2011 m. gruodžio 7 d., trečiadienis

Kalėdoms. Arbatinis keksas


 
Šitas keksas gavosi netyčiukas. Šiek tiek turėjau kepimo, nes praeitą savaitę mano gyvenimas buvo paženklintas medaus keksu. Kepant jau kokią 8 ar 9 porciją staiga mano galvoje pradėjo gyventi nepriklausomos nuo kepimo mintys, kurios padarė savo... juodąjį? o gal baltąjį? darbą. Tad medus liko laisvas. Turiu prisipažinti, kad tai buvo pirmas, bet deja, ne paskutinis kartas.... bet apie tai - tssss.... Taigi, medaus trūkumą tešloje suvokiau, kai pyragas jau kepė. Kai jį ištraukiau iš orkaitės, jo skonis buvo toks šlykštus, kad baisu buvo įdėti į burną. Bet tingėjau vakare eiti paukščiukų lesinti, tad palikau nakčiai. Ryte paragavau - vienas malonumas :) Tad dar pertepiau jį abrikosų džemu ir gausiai užglaisčiau viršų :)  Puikus ir paprastai pagaminamas kalėdinis keksas

Miltinis mišinys:
3,5 st. miltų
1 šaukštas kepimo miltelių
1 šaukštelis maistinės sodos
1/2 šaukštelio druskos
1 šaukštas prieskonių meduoliams (naudojau Kotanyi)

1 st. aliejaus
1 st. cukraus
3 dideli kiaušiniai
1 st. stiprios arbatos
1/2 st. apelsinų sulčių
1/2 st. romo arba brendžio

Gera sauja geltonųjų razinų
Toks pat kiekis džiovintų spanguolių
1 citrina
5-6 džiovinti abrikosai (supjaustyti)

~1 /2 st. abrikosų džemo

Glajus
2/3 st. cukraus pudros
1 šaukštas apelsinų sulčių
1 šaukštas romo

  • Džiovintus vaisius užmerkti brendyje, taip pat ten įtarkuoti citrinos žievelę ir išspausti sultis. Gerai išmaišyti ir palikti ne trumpiau nei valandai, o geriausiai nakčiai.
  • Sumaišyti visus produktus miltiniam mišiniui dideliame dubenyje. Per vidurį padaryti duobutę ir supilti likusius produktus, išskyrus produktus glajui. Suberti užmerktus vaisius ir supilti likusį brendį.
  • Gerai išmaišyti. 
  • Tešlą sukrėsti į kepimo skardą 25 x 35 cm,  išklotą kepimo popieriumi, ir kepti apie valandą 170 C. Ar keksas iškepęs patikrinti mediniu pagaliuku, jeigu jis lieka sausas – keksas iškepęs.
  • Keksą palikti nakčiai. Ryte keksą perpjauti į du sluoksnius, pertepti abrikosų džemu, o viršų užpilti pašildytu glajumi.
  • Glajui sumaišyti sultis ir brendi su persijuotu milteliniu cukrumi.