžių sausainių (pas mane buvo iš Carrs rinkinio, bet ne krekeriai)
40 g graikinių riešutų
30 g sviesto
rūpios jūros druskos

Sūrio masei
400 g grietinėlės sūrio (turėjau Rama bonjuir)
80 g pelėsinio sūrio (turėjau lietuvišką Aurą)
2 kupini šaukštai grietinės
4 tryniai
žiupsnis trintų muskato riešutų
žiupsnis druskos

  • Orkaitę įkaitinti iki 180 °C.
  • Sausainius ir riešutus sutrupinti, sviestą ištirpinti. Viską sumaišyti, įberti žiupsnelį druskos.
  • Masę paskisryti formoje, gerai prispausti.
  • Pašauti į orkaitę ir pakepti 10 minučių.
Sūrio masė:
  • Sūrius gerai ištrinti, galima trintuvu.
  • Trynius sumaišyti su grietine ir palaipsniui įmaišyti į sūrio masę. Įberti druskos, muskato riešuto.
  • Viską atsargiai išmaišyti, NEPLAKTI. Masė turi būti lygi.
  • Masę sukrėsti į formą, išlyginti ir kepti 15 minučių 180°C, po to 40 minučių 150°C.
  • Ataušinti orkaitėje
  • Atšaldyti (geriau per naktį) šaldytuve.
Galima patiekti su skystu medumi, aš padariau kriaušių ir vynuogių "uogienę".

Uogienė:
1 kriaušė
1 didelė besėklių vynuogių kekė
1 šaukštas medaus

  • Kriaušę nulupti, supjaustyti kubeliais
  • Keptuvėje pakaitinti medų, suberti kriaušę ir vynuoges.
  • Pakaitinti ant mažos ugnies, kol vaisiai suminkštės.

2011 m. spalio 12 d., trečiadienis

Barščiai atvirkščiai

Gali atrodyti, kad namuose pas mane pusryčiams tortas, pietums pyragaičiai, pavakariams želė, o vakarieniei - boba. Ir dar naktį bandelių atsikeliame pavalgyti. Ne visada, gerbiamieji, ne visada. Kartais valgome barščius.
Irgi, mat, naujiena... barščiai. Aišku, kad ne naujiena, tik kad jie atvirkštiniai ir tam tikrus barščių virimo kanonus pažeidžia. Bet labiau mėgstame būtent tokius.
"Barščiai atvirkščiai" - tai ne tik sriuba, bet ir artikuliacinis pratimas pradedantiesiems aktoriams - ir tariant, ir, beje, valgant irgi, nes burokėlius reikia gerai pakramtyti. Nes jie šioje sriuboje tik šiek tiek apvirti. Ir dar vienas esminis skirtumas - šiai sriubai mėsos nereikia.

Taigi:

~ 4 l storų sienų puodas, kad galima būtų viską daryti tik jame

1 vid. dydžio ropinis svogūnas
1 vid. dydžio morka
1/2 raudonosios paprikos
1/2 obuolio
1 riekelė saliero gumbo (tiesiog nupjauti gabaliuką :))
1-2 šaukštai aliejaus

2-3 vid. dydžio bulvės
3-4 pomidorai (arba maža skardinė luptų pomidorų savo sultyse 400 g)
2 burokėliai (aš mėgstu pailgus, bet ir apvalūs ras sau vietą puode)
1 šaukštas druskos
2 lauro lapai
1/2 citrinos sultys
1 šaukštelis (arba daugiau) cukraus - pagal skonį
1 šaukštas Provanso žolių

Patiekimui
grietinė
česnakai
krapai
petražolės

  • Svogūną supjaustyti plunksnelėmis. Morką ir salierą supjaustyti šiaudeliais. Papriką supjaustyti juostelėmis, obuolį sutarkuoti
  • Puode pakaitinti aliejų ir suberti supjaustytas morkas ir salierus. Pakepinti juos, o tiksliau pašutinti nedidelėje kaitroje. Kai suminkštės, suberti svogūnus, taip pat apkepti, kad svogūnai taptų permatomi, bet neapkepę (kalamburas... vienu žodžiu, nereikia, kad daržovės labai stipriai apkeptų - jas reikia veikiau pašutinti, nei kepti.). Pabaigoje pridėti paprikas ir obuolį ir taip pat "suminkštinti".
  • Pakepintas daržoves užpilti vandeniu ir užvirinti.
  • Bulves supjaustyti skiltelėmis ir suberti į sriubą. Užvirinus, sumažinti ugnį. Virti, kol bulvės bus beveik išvirusios. Įberti druskos, lauro lapų, Provanso žolių.
  • Burokėlius supjaustyti plonais šiaudeliais ir suberti į sriubą. Viskas verda vos-vos, nekunkuliuoja.
  • Pomidorus (jei naudojami švieži) perpjauti pusiau ir pjūviu į tarką sutarkuoti - taip odelė liks rankoje, o minkštimą bus galima nukreipti tinkama linkme. Tad jį ir sudėti į sriubą.
  • Jei naudojami konservuoti pomidorai, juos susmulkinti. Geriau, jei gabaliukai bus nedideli. Suberti į sriubą.
  • Supilti citrinos sultis, pamaišyti ir paragauti. Jei reikia, skonį subalansuoti cukrumi, medumi, auksaspalviu sirupu. Gal kam nors ir druskos prireiks... Uždengti ir užvirinti. Nukaisti ir tegul stovi 10-15 minučių.
  • Galima patiekti be nieko (taip labiausiai mėgsta mano dukra), galima tik su grietine, o galima taip, kaip mėgstu aš :) - česnakų skiltelę sutarkuoti, krapus petražoles smulkiai supjaustyti ir viską sumaišyti su grietine. Leisti pastovėti 5-10 minučių. Ir... dėti į lėkštę.
  • Taip virti barščiai yra tamsiai raudonos spalvos... paprastai prašoma pakartoti.

2011 m. spalio 10 d., pirmadienis

Varškės tortas su karamelizuotais bananais ir braškėmis


Čia dar vasarą keptas tortas. :)
Toks labai nostalgiškas. Susigalvojau jį prieš dvidešimt metų, tikrai ne vėliau, nei 92... kažkodėl nepamenu, kada... bet gerai prisimenu, kad buvo tai Palangoje, kai pašėlusi kulinarijos mokytojų kompanija bandė atidaryti ten restoraną. Ir jis netgi veikė. Bent jau atidarytas buvo su didele pompa. Bet, kaip nelabai seniai perskaičiau vieną protingą mintį - jei tu moki kepti skanias bandeles tai nereiškia, kad būtinai turi turėti savo bandelinę :) ir su šita mintimi visisškai sutinku. Mokyti mums sekėsi geriau :D

Pagrindu ėmiau Kuršėnų vyniotinį. Tada buvo labai mėgiamas, tad kepamas ir kepamas, o po to atsitiko taip, kaip dažnai atsitinka - paseno morališkai. Dabar atradau iš naujo :) Labai paprastas ir labai skanus, ypač jei yra skanių braškių. Bet ir su šaldytomis jis tikrai nėra blogas :) Praktiškai, jį galima pagaminti ir nekaramelizuojant braškių ir bananų, bet šiuo atveju reikia parinkti ypatingai kvapnias prinokusias braškes ir labai skanius bananus.

24 cm forma

6 kiaušiniai (m)
150 ml cukraus
2 šaukšteliai vanilinio cukraus
200 ml miltų
1 šaukšteliss kepimo miltelių

  • Formos dugną. Iškloti kepimo popieriumi. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C
  • Kiaušinių baltymus išplakti iki putų, palaipsniui supilti cukrų, ir plakti, kol putos nebus standžios.
  • Supilti trynius, vanilinį cukrų, dar truputį paplakti. Supilti persijotus miltus, lengvai išmaišyti.
  • Tešlą sukrėsti į formą ir kepti apie 35-40 minučių (rašau, kiek kepiau aš, orientuokitės pagal savo orkaites :) nes kiekviena jų turi savo charakterį).
  • Patikrinti, ar iškepęs mediniu iešmeliu. Išimti, ataušinti ant grotelių.
Kremui:

300 g sviesto
500 g švelniosios varškės (3 pakeliai) arba President varškės
1 skardinė sutirštinto pieno su cukrumi (be 1 šaukšto )
1 vanilės ankštis

  • Minkštą sviestą išplakti iki purios masės, po truputį pylant pieną.
  • Po to sudėti išskobtos vanilės ankšties vidų (man labai patinka šiame torte daug vanilės, ankčiau, kai apie natūralią vanilę galima buvo tik pasvajoti, kepiau su vaniliniu cukrumi, skirtumas - akivaizdus :) )
  • Vėl truputį paplakti, o po to sudėti varškę ir dar plakti iki vientįsos masęs.

Sirupui:
120 ml šilto vandens
1 šaukštas sutirštinto pieno

  • Viską sumaišyti
500 g gražių prinokusių braškių
3 bananai
3 šaukštai smulkaus rudojo cukraus

  • Bananus ir braškes supjaustyti, sudėti ant kepimo skardos išklotos kepimo popieriumi ir pabarstyti cukrumi.
  • Įdėti po įkaitinta kepsninės spirale 3-4 minutėms
  • Turint šaldytas braškes, jas geriau pakepti keptuvėje su trupučiu rudojo cukraus.

Torto surinkimas:

  • Biskvitą supjaustyti į tris dalis. Sirupą reikės dalinti į tris dalis, kremą į tris dalis - dvi pertepimui, vieną viršui ir šonams, braškes su bananais - į dvi dalis.
  • Pagrindą padėti ant padėklo, pašlakstyti trupučiu sirupo. Sudėlioti puse bananų ir braškių.
  • Užtepti kremo, padėti kitą biskvito sluoksnį, vėl sirupo, braškių su bananais ir kremo.
  • Uždengti biskvitu, pašlakstyti jį sirupu. Padėti į šaldytuvą (kremą laikome :) ) kokioms 3-4 valandoms. Po to kremu išlyginti šonus ir viršų.
  • Šitas tortas apibarstytas kokosų drožlėmis, taip norėjo viena miela ponia :) o aš asmeniškai kadangi kokosų nemėgstu, jį barstai migdolų drožlėmis arba tiesiog persijotais per smulkš sietą trupiniais.

2011 m. spalio 6 d., ketvirtadienis

Paprastas obuolių pyragas (once more)


Man žiauriai, žiauriai gaila, kad toks genialus pyragas beveik nieko nesudomino. Todėl įkyriai peršu jį visiems tiems, kas

a) tingi
b) nenori kepti, bet reikia
c) nemėgsta būti pedantiškas
d nori atrasti kažką universalaus

Šis pyragas man - kaip išsigelbėjimas, ypač kai reikia daug, skaniai (čia dėl kitų) ir kaip įmanoma paprasčiau (čia dėl savęs, mylimiausios). Bet ir mano šeimoje visi šitą pyragą mėgsta ne tik dėl to, kad man jį labai paprasta kepti. Tiesiog s k a n u :) ypač, kai nesinori nieko įmantraus, o tiesiog grįžti į pradžią.

Tai va.

Kartoju dar kartą receptuką (nors turiu prisipažinti, kad aš jį kepu iš akies... - o tai irgi didelis pliusas :) )

3 kiaušiniai
150 gr cukraus
100 ml aliejaus
160 g miltų
šaukštelis kepimo miltelių
1 sutrinta su visa žievele citrina
6 nulupti ir supjaustyti skiltelėmis vid. dydžio obuoliai (bet galima ir daugiau, svarbu tik, kad tešlos užtektų sulipinti visus obuolių gabaliukus :) )

Orkaitę ikaitinti iki 180 C. Iškloti kepimo popieriumi formą 20x20 cm (kvadratinę).
Obuolius sumaišyti su citrina. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki vienalytės šviesiai gelsvos masės, plakant įpilti aliejų, dar paplakti, įberti persijotus miltus su kepimo milteliais, gerai išmaišyti. Tešlą išmaišyti su obuoliais, sukrėsti į formą, kepti apie 40 minučių. Patikrinti mediniu pagaliuku.
Iškepusį pyragą penkias minutes praaušinti formoje, baigti aušinti ant grotelių.

  • Dabar šitą pyragą kepiau ne tik su obuoliais, bet ir su avietėmis, o viršų pašlaksčiau glajumi iš miltelinio cukraus ir aviečių trauktinės (todėl glajus ir rožinis). Mniam :) O, ir dar. Su viena porcija mes neprasidedam. Kepu mažiausiai iš 6 kiaušinių ir ne mažiau nei 22x32 formoje. Arba tiesiai orkaitės skardoje, tik prieš tai, aišku, išklojus ją popieriumi.
  • Dar. Didelis prašymas - šiuo atveju nekeiskite kepimo miltelius soda. Juolab tokiu pat kiekiu. Nes viena mano pažįstama iškepė pyragą, kurio dėl sodos nebuvo įmanoma net atsikąsti. Bet už tai ji puikiai tapo ir yra labai geras ir nuoširdus žmogus :)