2011 m. gegužės 16 d., pirmadienis

Braškių tortas "Fraisier"


Startas. Duoklė braškių sezonui. Nors jis žengia dar labai nedrąsiai, būkštaujantis ir nepastovus, bet ateina nenumaldomai - tokia yra gyvenimo seka. Ir nepasispyriuosi. Arba gali, bet niekas į tai nekreips dėmesio. Aišku, skaniausios braškės tiesiai iš lysvės, bet kur Lietuvoje dabar rasi tą lysvę su prinokusiom uogom?
Taigi, apie lysvės paieškas. Ieškojau sode, bet ten tik kraunasi žiedai, bet daugybė ir įvairių, obelų, kriaušių, slyvos ir vyšnios jau baigiasi :)
Todėl kelias dienas iš eilės uogavau turguje.

Penktadienį ieškota Vilniuje:

Maxima PC braškių nerasta
RIMI PC braškių nepirkta dėl nesąmoningos kainos
Konarskio g. gėlių turgelyje nerasta
Halės turguje rasta labai gražių braškių puskilis po 12,50 už kg (medinėje dėžėje)
ir šiek tiek mažiau išvaizdžių braškių po 7 Lt už 0,5 kg (plastikiniuose indeliuose)
ir rasta, bet nepirkta kažkada prieš skinant galbūt vadintomis braškėmis. Net tikiu, kad kadaise jos galėjo nugalėti ir grožio konkursuose... kadaise. Irgi po 12,50 už kg

Šeštadienį netyčia rasta Naujininkų turgelyje labai šaunių, nors nedidelių braškių po 9,50 už kg. KUR JŪS BUVOTE VAKAR, kai reikėjo mirtinai?????? .....

Šeštadienio braškės išsirutuliavo į prancūžišką klasikinį tortą Fraisier, nors šiek tiek klasikai nusižengiau... kaip gi be to :) pamačiau tortą čia, U samovara, iš karto pradėjau laukti braškių... :)



Biskvitui:
3 kiaušiniai
100 g cukraus
50 g miltų
25 g krakmolo
šaukštelis kepimo miltelių
žiupsnelis druskos

Kremui Mousseline
400 ml pieno
200 g cukraus
3 kiaušiniai
60 g krakmolo
200 g sušaldyto sviesto (gabaliukais)
1 vanilės ankštis

100 ml sirupo (vanduo+cukrus) sudrėkinti biskvitams

1 kg braškių
želatinos 0,5 l skysčio
100 ml vandens želatinai išbrinkinti


Biskvitui orkaitę įkaitinti iki 180°C. Skardą užkloto kepimo popieriumi
Baltymus plakti kartu su cukrumi iki standžių putų, palaipsniui supilti trynius su žiupsneliu druskos. Viską išmaišius suberti persijotus miltus kartu su krakmolu ir kepimo milteliais. Padalinti tešlą pusiau ir išlyginti stačiakampius arba apskritimus ant kepimo popieriaus. Kepti 6-7 minutes, kol biskvito viršus, paspaudus pirštu, lengvai spyruokliuos. Ataušinti ant grotelių.

Kremui užvirinti pieną su puse cukraus kiekio ir įpjauta vanilės ankštimi. Kiaušinius šluotele sumaišyti su likusiu cukrumi ir krakmolu, plona srovele supilti verdanti pieną. Gerai išmaišyti ir pakaitinti, kol sutirštės. Truputį ataušinti, po gabaliuką dėti sviestą ir maišyti. Kremą įdėti į šaldytuvą, kad sustingtų.

Braškes supjaustyti pusiau. Biskvitą įdėti į formą, šiek tiek sudrėkinti ir sudėti braškes palei formos šoną, pjūviais į įšorę. Kremą įdėti į konditerinį maišelį ir išspausti šiek tiek kremo prie braškių, jas taip sutvirtinant ir padengti truputį kremo ant biskvito. Sudėti į vidų likusias braškes ir užpildyti visas ertmes kremu. Taip pat kremu užlyginti viršų. Uždengti sudrėkintu biskvitu. Pagal klasikinį receptą tortas turėtų būti uždengtas marcipanu.


Bet aš dengiau braškių želė. Išbrinkintą želatiną ištirpinti ir sumaišyti su pertrintomis braškėmis. Užpilti ant torto (man dalis želė subėgo į biskvitą, tad viršutinis sluoksnis raudonas ). Tortą sustingdyti šaldytuve.

Ar tortas buvo toks nerealiai skanus? nežinau... skanus - taip, tikrai gaminsiu dar. Labai patiko visa torto konstrukcija. Bet kremą keisiu. Man vis tiek jis yra persviestinis vaisiams. Galbūt darysiu su varškės kremu... galbūt su baltojo šokolado ganašu - laikas parodys, ir, kaip manau, visai netolimas laikas :)