Puslapiai

2011 m. gegužės 31 d., antradienis

Braškių tortas su maskarponės kremu


Tikras vasariškas tortas. Beveik Braškių torto brolis -dvynys, bet modifikuotas, toks man patiko labiau. Ir ne tik man. Tad nepraleisiu progos dar kartą pasireklamuoti :)



Biskvitui:

8 kiaušiniai
240 g cukraus
220 g miltų
60 g krakmolo
žiupsnelis druskos
3 šaukšteliai kepimo miltelių
1 citrinos žievelės nutarkuotas geltonasis sluoksnis

Kremui:

750 g maskarponės sūrio
600 ml grietinėlės
100 g sutirštinto pieno su cukrumi
1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Braškiniam sluoksniui:
400 g braškių ir 1/2 st. cukraus
arba 300 ml trintų šaldytų braškių

Sirupui:
100 ml desertinio vyno

200 g baltojo šokolado
100 g juodojo šokolado


Įkaitinti orkaitę iki 170 C. 26 cm skersmens formą iškloti kepimo popieriumi. Kiaušinius išplakti su cukrumi (ne šiaip sau paplakti, o išplakti iki tiršto, beveik balto, kremo), sudėti citrinos žievelę, išmaišyti. Du kartus persijoti miltus su krakmolu ir kepimo milteliais, suberti į kiaušinių masę, permaišyti mentele ir supilti tešlą į formą. Kepti apie 40 - 45 min. Patikrinti, ar iškepęs biskvitas paspaudus viršų - jis turi lengvai spyruokliuoti, arba kaip įprasta - mediniu iešmeliu - jis turi būti sausas.

Biskvitą gerai ataušinti, geriausiai jį iškepti dieną prieš ir laikyti per naktį šaldytuve, prieš surenkant tortą perpjauti į tris dalis.

Kremui kambario t-ros maskarponę išplakti su sutirštintu pienu, palaipsniui pylant grietinėlę ir pabaigoje - vanilės ekstraktą.

N.B. Kremui galima keisti grietinėlės ir maskarponės proporcijas. Man asmeniškai skaniau, kai maskarponiškai :)

Šviežias braškes pertrinti su cukrumi.

Torto surinkimas:

Torto formą iškloti kepimo popieriumi, jei reikia - padaryti popierinę "apykaklę". Aš ją darau ir kai tortas aukštas ir kai neaukštas ir formos šonų aukščio pakanka. Man yra patogiau ir gražiau su "apykakle". Biskvito lakštą sudėti į formą, pašlakstyti vynu, patepti braškėmis, užtepti kremo, viską pakartoti. Dalį kremo palikti viršui ir šonams aptepti. Tortą gerai atšaldyti šaldytuve.

Baltąjį šokoladą ištirpinti ir iš konditerinės tūtelės padekoruoti braškes, padėti ant kepimo popieriaus ir leisti sustingti.

Tortą išimti iš formos, šonus ir viršų aptepti kremu. Padaryti šokoladinę juostą (ant popierinės juostos ištirpintu šokoladu užpaišyti norimų šokoladinių raštų arba visą juostą, šiek tiek pastingdyti, kad šokoladas nevarvėtų, bet laikytųsi popieriaus) ir ja apjuosti išimtą iš formos tortą. Sustingdyti ir nuimti popierių nuo juostos. Torto viršų papuošti braškėmis.

2011 m. gegužės 24 d., antradienis

Vanilinis keksas su kakava


Paskutiniu metu nemažai kepiau - tai keksiukai, tai keksai, tai dovanų, tai svečiams, tai mums su dukra pasmaguriauti. O dar visiškame ceintnote. Tad svarbiausios sąlygos kepiniams man buvo - paprasta ir greita. Šitą keksą radau pas Vitoriją Saldžiajame pasaulyje, jis mane sužavėjo būtent paprastumu ir dviejų mano mėgiamų produktų buvimu - vanilės ir kakavos. Rezultatas buvo puikus. Net ir keičiant kaikuriuos produktus. Rytoj turėsiu ką vaišinti, tad šiandien keksas jau kepa...

3 kiaušiniai
200 ml cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
375 ml grietinėlės
500 ml miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių

Įdarui panaudojau tamsią kakavą. Nors originaliame recepte nurodyta Nesquik kakava, bet man ryškiai per saldu.

Orkaitę įkaitinti iki 170 °C. Trumpose keksinėse formose (po 20 cm) gaunasi arba du žemi keksai arba vienas aukštas. Manyčiau, kad optimaliausias variantas - 30 cm ilgio forma, bet aš tokios dabar neturiu ir niekaip neprisiruošiu nusipirkti :) Tad kepiau ir du žemus (kai reikėj dovanų įduoti) ir kepiau aukštą keksą. Tad pasirinktą formą iškloti kepimo popieriumi.

O dabar pats malonumas - tiesiog viską, išskyrus kakavą sumaišyti. Dalį tešlos supilti į formą, ant viršaus užberti dosnų sluoksnį kakavos, supilti likusią tešlą, truputį pamaišyti mediniu pagaliuku, kad susidarytų raštai ir pašauti keksą į orkaitę. Kepti apie 45 minutes, patikrinti mediniu pagaliuku. Recepte dar patariama pasigaminti šokoladinį glajų, bet tiesiog nespėju :) pasigaminsiu gal šiandien :)

2011 m. gegužės 20 d., penktadienis

Riešutiniai keksiukai su kriaušėmis ir griliažu


Atrodo, pagavau virusą. Nežinau, iš kur jis pasirodė, bet užsikrėčiau keksiukųmanija. Įdomu, ar ilgam? Tik laikas parodys. Taigi, nuostabūs, minkštučiai, kvapnūs keksiukai.

Sausas mišinys
300 ml miltų
150 ml maltų riešutų (pas mane - lazdynų)
150 ml cukraus
2 kupini šaukšteliai kepimo miltelių
1/2 šaukštelio cinamono
žiupsnelis druskos

"Šlapias" mišinys
250 ml rūgpienio
100 ml aliejaus
1 kiaušinis

2 kriaušės

migdolų plokštelių
miltelinio cukraus
truputį skysto medaus

Orkaitę įkaitinti iki 180 °C. Paruošti formeles keksiukams (~16 vnt)

Kriaušes nulupti, supjaustyti kubeliais. Sausą mišinį sumaišyti šluotele, atskirai sumaišyti visus "šlapius" produktus, o po to viską kartu. Pabaigoje sudėti kriaušes, lengvai permaišyti ir sukrėsti tešlą į formeles. Kepti ~25 minutes.

Griliažui migdolų plokšteles pakepinti storo dugno keptuvėje kartu su milteliniu cukrumi. Labai atidžiai stebėti ir nuolat maišyti. Kaip cukrus ištirps, o migdolai gražiai apskrus, suberti viską ant kepimo popieriaus ir ataušinti. Šį grilijažo gaminimo būdą parodė šefas D.Dobrovolskas "Švyturio" alaus degustacijos metu. Galiu pasakyti tik - superinis griliažas!

Prieš barstant keksiukus griliažu, jų viršų patepti trupučiu medaus.

2011 m. gegužės 18 d., trečiadienis

Šokoladiniai keksiukai be kiaušinių




Štai tokie malonūs ir labai-labai skanūs, burnoje tirpstantys, gausiai šokoladiniai keksiukai. Iš karto, skaitant receptą nesupratau, kur kiaušiniai, bet pasirodo, jų ten ir nereikia. Pagal Le Cordon Bleu "Breakfasts". Tiksliai į dešimtuką.

210 g miltų
40 g kakavos
150 g cukraus
2 šaukšteliai kepimo miltelių
250 ml pieno
60 g ištirpinto sviesto
120 g tarkuoto šokolado

Orkaitę įkaitinti iki 180°C. Paruošti formeles. Aš nelabai mėgstu standartines popierines formeles, tad darau jas pati iš kepimo popieriaus.
Viskas paprasta, kaip du kart du. Sausus produktus (šokolado kol kas nedėti) sumaišyti dubenyje, padaryti duobutę ir supilti pieną ir ištirpintą sviestą. Viską sumaišyti ir pabaigoje suberti tarkuotą šokoladą. Maišyti tik tiek, kad visi produktai susijungtų. Sudėti tešlą į formeles ir kepti ~25 min.

Su vaniliniais ledais.... su varškės sūreliu... mmmm


2011 m. gegužės 17 d., antradienis

Želė tortai. Urmas









Šiek tiek želiukų prisikaupė. Tad leidžiu žodžiams pailsėti :) Tortukai įvairioms progoms ir įvairiomis sąlygomis fotografuoti :D

2011 m. gegužės 16 d., pirmadienis

Braškių tortas "Fraisier"


Startas. Duoklė braškių sezonui. Nors jis žengia dar labai nedrąsiai, būkštaujantis ir nepastovus, bet ateina nenumaldomai - tokia yra gyvenimo seka. Ir nepasispyriuosi. Arba gali, bet niekas į tai nekreips dėmesio. Aišku, skaniausios braškės tiesiai iš lysvės, bet kur Lietuvoje dabar rasi tą lysvę su prinokusiom uogom?
Taigi, apie lysvės paieškas. Ieškojau sode, bet ten tik kraunasi žiedai, bet daugybė ir įvairių, obelų, kriaušių, slyvos ir vyšnios jau baigiasi :)
Todėl kelias dienas iš eilės uogavau turguje.

Penktadienį ieškota Vilniuje:

Maxima PC braškių nerasta
RIMI PC braškių nepirkta dėl nesąmoningos kainos
Konarskio g. gėlių turgelyje nerasta
Halės turguje rasta labai gražių braškių puskilis po 12,50 už kg (medinėje dėžėje)
ir šiek tiek mažiau išvaizdžių braškių po 7 Lt už 0,5 kg (plastikiniuose indeliuose)
ir rasta, bet nepirkta kažkada prieš skinant galbūt vadintomis braškėmis. Net tikiu, kad kadaise jos galėjo nugalėti ir grožio konkursuose... kadaise. Irgi po 12,50 už kg

Šeštadienį netyčia rasta Naujininkų turgelyje labai šaunių, nors nedidelių braškių po 9,50 už kg. KUR JŪS BUVOTE VAKAR, kai reikėjo mirtinai?????? .....

Šeštadienio braškės išsirutuliavo į prancūžišką klasikinį tortą Fraisier, nors šiek tiek klasikai nusižengiau... kaip gi be to :) pamačiau tortą čia, U samovara, iš karto pradėjau laukti braškių... :)



Biskvitui:
3 kiaušiniai
100 g cukraus
50 g miltų
25 g krakmolo
šaukštelis kepimo miltelių
žiupsnelis druskos

Kremui Mousseline
400 ml pieno
200 g cukraus
3 kiaušiniai
60 g krakmolo
200 g sušaldyto sviesto (gabaliukais)
1 vanilės ankštis

100 ml sirupo (vanduo+cukrus) sudrėkinti biskvitams

1 kg braškių
želatinos 0,5 l skysčio
100 ml vandens želatinai išbrinkinti


Biskvitui orkaitę įkaitinti iki 180°C. Skardą užkloto kepimo popieriumi
Baltymus plakti kartu su cukrumi iki standžių putų, palaipsniui supilti trynius su žiupsneliu druskos. Viską išmaišius suberti persijotus miltus kartu su krakmolu ir kepimo milteliais. Padalinti tešlą pusiau ir išlyginti stačiakampius arba apskritimus ant kepimo popieriaus. Kepti 6-7 minutes, kol biskvito viršus, paspaudus pirštu, lengvai spyruokliuos. Ataušinti ant grotelių.

Kremui užvirinti pieną su puse cukraus kiekio ir įpjauta vanilės ankštimi. Kiaušinius šluotele sumaišyti su likusiu cukrumi ir krakmolu, plona srovele supilti verdanti pieną. Gerai išmaišyti ir pakaitinti, kol sutirštės. Truputį ataušinti, po gabaliuką dėti sviestą ir maišyti. Kremą įdėti į šaldytuvą, kad sustingtų.

Braškes supjaustyti pusiau. Biskvitą įdėti į formą, šiek tiek sudrėkinti ir sudėti braškes palei formos šoną, pjūviais į įšorę. Kremą įdėti į konditerinį maišelį ir išspausti šiek tiek kremo prie braškių, jas taip sutvirtinant ir padengti truputį kremo ant biskvito. Sudėti į vidų likusias braškes ir užpildyti visas ertmes kremu. Taip pat kremu užlyginti viršų. Uždengti sudrėkintu biskvitu. Pagal klasikinį receptą tortas turėtų būti uždengtas marcipanu.


Bet aš dengiau braškių želė. Išbrinkintą želatiną ištirpinti ir sumaišyti su pertrintomis braškėmis. Užpilti ant torto (man dalis želė subėgo į biskvitą, tad viršutinis sluoksnis raudonas ). Tortą sustingdyti šaldytuve.

Ar tortas buvo toks nerealiai skanus? nežinau... skanus - taip, tikrai gaminsiu dar. Labai patiko visa torto konstrukcija. Bet kremą keisiu. Man vis tiek jis yra persviestinis vaisiams. Galbūt darysiu su varškės kremu... galbūt su baltojo šokolado ganašu - laikas parodys, ir, kaip manau, visai netolimas laikas :)

2011 m. gegužės 9 d., pirmadienis

Sluoksniuotas varškės ir grietinės tortas


Viena miela mergina neseniai paprašė manęs tokio torto, kaip "tada" - multiko, o dar kad būtų dengtas baltu kremu. Šiuometinis "multikas" per laiką nuo "tada" gerokai paaugo, transformavosi. Kadangi ypatingų pageidavimų torto vidiniam gyvenimui nebuvo, tad kepiau pagal Ayn varškės ir grietinės tortą su minimaliais pakeitimais, nes anuometinis vidus nebūtų tikęs šiems papuošimams, o anuometiniams papuošimamas - icing'o kaimeliui dabar man jau nebeužtektų kantrybės :) papuošimų idėją irgi išsitraukiau iš savo senienų sandėliuko - dar Supermamos laikais gaminau panašaus papuošimo tortą dovanų. Tik papuošimai buvo iš balto šokolado.





Tešlai:
250 ml cukraus
50 g sviesto
2 kiaušiniai
2 šaukšteliai kepimo miltelių
1 nutarkuota citrinos žievelė
750 ml miltų
450 g varškės masės (gali būti president varškė, švelnioji varškė arba nesaldi varškės vasė)

Kremas pertepimui
500 ml plakamosios grietinėlės
500 ml riebios grietinės
150 g miltelinio cukraus
1 citrinos sultys ir nutarkuota žievelė

Papuošimui:
1/4 tešlos pagal kalėdinių meduolių receptą
Baltyminis kremas iš 4 kiaušinių baltymų ir 200 g cukraus
gaminamas, kaip kremas tortui "Opera", bet nededama nei sviesto, nei kavos.


Cukrų, sviestą ir kiaušinius pakaitinti ant vandens vonelės kol ištirps cukrus. Suberti kepimo miltelius, 500 ml miltų, išmaišyti ir nukaisti. Sudėti varškę ir likusius miltus ir išmaišyti. Tešlą (ji bus lipni) uždengti plėvele ir įdėti į šaldytuvą ne mažiau nei 2 valandoms.

Įkaitinti orkaitę iki 200 °C.
Tešlą padalinti į 8 dalis, iškočioti maždaug 25 cm skersmens apskritimus ir kepti ant kepimo popieriaus. Iškeptus apskritimus aplyginti dantytu peiliu. Trupinius galima bus sunaudoti papuošimui, arba atidėti kokiam nors kitam tikslui :)

Pertepimo kremui pagaminti reikia išplakti grietinėlę su grietine ir milteliniu cukrumi. Supilti citrinos sultis. (aš dar šliukštelėjau brendžio)

Iškeptus lakštus pertepti kremu ir tortą įdėti į šaldytuvą. Norint puošti tortą tuo pačiu kremu, reiktų, prieš užbaiginėjant tortą pagaminti kremo dar papildomai. (Maždaug - 1/4 arba 1/3 porcijos) ir puošti šviežiai pagamintu kremu.

Aš puošiau plikytu baltyminiu kremu ir meduoliais :)


Ir iš kitos pusės

ir dar :D

2011 m. gegužės 4 d., trečiadienis

Biskvitinis varškėtis



Labai norėjau varškėčio. Ne tokio, iščiustinto čyzkeikinio sūrio pyrago, bet tiesiog varškėčio, tokio tradiciškai lenkiško (sernik). Anksčiau Lietuvoje buvo kepamas analogiškas lenkiškiems toks varškėtis "Palanga" su storu-storu varškės sluoksniu. Labai skanus, tik tas trapus pagrindas su cinamonu simpatijų man nekėlė, todėl mane domino tik varškinis sluoksnis. Bet įdėmiai paskaičius receptą, pasirodė, kad ir kiaušinių ir varškės santykis man yra nepriimtinas. Todėl teko eiti, kaip pasirodė, savo keliu, , tiesa, visai nesąmoningai... tiesiog paskutiniu metu esu labai išsibarščiusi, o ir rankos virtuvei nekyla... jei varškė nerėktų nežmonišku balsu - imk mane ir išnaudok, tikrai nieko negaminčiau... Bet rezultatu likau labai patenkinta.

24 cm skersmens forma
600 g varškės (naudojau President kibirėlyje)
6 kiaušiniai (atskirti trynius ir baltymus)
100 g sviesto
200 ml miltinio cukraus
125 ml krakmolo
1 vanilės ankštis
sauja džiovintų vyšnių

100 g juodojo šokolado
30 g sviesto
50 ml pieno

Minkštą sviestą plakti su 50 ml cukraus, palaipsniui supilti trynius. Vanilės ankštį perpjauti, išskobti vidų ir sudėti viską į sviesto-trynių masę ir sumaišyti su varške. Likusį cukrų persijoti kartu su krakmolu. Vyšnias arba spanguoles apibarstyti trupučiu krakmolo ir cukraus mišinio. Baltymus išplakti iki standžių putų, suberti krakmolą su cukrumi ir labai atsargiai išmaišyti. Tada vėl gi atsargiai sumaišyti abidvi mases ir dž. uogas. Viską sukrėsti į formą ir kepti 160 °C 60 min. Biskvito viduriukas gali šiek tiek "judėti". Aušinti 10 minučių orkaitėje, išimti formą su biskvitu, peiliu atskirti viršutinį pyrago sluoksnį nuo formos šonų ir aušinti orkaitėjė toliau. Išimti iš formos ir įdėti į šaldytuvą. Varškėčiams nėra yda viduriuko susmegimas, bet šis man nesusmego, kaip matosi.
Kitą dieną galima pyrago paviršių patepti šokoladiniu glajumi (visus skirtus glajui produktus pakaitinti ir intensyviai išmaišyti).