2012 m. vasario 6 d., pirmadienis

Morenginis tortas su šokoladu ir apelsinų kremu


Šitą tortą ir tam tikras jo modifikacijas nuo sausio vidurio kepiau jau keturis kartus. Paskutinį kartą - iš 15 baltymų... Baltyminę tešlą dėjau į formą tam, kad netyčia neišplauktų po visą orkaitę, o tada net neturėčiau tokiam tortui skirto padėklo.... gal... :) Bet. Sprendžiant iš svečių reakcijos, jei kepčiau ir iš 24 baltymų, jo lygiai taip pat nebūtų likę rytui :D


20 cm skersmens tortui

Oriniam pagrindui:
6 baltymai
300 g cukraus
3 šaukšteliai kukurūzų krakmolo
1 šaukštelis baltojo vyno acto
2 šaukštai kakavos
50 g tarkuoto šokolado

Apelsinų kremui:
6 tryniai
100 g cukraus
200 ml šviežiai išspaustų apelsinų sulčių
50 g sviesto
1 šaukštas tarkuotos apelsinų žievelės

Šokoladinis glajus
100 g juodojo šokolado
40 g sviesto
60 ml grietinėlės
40 ml brendžio

Plakta grietinėlė
400 ml plakamosios grietinėlės
1 šaukštas tirpios kavos
2 šaukštai miltelinio cukraus

Keletas apelsino riekelių, mėtų lapelių papuošimui

Morenginio pagrindo paruošimas

Orinė tešla gana kaprizinga, tad pirmą kartą ją kepant, kepkite tiek lakštų, kiek telpa viename orkaitės lygyje. Produktų kiekis yra duotas 3 lakštams, tad apskaičiuokite, kiek turėtumėte plakti vienu metu.

  • Supilkite baltymus ir suberkite cukrų į plakimo indą. Plakite iki standžių putų – tokių, kurias galima pjauti peiliu
  • Suberkite persijotą kakavą, krakmolą ir tarkuotą šokoladą į baltymus, gerai išmaišykite – tai galima padaryti mentele arba plaktuvu. Pabaigoje supilkite actą ir taip pat išmaišykite.
  • Sukrėskite tešlą ant kepimo popieriaus ir išlyginkite mentele (trys apskritimai ~20 cm skersmens). Taip pat galite tešlą sudėti į konditerinį maišelį ir išspausti iš jo.
  • Kepkite 150 °C orkaitėje 1 val. Po to išjunkite orkaitę ir ataušinkite lakštą neišimant jo iš orkaitės.

Apelsinų kremas*
  • Trynius, cukrų ir tarkuotą apelsinų žievelę sudėkite į prikaistuvį, supilkite apelsinų sultis ir kaitinkite ant mažos ugnies, kol sutirštės. Nuolat maišykite, nes gali pridegti.
  • Į sutirštėjusį mišinį sudėkite sviestą ir išmaišykite
  • Sukrėskite kremą į mažesnį indelį ir padėkite ant paviršiaus maistinę plėvelę. Ataušinkite. Maistinė plėvele reikalinga, kad kremo viršus neapdžiūtų. 

Šokoladinis glajus

  • Sudėkite į nedidelį puodą šokoladą, sviestą ir grietinėlę. Pakaitinkite ant mažos ugnies, kol viskas ištirps. Nuolat maišykite.
  • Nukaiskite, pabaigoje supilkite brendį, išmaišykite ir ataušinkite
Torto surinkimas
  • Tortą rinkite iš karto ant serviravimo padėklo arba lėkštės
  • Ant papločio uždėkite trečdalį apelsinų kremo, išlyginkite ir šaukštu arba iš popierinės tūtelės pašlakstykite šokoladinio glajaus
  • Ant viršaus uždėkite grietinėlės, išplaktos su milteliniu cukrumi ir tirpia kava. Pakartokite viską, kol sudėsite visus sluoksnius. Torto viršų papuoškite apelsinais, mėtų lapeliais.
*Iš šitos porcijos apelsinų kremo dar liko, bet jį kuo puikiausiai galima sunaudoti ir be torto: skrebučiams, blyneliams... 

(Ji, 2012, sausis)