2009 m. sausio 3 d., šeštadienis

Medaus keksas

Kaip šitas keksas kvepia!!!!! Šį keksą galima iškepti tada, kai apie Šv. Kalėdas tik pradedame galvoti, išpakuoti Kūčių dieną, gražiai papuošti ir iš karto patiekti ant kalėdinio stalo. Subrendęs, kvepiantis tradiciniais prieskoniais meduoliams, jis dar skanesnis. O dar galima iškepti ne vieną keksą, o mažus keksiukus, įpakuoti į puošnų popierių, užrišti gražią juostelę ir tiesiog padovanoti. Bet aš jį kepu ne tik Kalėdoms....
Receptą radau senokai kažkur interneto platybėse, dėja, neprisimenu, kur, bet autoriui nuoširdžiai dėkoju :)


Miltinis mišinys:
3,5 st. miltų
1 šaukštas kepimo miltelių
1 šaukštelis maistinės sodos
1/2 šaukštelio druskos
4 šaukšteliai malto cinamono
1/2 šaukštelio grūstų gvazdikėlių
1/2 šaukštelio grūstų kvepiančiųjų pipirų
1/8 šaukštelio tarkuoto muškatinio riešuto

1 st. aliejaus
1 st. skysto medaus
1 st. cukraus
3 dideli kiaušiniai
1 st. stiprios kavos
1 st. apelsinų tyrės*
1/2 st. romo


Glajus
2/3 st. cukraus pudros
1 šaukštas apelsinų sulčių
1 šaukštas romo


Sumaišyti visus produktus miltiniam mišiniui dideliame dubenyje. Per vidurį padaryti duobutę ir supilti likusius produktus, išskyrus produktus glajui. Gerai išmaišyti. Tešlą sukrėsti į formeles, pateptas riebalais arba išklotomis specialiomis popierinėmis formelėmis, ir kepti apie valandą 170 C. Iš šio tešlos kiekio išeina dvi stačiakampės keksinės formos (10x20 cm) arba 24 keksiukai. Ar keksai iškepę patikrinti mediniu pagaliuku, jeigu jis lieka sausas – keksai iškepę.
Šiuos keksus galima iškepti 3 – 4 savaites prieš Šv. Kalėdas, gerai ataušinti ant grotelių, suvynioti į kepimo popierių, foliją, po to įdėti į maišelį ir laikyti šaltoje, sausoje vietoje. Prieš patiekiant galima pabarstyti cukraus pudra, aptepti glajumi arba kitaip papuošti.

Visus produktus glajui sumaišyti. Tirštumą galima reguliuoti įpilus dar truputį sulčių arba įbėrus persijotos cukraus pudros. Prieš glaistant glajų pašildyti.

*Apelsinų tyrė - trinti apelsinai. Apelsinus nuvalyti (2 - 3, priklausomai nuo dydžio), išpjauti baltąjį viduriuką, Labai kruopščiai valyti nereikia. Supjaustyti gabaliukais ir susmulkinti smulkintuvu (aš tai darau "žirafa" - ant koto).