Puslapiai

2011 m. spalio 31 d., pirmadienis

Avienos troškinys rytietiškais motyvais


Vienas labiausiai rūpimų klausimų - yra kaip greitai be ypatingų pastangų pagaminti kasdienius pietus. Dažnai man atrodo, kad atsakymas į šį klausimą man rūpi daugiau, nei globalinis gyvenimo prasmės ieškojimas. Štai taip. Bet toks yra gyvenimas. Lažinuosi, kad yra ir kitų tokių žmonių ;)

Tai šis receptas kaip tik mums. Receptas gimė iš to, kas buvo šaldytuve ir virtuvėje ir noro neužsiimti rytojaus dieną pietumis. O recepto pagrindu tapo daugybė rytietiškų patiekalų: basma, šurpa, dum-(dim-, dom-) lama, darsovi (kažkaip artimai skamba, ar ne? :), o tiksliau - populiarus Rytuose mėsos troškinys-sriuba su daržovėmis.

Prigaminau visą didžiulį puodą :)

~ 1 kg avienos (pageidautina su kauliukais-šonkauliukais)
3 vid. dydžio svogūnai
2 vid. dydžio morkos
2 baklažanai
2 paprikos
1 didelė skardinė pomidorų savo sultyse (800 g)
~ 1 kg bulvių
kopūstų lapų uždengti
gera sauja smulkintų petražolių
gera sauja smulkintų violetinių bazilikų
10-12 česnakų skiltelių
1 šaukštelis šviežiai grūstų kuminų
1 nubrauktas šaukštelis (šiek tiek mažiau, nei kuminų) šviežiai grūstų kalendrų sėklų
maltų aitriųjų paprikų pagal skonį
druskos

  • Svogūnus nulupti, supjaustyti pusžiedžiais
  • Morkas nulupti, supjaustyti riekelėmis
  • Pomidorus atidaryti, šiek tiek pasmulkinti
  • Baklažanus nuvalyti dryžuotai - juostelėmis, supjaustyti riekelėmis
  • Paprikas supjaustyti skiltelėmis
  • Mėsą supjaustyti nedideliais gabaliukais
  • Bulves nulupti ir supjaustyti ketvirtadaliais
  • Sluoksniais viską dėtį į storasienį puodą:
  1. mėsa ir česnakus (pabarstyti prieskoniais ir druska)
  2. svogūnai
  3. morkos
  4. pomidorai (pabarstyti prieskoniais, dalimi žalumynų)
  5. baklažanai
  6. paprikos
  7. viską labai gražiai pabarstyti prieskoniais ir žalumynais
  8. bulves (pasūdyti)
  9. dosniai uždengti kopūstų lapais
  • Įpilti dar apie 1 l vandens, uždengti dangčiu, užvirinti ir sumažinti ugnį iki minimumo.
  • Pamiršti 2 valandoms... nors kąžin, ar išeis - kvepia..... mmm :)