2009 m. sausio 23 d., penktadienis

Morkų salotos, seklio Morkos garbei. Marokietiškos.

Dž. Rodario "Čipolinas" - keistas pasirinkimas literatūrinių personažų patiekalams... Lygiai taip pat galima būtų pagaminti patiekalus iš ožkienos ir pasakyti, kad tai vilko iš pasakos apie septynis ožkiukus maistas... Arba pasigaminti močiutę ir Raudonkepuraitę.... kažkoks kreizas išeina... Bet apie Raudonkepuraitę detaliau pakalbėsime sekmadienį. Vis dėlto pasakos labai žiaurios. Niekad negalėdavau skaityti jų dukrai, perdarydavau. Ožka vilkui darė anesteziją, po to perpjaudavo pilvą, iššokus ožkiukams, sudėdavo įvairiausių daržovių - agurkų, kopūstų, svogūnų, burokų ir užsiūdavo. Prabudęs vilkas tapdavo vegetaru ir geriausiu ožkiukų draugu... Bet kaip bebūtų, labai jau man patinka "Čipolinas" - su šia pasaka galima ir literatūrinių personažų patiekalų metus daryti. Ir tai laiko neužteks.

Šias salotas skiriu energingąjam ir įžvalgiam sekliui Morkai.

Net keista, kad tokia paprasta daržovė kaip morka, gali sužibėti visiškai kitomis skonio spalvomis. Ne veltui sakoma, kad prieskoniai - tai pirmas patiekalo smuikas.

Labai originalaus skonio salotos, puiki alternatyva įprastoms "Gaidelio" salotoms.
3 - 4 vid. dydžio morkos
1 nedidelis svogūnas
1 šaukštelis pomidorų pastos
1 kepta paprika
2-3 česnako skiltelės
1/2 šaukštelio harisos
1/2 šaukštelio maltų kalendrų
1/2 šaukštelio maltų kuminų (nepainioti su kmynais... nors gal ši pastaba jau nebereikalinga? :) )
1/2 šaukštelio cinamono
1 šaukštelis druskos
1 šaukštas citrinos sulčių
3 šaukštai aliejaus
3-4 petražolių šakelės
moliūgo sėklų

Morkas supjaustyti kiek įstrižais gabaliukais. Išvirti garuose al dente. Svogūną supjaustyti, pakepinti pusėje aliejaus, sudėti pomidorų pastą sumaišytą su 50 ml vandens ir patroškinti. Prieskonius pakepinti likusiame aliejuje, sumaišyti su svogūnais, druska, citrinos sultimis ir harisa. Keptą papriką nulupti, supjaustyti kvadratėliais ir sumaišyti su morkomis ir prieskonių mišiniu. Truputį atvėsinti ir pridėti česnakų. Prieš patiekiant pabarstyti moliūgų sėklomis ir pjaustytomis petražolėmis.