2009 m. sausio 3 d., šeštadienis

Medaus keksas

Kaip šitas keksas kvepia!!!!! Šį keksą galima iškepti tada, kai apie Šv. Kalėdas tik pradedame galvoti, išpakuoti Kūčių dieną, gražiai papuošti ir iš karto patiekti ant kalėdinio stalo. Subrendęs, kvepiantis tradiciniais prieskoniais meduoliams, jis dar skanesnis. O dar galima iškepti ne vieną keksą, o mažus keksiukus, įpakuoti į puošnų popierių, užrišti gražią juostelę ir tiesiog padovanoti. Bet aš jį kepu ne tik Kalėdoms....
Receptą radau senokai kažkur interneto platybėse, dėja, neprisimenu, kur, bet autoriui nuoširdžiai dėkoju :)


Miltinis mišinys:
3,5 st. miltų
1 šaukštas kepimo miltelių
1 šaukštelis maistinės sodos
1/2 šaukštelio druskos
4 šaukšteliai malto cinamono
1/2 šaukštelio grūstų gvazdikėlių
1/2 šaukštelio grūstų kvepiančiųjų pipirų
1/8 šaukštelio tarkuoto muškatinio riešuto

1 st. aliejaus
1 st. skysto medaus
1 st. cukraus
3 dideli kiaušiniai
1 st. stiprios kavos
1 st. apelsinų tyrės*
1/2 st. romo


Glajus
2/3 st. cukraus pudros
1 šaukštas apelsinų sulčių
1 šaukštas romo


Sumaišyti visus produktus miltiniam mišiniui dideliame dubenyje. Per vidurį padaryti duobutę ir supilti likusius produktus, išskyrus produktus glajui. Gerai išmaišyti. Tešlą sukrėsti į formeles, pateptas riebalais arba išklotomis specialiomis popierinėmis formelėmis, ir kepti apie valandą 170 C. Iš šio tešlos kiekio išeina dvi stačiakampės keksinės formos (10x20 cm) arba 24 keksiukai. Ar keksai iškepę patikrinti mediniu pagaliuku, jeigu jis lieka sausas – keksai iškepę.
Šiuos keksus galima iškepti 3 – 4 savaites prieš Šv. Kalėdas, gerai ataušinti ant grotelių, suvynioti į kepimo popierių, foliją, po to įdėti į maišelį ir laikyti šaltoje, sausoje vietoje. Prieš patiekiant galima pabarstyti cukraus pudra, aptepti glajumi arba kitaip papuošti.

Visus produktus glajui sumaišyti. Tirštumą galima reguliuoti įpilus dar truputį sulčių arba įbėrus persijotos cukraus pudros. Prieš glaistant glajų pašildyti.

*Apelsinų tyrė - trinti apelsinai. Apelsinus nuvalyti (2 - 3, priklausomai nuo dydžio), išpjauti baltąjį viduriuką, Labai kruopščiai valyti nereikia. Supjaustyti gabaliukais ir susmulkinti smulkintuvu (aš tai darau "žirafa" - ant koto).

20 komentarų:

Jurate rašė...

Dievinu keksus ir keksiukus. Bet keksiukai man paprastai iškepa per keliolika minučių, o šitie tikrai taip ilgai?
Ir kas ta apelsinų tyrė? Tinka džemas?
Ir dar: stiklinė - 200 ml?

Elžbieta rašė...

Keksai išties geras objektas kulinariniam dievinimui - paprasta, efektinga, o ir produktų ir skonių įvairovė :)
Šitie išties kepa ilgai. Bet jie ir nėra maži, be to tešla sunki. Man iš nurodyto kiekio išeina dvi didelės stačiakampės keksinės formos (10x20 cm, ~1,5 l tūrio)arba 10 keksiukų po 120 ml ir vienas pailgas :). Standartinės formelės keksiukams yra mažesnės. Papildžiau receptą :)

Jurate rašė...

Dabar viskas aišku, ačiū. Reiks išbandyti, kai tik mažiukas leis. :)

Elžbieta rašė...

Reiks, reiks :) Labai paprastas, prieskonius galima suruošti iš anksto (čia toks daugiausiai laiko užimantis procesas :) ) arba pasirinkti savo mėgiamus, o po to jau viskas greitai, ir dubens vieno užtenka, indų daug nereikia. Galima iškepti ir pusę normos, bet šis keksas yra skanesnis kai pastovi. Nors dieną :)

Jurate rašė...

Kepu keksiukus! Iškepiau jau vieną porciją, paragavau karštą neištvėrusi - tai jau galiu įsivaizduoti, kaip bus skanu, kai pastovės! :)
Mano keksiukų formelės mažesnės, tai iškepa per 20 min. Užmaišiau pusę porcijos - nemažai gaunasi. :)

Elžbieta rašė...

Labai džiaugiuosi, kad patinka :) Manau, kad duota tokia didelė porcija, kad dalį galima būtų suvyniuoti ir pamiršti kur nors... O po kelių savaičių būtų dar kvapnesnis ir skanesnis meduolis :)

Anonimiškas rašė...

labai skanus keksas, aciu uz recepta :)
tik norejau paklaust,kaip geriausia istirpti medu?

Elžbieta rašė...

Puiku :) labai džiaugiuosi, kad pavyko :) O medų geriausiai ištirpinti kaitinant. Bet jokiais būdais neužvirinti :)

Auksė rašė...

atrodo nuostabiai! butinai pabandysiu artejanciu Velyku proga! dievinu keksus! aciu uz recepta!

Elžbieta rašė...

Auksė, labai neblogas pasirinkimas :)

Auksė rašė...

KLAUSIMELIS! jauciu,kad padariau didziule, ziopla klaida. ten reik 1 stiklines stiprios kavos, tai ta prasme gerimo ar pacios maltos kavos...? :/

Elžbieta rašė...

Aukse.... net nedrįstu rašyti... reikia kavos. Gėrimo. Ir? ...

Auksė rašė...

tai gavos kavos keksas :D laimingi pauksciukai bus. nereikejo turbut to kokteilio gert gaminant keksa, nereikejo... :D

Jūratė rašė...

Elžbieta, ar realiai jaustųsi koks nors skirtumas, jei vietoj romo naudočiau brendį? Turiu dabar šiek tiek laiko kepimui, bet neturiu romo... :(

Elžbieta rašė...

Jūratė, aišku, galima ir brendį :) tada ir į glajų irgi brendžio būtų gerai įpilti :)

Jūratė rašė...

O, super, ačiū labai. :)

Anonimiškas rašė...

vakar kepiau medaus keksą, o gavosi meduolis su skylėm...norėjosi burnoj tirpstančio...deja..ką ne taip dariau?viską pagal receptą.tešlą kai ragavau,tai man per daug jautėsi soda.ar iš tikrųjų tiek jos reikia?

Elžbieta rašė...

Anonimiškas, taigi turiu prisipažinti, kad šiandien esu draugė. Man irgi viena porcija išėjo tokia su didelėms skylem ir visai ne tokiu paviršiumi, kaip reikėtų... (šian kepiau tris porcijas) Įtariu, kad supyliau peršiltą kavą, nes man viskas iš karto suputojo, ko niekad nebebudavo (o gruodžio pradžioje jų kepiau iš 15 porcijų... ir viskas buvo gerai). Tai savo atveju aš tik į tos šiltos kavos pusę žvairinu...

Anonimiškas rašė...

Elžbieta,dėkoju už tokį greitą komentarą.Aš galvojau,gal per karštą medų(skystinau mikrobangėj)supyliau...dar vaikui daviau per nagus,kai kepimo procese lindo žiūrėti į orkaitę, juk nepatinka pyragui nei vienam ,kai trukdo jo šventenybės Pyrago ramybę...teks patiems suvalgyti, negaliu tokio vežtis pas mamą...šįvakar kepsiu cirininį-tikiuosi bus toks kokį įsivaizduoju.Gražių Jums švenčių.Kristina

Sonata rašė...

ruošiuosi kept šitą gėrį, tik klausimas: kokį aliejų patartumėt naudoti? o jei pabandžius su ghee sviestu?