2009 m. liepos 13 d., pirmadienis

Sūdytos citrinos II. Absoliutus gėris


Jau seniai žadėjau įkelti sūdytas citrinas. Tai labai įdomus ir kartu paprastas priedas įvairiems mėsos, paukštienos, žuvies patiekalams, salotoms. Pirmosios, greitos citrinos pagal Klaudiją Roden jau nuėjo į nebūtį. Šitos ortodoksalios, tokios teisingos ir tradicinės. Mano šaldytuve visuomet bus vietos šiam absoliučiam gėriui. Šiam skanėstui geriausiai tinka ekologiškos citrinos, bet kuo storesnė žievelė, tuo geriau.

Citrinos
Rūpi jūros druska (maždaug šaukštas citrinai + kažkiek druskos tiesiai į stiklainį)
švarus stiklainis
viskas :)

Citrinas krupoščiai nuplauti. 1/3 kiekio atidėti (jei paruošėtė 6, tai atidėti 2). Išplautas citrinas įpjauti kryžmai, taip, kaip gėlytė. Pjūvius pripildyti druskos. Citrinas sudėti į stiklainį, sluoksniuojant druska (tiesiog iš saujos kažkiek bėriau) paspaudžiant, kad tilptų kuo daugiau. Išspausti sultis iš atidėtų citrinų, supilti į stiklainį. uždengti. Ir palikti dviems dienoms kambario temperatūroje. Jei per tą laiką stiklainis nepripildys sučių, tada reikės dar išspausti sulčių ir supilti į stiklainį. Įdėti į šaldytuvą, laikas nuo laiko pakratyti, kad tirptų druska. Citrinas galima vartoti po trijų savaičių.