2012 m. vasario 27 d., pirmadienis

Plikytas kremas su šokoladu (detaliai)

Paskutiniu metu pastebimas gana aktyvus susidomėjimas plikytu kremu. Reikia pasakyti, kad gamybinėje konditerijoje šis kremas nėra populiarus ir labai retai gaminamas. Priežastis yra paprasta - jo realizacijos laikas yra tik 6 valandos, tad iš tikrųjų plikytus pyragaičius (nes būtent jie dažniausiai gaminami su šiuo kremu) reikėtų pardavinėti vos ne nuo krosnies. Bent jau buvo tiek ir nemanau, kad kas nors šiuo klausimu pasikeitė. Tokį trumpą realizacijos laiką sąlygoja kremo ypatingas drėgnumas. Bet iš kitos pusės, naminėje konditerijoje šis kremas tampa vis populiaresniu.



Dažniausiai plikytą kremą aš gaminu pagal prancuzų konditerio Pierre Hermé receptą. Šis kremas man labai patinka ir savo konsistencija, ir tekstūra ir skoniu. Siūlomi kremai su kakava ryškiai pralaimi šokoladinio skonio naudai. Receptą minimaliai pakeičiau - cukraus kiekį (sumažinau) ir pilu alkoholio, nes man asmeniškai šokoladas labai dera su alkoholiu. Šito kremo kiekio užtenka įdaryti 50-60 plikytų pyragaičių. Tiek, kiek reikėjo šitam krokembušui :)

Kremui:
500 ml pieno
4 tryniai
4 šaukštai cukraus
30 ml krakmolo
400 g juodojo šokolado
50 g sviesto
1/2 šaukštelio maltos vanilės (ne sėklyčių, o visos ankšties. Būna pirkti :) Naudojant vanilės ankštį, procesas yra kiek kitoks - ankštis perpjaunama, sėklos išgramdomos ir viskas verdama piene ant mažos ugnies)
30-40 ml stipraus alkoholinio gėrimo (brendis, romas, konjakas) (nebūtinai)




1. Sudėkite trynius, cukrų ir krakmolą į prikaistuvį



2. Gerai viską išmaišykite



3. Kitame prikaistuvyje užvirinkite pieną su smulkinta vanile ir pakaitinkite ant mažos ugnies dar 5 minutes.



4. Supilkite karštą pieną per sietelį į trynių-krakmolo mišinį



5. Maišykite masę ant mažos ugnies, kol sutirštės



6. Sudėkite šokoladą ir sviestą, supilkite alkoholį (jei naudojate) ir išmaišykite



7. Kremą sukrėskite į dubenėlį, uždenkite maistine plėvele, kad viršuje kremo nesusidarytų „kailinukai“ ir atvėsinkite. Kremas turi būti šaltas, bet nesustingęs, nes sustingusio nebus galima išspausti. :) Teks dėti šaukštu :)

















8.Konditerinis maišelis, antgalis su ilgu aštriu galu :)