Žinau. Žinau, kad nuotrauka nefokusuota. Na ir kas. Peržiūrėjus 50 nuotraukų, nei viena manęs tiek neužkabino. Ne dėl to, kad visos prastos, tiesiog ši duona man yra tokia - tolima, geidžiama, mįslinga, nepaprasta. Labai ilgai ieškojau recepto. Metus. Lygiai. Nors to priėmimo metu buvo patiekiama ir fua gra, ir austrių, net karvelių triufelių padaže, bet nė vienas patiekalas man nepadarė tokio įspūdžio, kaip kepta restorane duona. Tai nėra tikslus tos duonos skonis, verčiau tai mano asociacija. Todėl ir tokia nuotrauka - labiau nuotaika, nei paveiksliukas :) Taigi, kaip visuomet, receptas iš Carina-forum.com. Bet jau su mano smulkiais pakeitimais :) Yra vienas niuansas. Reiktų stipresnių kvietinių miltų arba papildomai pridėti glitimo (bet mačiau pas mus tik dideliais išfasavimas), tad duonytė paplaukusi. Papildomi miltai davė tik purios struktūros pakeitimą, tad reiktų keisti ne kiekį, o kokybę :) Kas nekeičia to fakto, kad šeštadienį, nepaisant daugybės įvairių kepinių pasirinkimo, būtent ji dingo nuo stalo pirma. Ir buvo nė vienas kepaliukas :)Raugas
- 1 šaukštelis 9 proc. acto
- 350 ml karšto vandens
- 400 ml ruginių miltų
Užvirinti vandenį. Nukaisti ir palikti 5 - 7 minutėms. Įpilti actą, sumaišyti ir palaipsniui pilti miltus. Viską kruopščiai sumaišyti, uždengti ir palikti šiltoje vietoje mažiausiai 12 valandų.
- 25 ml vandens
- 20 g šviežių mielių
- 3 šaukštai medaus (galima mažiau)
- 1 šaukštas aliejaus
- 1 šaukštelis malto kardamono
- 1/2 šaukštelio cinamono
- žiupsnelis trinto muškato riešuto
- 1 šaukštelis druskos
- 300 ml ruginių miltų
- 300 ml pirmosios rūšies kvietinių miltų
Patepimui:
- 1 šauktas vandens,
- 1/2 šaukšto medaus,
- 1 šaukštelis jūros druskos