Puslapiai

2009 m. sausio 31 d., šeštadienis

Riešutiniai pyragaičiai su kava

Labai paprasti, labai nostalgiški, tokie tikri pyragaičiai su tikru sviestiniu kremu.... Dabar tokie nebemadingi, bet kažkas man kužda, kad tai, kas skanu, dingti negali. Šį receptą atvežiau iš Armėnijos, juo pasidalino mano vyro brolienė Gohar, puiki kulinarė, nepaprastai skaniai gaminanti maistą.

Kavos savaitei tinka!
Tešlai:
120 g sviesto
100 g cukraus
3 kiaušiniai
100 g grietinės
1 st. smulkiai kapotų riešutų
1,5 st miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
1/2 šaukštelio druskos

Kremui:
150 g minkšto sviesto
200 ml sutirštinto pieno su cukrumi
50 ml brendžio
Pašlakstymui:
150 ml pieno
1 šaukštelis malto kardamono

Pabarstymui:
2 - 3 šaukštai smulkiai maltos (labai smulkiai :) kavos


Sviestą ištrinti su cukrumi ir druska, po vieną supilti kiaušinius, po to po šaukštą - grietinę. Persijotus miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir riešutais, o po to sumaišyti su sviesto-kiaušinių mase. tešlą sukrėsti ant skardos, uždengtos kepimo popieriumi. Kepti 180 C apie 20 minučių.

Kremui sviestą plakti, kol pašviesės. Po šaukštą pilti sutirštintą pieną ir brendį ir plakti iki purios masės.

Tešlos lakštą perpjauti į dvi dalis, kremą padalinti į dvi dalis, pieną sumaišyti su kardamonu. Vieną lakštą pašlakstyti pienu, patepti kremu ir pabarstyti persijota per sietelį kava. Uždengti kitu lakštu, pašlakstyti likusiu pienu, išlyginti likusį kremą ir pabarstyti storu kavos sluoksniu. Palikti mažiausiai valandai kad susigertų ir supjaustyti stačiakampiais pyragaičiais

Vytinta kiaulienos nugarinė


Pažinote? Aha, čia ji, ta pati - "palendvica". Labai mėgstu. O parodykite, kas nemėgsta :) nedaug tokių bus. Mano mamytė mokėjo daryti neįtikėtino skonio "palendvicas", prisimenu tuos laikus, kai virtuvėje kabojo visą eilė suvyniotų nugarinių, dešrų ritės. Kažkaip pamiršau, kad galima daryti tokią skanią mėsą, bet kai vis dažniau parduotuvėje paskaičius etiketę padėdavau dešros arba "rukytos" - vytintos mėsos gabalą į lentyną, nutariau, kad geriau darysiu pati. Ką sėkmingai ir praktikuoju.

1,2 - 1,5 kg kiaulienos nugarinės be kaulo ir su minimaliu lašinių kiekiu
2 šaukštai druskos
1 šaukštas cukraus
1 šaukštas maltų juodųjų pipirų
2 šaukštai tarkuotų česnakų

Visus prieskonius sumaišyti ir mišiniu įtrinti mėsą. Laikyti šaldytuve 5 - 6 dienas, kartą į dieną apverčiant. Po to mėsą išimti, gerai nusausinti popieriniais rankšluosčiais, įvynioti į marlę ir pakabinti gerai vėdinamoje patalpoje (turiu vietelę virtuvėje :) ) Džiovinti 7 - 9 dienas. Taip pat džiovinti mėsą galima ir šaldytuve: įvynioti mėsą į lininę servetėlę ir tiesiog padėti šaldytuve. laikas nuo laiko keisti servetėles.

Tutti-frutti

Turiu vieną tokią labai seną kulinarinę knygą. Pavadinimo nežinau, autorių nežinau, net leidybos metų nežinau. Žinau tik, kad kiek save prisimenu - tiek prisimenu ir šią knygą, mėgdavau ją vartyti būdama pas senelius.... ir dabar kaip bebūtų gėda prisipažinti, bet aš labai prisidėjau prie jos šiuometinės būklės (tada... labai seniai... nors ji ir tada buvo labai pagyvenusi).

Noro gaminti alkoholinius gėrimus niekad nebudavo, bet su malonumu skaitydavau vieną receptą su skambiu pavadinimu "Tutti-frutti". Ir kiekvieną žiemą vis keikdavau savo sklerozę, neleisiančią vasarą prisiminti tokį paprastą ir ... dabar jau aš žinau :) ir mano svečiai žino :))) nepeprastai efektingą receptą.

Apie užpiltinę pradedame galvoti vasaros pradžioje, kai pradeda nokti vaisiai ir uogos. Paruošiame trilitrinius stiklainius (užpiliau vieną, dabar žinau, kad to tikrai neužtenka :))) ), degtinę, romą, cukrų. Ir tokius vaisius ir uogas, kurie pradeda nokti. Pirmas sluoksnis pas mane buvo iš braškių. Nuplautas ir nusausintas braškes (maždaug 250 - 300 g) suberti į stiklainį, užpilti 2 - 3 šaukštais cukraus ir po ~150 ml degtinės ir romo. Kitas sluoksnis raudonieji serbentai, po to vyšnios, avietės, slyvos, persikai, kriaušės. (Vaisius supjaustyti skiltelėmis). Viskas kartojasi - kiekvienas sluoksnis vaisių užpilamas cukrumi, o pot degtine ir romu. Stiklainis uždaromas ir galutinai slepiamas į tamsią vietelę. Ir viskas pamirštama bent jau iki Kalėdų. (labai sudėtinga :))))) ) Po to skystis nupilamas, perkošiamas per kavos filtrą ir supilstyti į gražius buteliukus. Vaisius galima suvalgyti ir taip, galima panaudoti desertams.

2009 m. sausio 26 d., pirmadienis

Šokoladinis tortas "Anna"



Labai skanus, labai šokoladinis (nepaisant to, kad biskvite yra kakava, o ne šokoladas ;). Iškepiau jį savo dukrai gimtadienio proga. Ir pavadinau jos vardu. Prašymas buvo: "Šokoladinis-šokoladinis tortas". Turėjo būti triufelinis, bet grietinėlė kaitinant pavirto varške (nors galiojimas buvo dar 2 dienos :( ). Kadangi veiksmas vyko jau po vidurnakčio, teko daryti tai, apie ką rusai sako " я его слепила из того, что было". Lipdymo rezultatas sužavėjo visų pirmą solenizantę ir visus svečius.

Biskvitui:
6 kiaušiniai
200 ml cukraus
200 ml miltų
50 ml geros kokybės kakavos
1 šaukštelis kepimo miltelių

Kremui:
400 g šokolado
300 ml verdančio vandens
300 g maskarponės sūrio

Sirupui:
150 ml vandens
50 ml cukraus
keli lašai vanilės ekstrakto

šokolado papuošimui

Įkaitinti orkaitę iki 175 C. 24 - 26 cm skersmens formą iškloti kepimo popieriumi. Baltymus išplakti su cukrumi, po vieną supilti trynius, išmaišyti. Persijoti miltus su kepimo milteliais ir kakava, supilti į kiaušinių masę, permaišyti mentele ir supilti tešlą į formą. Kepti apie 40 - 45 min. Biskvitą gerai ataušinti, perpjauti į tris dalis.

Išvirti sirupą iš nurodytų produktų.

Kremui ištirpinti šokoladą, išmaišyti jį su verdančiu vandeniu, truputį atvesinti ir sumaišyti su maskarpone.

Dalį kremo (apie 200 ml) palikti viršui ir šonams aptepti. Biskvito lakštus pašlakstyti sirupu, pertepti kremu. Viršutinio lakšto netepti. Palikti mažiausiai 3 valandoms šaldytuve sustingti. Likusį kremą išplakti ir juo aptepti šonus ir viršų. Puošti ištirpintu šokoladu.

Želė tortas su vaisias


Labai mėgstu želė tortus. Ir, kas svarbiausia, mėgstu ne valgyti, o daryti. Yra ypatinga intriga, kai lauki, ką gi išversi iš formos. Trečiadienį buvo vienos simpatiškos mergaitės gimtadienis. Tad dovanų ji gavo ir želė tortą.

Anksčiau darytas tortukas. Rutuliukai iš meliono.



Braškių tortas


Šį tortą kepiau vasarą. Bet turint šaldytų braškių jį galima kuo puikiausiai pasigaminti ir žiemą (gal tik papuošti kitaip), ką ir padariau prieš Naujuosius metus. Labai skanus ir gaivus tortas.

Biskvitui:
6 kiaušiniai
200 ml cukraus
250 ml miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 citrinos žievelės nutarkuotas geltonasis sluoksnis

Kremui:

400 g maskarponės sūrio
450 ml grietinėlės
1/2 st. cukraus pudros
geros kokybės kakavos pabarstymui
Braškiniam sluoksniui:
400 g braškių ir 1/2 st. cukraus
arba 300 ml trintų šaldytų braškių

Sirupui:
200 ml vandens
100 g cukraus
50 ml citrinos sulčių

šokoladinių drožlių pabarstymui
100 - 150 g šokolado
10 - 15 braškių

Įkaitinti orkaitę iki 175 C. 24 - 26 cm skersmens formą iškloti kepimo popieriumi. Baltymus išplakti su cukrumi, po vieną supilti trynius ir citrinos žievelę, išmaišyti. Persijoti miltus su kepimo milteliais, permaišyti mentele ir supilti tešlą į formą. Kepti apie 40 - 45 min.
Biskvitą gerai ataušinti, perpjauti į tris dalis.
Kremui išpakti grietinėlę su c. pudra, palaipsniui sudedant maskarponę.
Sirupui užpilti cukrų vandeniu, pavirti 2 - 3 minutes, ataušinti, supilti citrinos sultis.
Šviežias braškes pertrinti su cukrumi.
Torto surinkimas: biskvito lakštą pašlakstyti sirupu, patepti braškėmis, užtepti kremo, pabarstyti jį kakavos milteliais, viską pakartoti. Dalį kremo palikti viršui ir šonams aptepti.
Šokoladą ištirpinti ir iki pusės panardinti į jį braškes. Išimti, padėti ant kepimo popieriaus ir leisti sustingti.
Šonus ir viršų aptepti kremu, pabarstyti šokoladinėmis drožlėmis ir papuošti šokoladinėmis braškėmis

2009 m. sausio 25 d., sekmadienis

Septyni tortai ir viena žvakė



Tikriausiai, nereikia sakyti, kam gi užteko išminties pareikšti šią tiesą. Pratęsiant gilią mintį, perfrazuosime kito, šįkart kino herojaus posakį - septynios žvaigžd... oi, ne taigi perfrazuojam - tortai, aštuoni, o geriausiai - devyni tortai ;)

Tortų koliažą parengiau literatūrinių personažų patiekalų savaitei. Yra jame ir seniau darytų tortų, ir net du daryti šią savaitę, nes žieminių progų maratonas pas mane tik prasidėjo :)

Raudonkepuraitės pyragėliai

Literatūrinių personažų patiekalų savaitę tęsia pyragėliai. Darome prielaidą, kad būtent tokius Raudonkepuratei įdavė mama, kad galėtų pavaišinti močiutę. (Reikia pasakyti, kad skanius pyragėlius moka kepti Raudonkepuraitės mama ;) ).
Nekenčiu pasakos apie Raudonkepuraitę. Viskas man netinka: motina, išsiunčianti vaiką nežinia kur, neklusni mergaitė. Ką, mama pati negalėjo nueiti? Ar labai užsiėmus buvo? Metinės ataskaitos, matyt, laukė. Gal reikėjo geriau ko nors paprašyti nunešti tuos pyragėlius. Jei močiūtė sirgo, juolab taip, kad atsikelti iš lovos negalėjo, tai gal vertėtų ją pasiimti pas save? Svarbiausia, vaikely eik, bet ten labai pavojinga, vilkas vaikšto.... nežinau, aš to visiškai nesuprantu. O ir mergyca irgi gera, tikrai verta mamos. Iš kitos pusės, nežinau, kaip tokią pasaką supranta vaikai. Aš gi jau seniai iš to amžiaus išaugau.... Bet ir vaikystėje jos negalėjau suprasti, o ir mano žiogas irgi dėl Raudonkepuraitės niekad nealpdavo. Gal tik kokį vieną kartą teskaičiau jai... daugiau nenorėjo nei ji, nei aš.


Taigi, nesigilinant į filosofiją, nes pasakų pasaulis be galo žiaurus, geriau gaminame pyragėlius. (Iš tokios senos-senos knygos "Valgių gaminimas", išleistos 1957 metais. O parašė ją namų ūkio agronomės. Štai kaip. O dabar food writer's vadinasi... )
30 pyragėlių:
30 g šviežių mielių
250 ml šilto pieno
1 šaukšto cukraus
3 didelių kiaušinių (truputį kiaušinio nupilti patepimui)
50 g sviesto
600 g miltų
1 šaukštelis druskos

500 g kalakuto filė
2 vid. svogūnai
50 ml vandens
skiltelė česnako
druskos, pipirų, džiovintų bazilikų

Dažniausia tešlą darau iš vakaro. Mieles ištirpinti piene su cukrumi ir šaukštu miltų. Palaikyti 10 - 15 minučių, kol ant paviršiaus nepasidarys putos. Į dubenį sudėti visus produktus ir viską gerai išminkyti. Dubenį uždengti aliejumi patepta maistine plėvele. (Patepti galima rankomis) Ir tešla keliauja į šaldytuvą. Iš ryto atsikeliu ir galima kepti pyragėlius. Faršą pasidaryti iš jam skirtu produktų ir labai gerai išmaišyti. Įjungti orkaitę ir kaitinti iki 180 C. Skardą iškloti kepimo popieriumi. Tešlą plonai iškočioti (apie 5 mm - mielinei tešlai tai labai plonai :) ). Paprastai pyragėlius aš formuoju lygiai taip pat, kaip ir koldūnus - ant tešlos sudėdu daug mėsos rutulukų, uždengiu tešla ir išspaudžiu formele. Jeigu reikia, tai papildomai užspaudžiu pirštais, bet jokių virvelių ten nedarau, "kvarbatkos" pas mane gaunasi ir gerai :) Sudėlioti pyragėlius ant skardos ir lai kyla. (Kokių 15 minučių) Tada patepu kiaušiniu ir kepu apie 15 - 20 minučių. Manau, Raudonkepuraitės močiūtė neatsisakys... Kurių galų vilkas tas panas ėdė... dar ir su batais ir plaukais? Geriau būtų pyragėlio užkandęs...
O ne vilkams siūlau pasigaminti šiuos pyragėlius su grybais, su kopūstais, su obuoliais :)

2009 m. sausio 23 d., penktadienis

Morkų salotos, seklio Morkos garbei. Marokietiškos.

Dž. Rodario "Čipolinas" - keistas pasirinkimas literatūrinių personažų patiekalams... Lygiai taip pat galima būtų pagaminti patiekalus iš ožkienos ir pasakyti, kad tai vilko iš pasakos apie septynis ožkiukus maistas... Arba pasigaminti močiutę ir Raudonkepuraitę.... kažkoks kreizas išeina... Bet apie Raudonkepuraitę detaliau pakalbėsime sekmadienį. Vis dėlto pasakos labai žiaurios. Niekad negalėdavau skaityti jų dukrai, perdarydavau. Ožka vilkui darė anesteziją, po to perpjaudavo pilvą, iššokus ožkiukams, sudėdavo įvairiausių daržovių - agurkų, kopūstų, svogūnų, burokų ir užsiūdavo. Prabudęs vilkas tapdavo vegetaru ir geriausiu ožkiukų draugu... Bet kaip bebūtų, labai jau man patinka "Čipolinas" - su šia pasaka galima ir literatūrinių personažų patiekalų metus daryti. Ir tai laiko neužteks.

Šias salotas skiriu energingąjam ir įžvalgiam sekliui Morkai.

Net keista, kad tokia paprasta daržovė kaip morka, gali sužibėti visiškai kitomis skonio spalvomis. Ne veltui sakoma, kad prieskoniai - tai pirmas patiekalo smuikas.

Labai originalaus skonio salotos, puiki alternatyva įprastoms "Gaidelio" salotoms.
3 - 4 vid. dydžio morkos
1 nedidelis svogūnas
1 šaukštelis pomidorų pastos
1 kepta paprika
2-3 česnako skiltelės
1/2 šaukštelio harisos
1/2 šaukštelio maltų kalendrų
1/2 šaukštelio maltų kuminų (nepainioti su kmynais... nors gal ši pastaba jau nebereikalinga? :) )
1/2 šaukštelio cinamono
1 šaukštelis druskos
1 šaukštas citrinos sulčių
3 šaukštai aliejaus
3-4 petražolių šakelės
moliūgo sėklų

Morkas supjaustyti kiek įstrižais gabaliukais. Išvirti garuose al dente. Svogūną supjaustyti, pakepinti pusėje aliejaus, sudėti pomidorų pastą sumaišytą su 50 ml vandens ir patroškinti. Prieskonius pakepinti likusiame aliejuje, sumaišyti su svogūnais, druska, citrinos sultimis ir harisa. Keptą papriką nulupti, supjaustyti kvadratėliais ir sumaišyti su morkomis ir prieskonių mišiniu. Truputį atvėsinti ir pridėti česnakų. Prieš patiekiant pabarstyti moliūgų sėklomis ir pjaustytomis petražolėmis.

2009 m. sausio 21 d., trečiadienis

Jautienos ir vynuogių salotos


Labai skanios ir gaivios salotos iš žurnalo "Школа Гастронома". Sužavėjo mane neįprastu ir nesudėtingu produktų deriniu. Nors žurnale buvo, mano manymu, netikslumų, bet truputį perdarius receptą, salotos patiko visiems ragavusiems.

500 g jautienos filė
2 šaukštai aliejaus kepimui
po 150 g juodųjų ir žaliųjų vynuogių
150 g salotų lapų

Padažui:
1 aitrioji paprika, supjaustyta gabaliukais
3 česnako skiltelės
3 šaukštai smulkintų petražolių
2,5 cm nuvalytos imbiero šaknies
2 šaukšteliai rudojo cukraus
1 šaukšto citrinų sulčių
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
druskos

Jautieną apkepti po 5 minutes iš kiekvienos pusės, supjaustyti plonomis juostelėmis. Vynuoges supjaustyti pusiau, išimti sėklas (cha-cha-cha :) bat ne tiek daug darbo pasirodo :) ) Salotų lapus suplėšyti. Salotomis iškloti patiekimo indą, ant viršaus sudėlioti vynuoges ir mėsos gabaliukus. Padažui skirtus produktus visus kartu sumaišyti smulkintuve. Salotas pašlakstyti padažu ir leisti pastovėti 10 - 15 minučių.

2009 m. sausio 15 d., ketvirtadienis

Citrininės plytelės



Taigi, šiuometinė citrinų kaina išties žavinga... Kodėl taip yra? Gal todėl kad gyvenimas saldžiu nepasirodytų? Arba kad kiekvienas spėtų išbandyti pasigaminti tokius paprastus ir gardžius pyragaičius? Jų receptų galima rasti daug kur, bet praktiškai jie beveik niekuo nesiskiria vieni nuo kitų. Tad rašau čia tokį, kuris apsigyveno mano virtuvėje jau senokai :)


Tešlai:

2 st miltų
3/4 st. cukraus pudros
150 g sviesto
žiupsnelis druskos


Kremui:
4 kiaušiniai
1 ir 1/2 st. cukraus
3 šaukštai miltų (nugriebti)
2/3 st. citrinos sulčių
100 ml pieno
2 šaukštai nutarkuoto citrinos žievelės geltonojo sluoksnio

cukraus pudros pabarstymui


Tešlai miltus sumaišyti su cukraus pudra ir druska. Sviestą sutarkuoti į miltų-cukraus mišinį, ištrinti (geriausiai rankomis), kol gausis trupiniai. Formą 20 x 30 cm iškloti kepimo popieriumi. Į formą suberti trupinius ir prispausti. Apkepti 180 C 10 - 15 minučių. Paruošti kremą: kiaušinius ištrinti su cukrumi ir miltais, supilti likusius produktus ir viską sumaišyti. Kremą išpilti ant apkepto lakšto ir kepti dar 25 - 30 minučių 160 C orkaitėje. Kremo viršus turi sutvirtėti. Pyragaičius pjaustyti tik gerai ataušusius. Viršų pabarstyti cukraus pudra.


2009 m. sausio 8 d., ketvirtadienis

Klasikinis Crème brûlée

Taigi vėl Kepėjai be stabdžių. Šįkart rodau klasikinį variantą, pagamintą pagal Kepėjai be stabdžių receptą. Skiriasi tik tuo, kad darytas iš pusės porcijos ir ilgiau kaitintas, todėl yra tirštesnis. Kremą supilsčiau į mažytes padažines 60 ml talpos. Mano šeimyna, ypatinga šio deserto mėgėja, nuoširdžiai dėkoja Crème brûlée iššūkio sumanytojai Monkey kad įkvėpė mane gaminimui :)

Reikės:



500 ml riebios grietinėlės,
1 vanilės ankšties
100g smulkaus cukraus (plius papildomai pabarstymui),
6 kiaušinio trynių.




1. Orkaitę įkaitinti iki 140 C.
2. Grietinėlę supilti į puodą. Vanilės ankštį perpjauti išilgai pusiau, peiliuku išimtas sėklas sudėti į grietinėlę.
3. Ankštį supjaustyti gabaliukais, juos taip pat sumesti į grietinėlę.
4. Užvirinti ir iškart sumažinti ugnį, kaitinti ant nedidelės ugnies penkias minutes.
5. Karščiui atspariame inde kiaušinių trynius išplakti su cukrumi iki kreminės konsistencijos.
6. Vėl užvirinti grietinėlę, ją supilti į kiaušinių ir cukraus plakinį, nuolat maišyti kol sutirštės.
7. Masę per sietelį nukošti į didelį ąsotį, mišinį išpilstyti į šešias formeles, užpildant maždaug du trečdalius jų tūrio.
8. Formeles sudėti į didelę skardą. Įpilti karšto vandens, kad maždaug iki pusės apsemtų indelius.
9. Kepti orkaitėje (vidurinėje lentynoje) apie 30 minučių arba kol kremas iškeps, bet liks kiek minkštas ties viduriu.
10. Išimti iš vandens, atvėsinti iki kambario temperatūros.

Čia įkišiu savo penkis - siūlau kremą ne tik atvėsinti kambario t-roje, bet ir palaikyti bent kelias valandas arba naktį šaldytuve.

11. Prieš tiekiant kiekvieną formelę lygiu sluoksniu pabarstyti smulkiu cukrumi, karamelizuoti su virtuviniu liepsnosvaidžiu.
12. Palikti kelioms minutėms, kad atvėstų. Patiekti.

2009 m. sausio 7 d., trečiadienis

Karamelizuotas baltojo šokolado kremas (crème brûlée)

Tegyvuoja crème brûlée! Pagaliau! Savo bloge parašysiu taip, kaip negaliu parašyti kitur (nes kitur būtų sankcijų :)))). Crème brûlée!!!!! O atskirai dar papuškuosiu dėl kalbininkų reikalavimų kulinarinei terminologijai... rrrrr....
Gruodžio mėnesio Kepėjų be stabdžių iššūkis - nuostabus desertas. Pasirinkau ne klasikinį receptą, o kitokį, tad ir rezultatas kiek skiriasi. Šis receptas iš žinomos visame pasaulyje Le Cordon Bleu kulinarinės akademijos išleistos knygos "Šokoladas" iš "Namų kolekcijos" serijos (beje, neužilgo pasirodysiančios lietuvių kalba).

Kuo mane suviliojo šis receptas? Gal tuo, kad nereikia jungti orkaitės :) (Vėl pradedu rimtai galvoti apie blogo pervardijimą į tinginės užrašus :))) ) Arba padidintu baltojo šokolado kiekiu namuose... O gal ypatingais sentimentais šiai knygai... net nežinau :)

400 ml plakamosios grietinėlės
1 vanilės lazdelė
130 g geros kokybės baltojo šokolado
6 tryniai
80 g cukraus

Grietinėlę supilti į vidutinio dydžio prikaistuvį. Aštriu peiliu įpjauti vanilės lazdelę ir peilio bukąja puse išgramdyti sėklytes. Lazdelę ir sėklytes sudėti į grietinėlę ir kaitinti ant labai mažos ugnies, kol užvirs. Nukaisti nuo ugnies.
Šokoladą įdėti į dubenėlį. Mažame puode užvirinti vandens. Nukaisti nuo ugnies ir dubenėlį su šokoladu pastatyti ant puodo taip, kad dubenėlio apačia nesiektų vandens. Šokoladas palaipsniui ištirps. Dubenėlį nuimti nuo puodo. Į šokoladą įmaišyti trynius ir supilti karštą grietinėlę.
Mišinį perpilti į švarų puodą ir vėl kaitinti ant mažos ugnies, nuolat maišant mediniu šaukštu. Kaitinti, kol masė sutirštės ir nedribs nuo šaukšto. Nukaisti ir perkošti per smulkų sietą. Kremą perpilti į šešias formeles (8x4 cm, 120 ml talpos) ir palikti kelioms valandoms arba nakčiai šaldytuve.
Prieš patiekiant pabarstyti kremą cukrumi ir apkepti orkaitėje po įkaitinta kepsninės spirale, kol išsilydys cukrus. Patiekti atšaldytą.




Barsčiau ruduoju cukrumi, nes baltasis šokoladas yra l.saldus, o rudojo cukraus karamėlė turi pikantiškumo. Gerai nusprendžiau, šaunuolė :) Šio kremo tekstūra yra kiek kitokia, nei įprastinė. Nepasakyčiau, kad nustelbė mane skoniu, bet tai dėl baltojo šokolado. Kurio nemėgstu. Bet pagaminau :))))) Tuoj vyrai pasakys - moteriška logika :)))) sutinku, juk aš tikrai ne vyras. O svečiams ir mano vyrui patiko. Šį crème brûlée gaminau ne ramekinuose, bet paprastuose puodeliuose. Ramekinų nebuvimas netrukdys pagaminti crème brûlée klasikiniu būdu - vandens vonelėje orkaitėje. Tai puikiausiai galima padaryti ir be ramekinų - puodeliuose, padažinėse, mažuose bliudeliuose. Kaip nebūtų keista, bet paprasti kavos puodeliai atlaiko ne tik virimą vandens vonelėje, bet ir tiesioginį kepimą.

2009 m. sausio 6 d., antradienis

Cukinijų mini-blynai su sūdyta lašiša


Koks velnias nešė mane į tą galerą???? c)... t.y. vėl susigundžiau lašišinių upėtakių (toliau vadinamų lašiša) akcijomis... prisūdžiau..... Sumuštiniai su lašiša nusibodo, lavašo vyniotiniai su lašiša nusibodo, kiaušiniai, papuošti lašiša, nusibodo, bulvės rūsy (eiti tingiu.... hm, gal čia blogą pervardinti iš virtuvinių žaidimų į kokius nors "Tinginės užrašus" .... ) , o šaldytuve liūdi neužpajamuota cukinija... štai ir gimė :) Šiuos blynelius galima valgyti ir be lašišos

Blyneliams:

250 - 300 g cukinijos
2 tryniai
1 šaukštas tarkuoto kietojo sūrio ("Džiugas", "Parmezanas", etc.)
1 šaukštas krakmolo
1 česnako skiltelė
1/2 šaukštelio druskos
aliejaus kepimui
Sūrio masei
180 g tepamojo varškės sūrelio (indelis)
1/2 skiltelės česnako (susmulkinti)
1 šaukštas smulkiai supjaustytų krapų
1/2 šaukštelio citrinos sulčių
juodųjų pipirų

15 - 18 plonų sūdytos lašišos gabaliukų

Cukinijas sutarkuoti stambia tarka, palikti 10 minučių, masę nuspausti ir nusausinti popieriniu rankšlusčiu. Sudėti likusius produktus, išmaišyti. Kepti įkaitintame aliejuje nedidelius blynelius. Iškeptus blynelius nusausinti ant popierionio rankšluosčio.

Sūrio masei sumaišyti visus produktus.

Patogiausia surio masę spausti ant blynelių pro tūtelę, tai pat galima sudėti ją ir šaukštu. Ant viršaus susukti lašišines "gėlytes".

2009 m. sausio 4 d., sekmadienis

Troškinti kopūstai



Ir atrodo, kas čia tokio - troškinti kopūstai... tik troškinti kopūstai... bet kaip skanu. Ypač skanu, kai jie gaminami špižiniame troškintuve. Mano mamytė turėjo bent tris tokius, įvairių formų ir talpų; ir maistas iš jų - tai kaip nostalgiškas vaikystės prisiminimas. Labai seniai ieškojau sau tokio, bet vis pasitaikydavo juodi viduje... man kažkaip neskaniai atrodė, arba su stikliniais dangčiais, kas man irgi nepatikdavo. Galų gale užsakiau sau parduotuvėje profams ir tą pačią dieną nusipirkau senukuose tai, ko man reikėjo. Tiesa, kiek brangiau nei užsakytas puodas (kurio iškart atsisakiau), bet dabar turiu tai, ko labai norėjau ir eksploatuoju jį labai stipriai.

1/2 vid. dydžio kopūsto

2 vid. morkos

1 vid. svogūnas

100 g džiovintų slyvų

1/2 šaukštelio sumacho

1 šaukštelis cukraus

1 šaukštelis džiovintų pomidorų miltelių

3 šaukštai aliejaus

1/2 st. vandens (arba kiek daugiau, pagal situaciją)

1 šaukštelis druskos

Svogūnus plonai supjaustyti, morkas galima sutarkuoti. Daržoves pabarstyti cukrumi ir pakepinti įkaitintame aliejuje troškintuve. Kai svogūnas ir morkos suminkštės, pridėti plonai pjaustytus kopūstus, uždengti ir ant mažos ugnies troškinti 15 - 20 minučių. Pomidorus ištirpinti vandenyje, slyvas supjaustyti juostelėmis. Pomidorinį vandenį ir slyvas supilti į kopūstus. Permaišyti ir įberti druskos ir sumacho. Troškinti dar apie pusvalandį. Svarbu nepadauginti vandens, kopūstai turėtų būti labiau kepti, nei virti. Skanu ir šaltai ir karštai ir kaip pyrago ar pyragėlių įdaras.

Grybų užkepėlė popieriniame "inde"


Vienas iš paprasčiausių dalykų, padedančių virtuvės darbuose, yra kepimo popierius. Atrodo, na ir kas čia tokio? Ir be jo galima gyventi. Bet su juo galima gyventi kūrybingiau be ypatingų pastangų. Dar nebandėte suvyniojus morkas į popierių pagaminti jas per tris minutes mikrobangų krosnelėje? Arba susukus tūtelę ką nors gražiai nupiešti ant torto arba lėkštės? O gal patiks būtent toks maisto paruošimo būdas?


4 porcijoms
200 g baravykų (galima imti šaldytus)
½ nedidelio svogūno
1 v.š. aliejaus
4 vid. dydžio bulvės
4 džiovintų pomidorų puselės
60 ml grietinėlės
60 ml sultinio
1 a.š. aliejaus su trumais
½ a.š. druskos
½ a.š. grūstų juodųjų pipirų
Rozmarino šakelė (~5 – 6 cm ilgio)
4 kepimo popieriaus lapai (~35 x 35 cm)

Svogūną smulkiai supjaustyti ir patroškinti svieste. Kai svogūnai suminkštės, pridėti supjaustytus baravykus ir pakepti 5 minutes. Bulves supjaustyti plonomis riekelėmis, sudėti jas i kepimo popieriaus centrą, ant viršaus grybus ir ant grybų džiovinto pomidoro puselę. Pabarstyti druska, pipirais, smulkiai supjaustytais rozmarinais. Grietinėlę, aliejų su trumais ir sultinį sumaišyti. Popieriaus kraštus sukelti į viršų, į vidurį įpilti grietinėlės-sultinio mišinį. Popieriaus kraštus užspausti. Kepti orkaitėje įkaitintoje iki 170 º C 30 – 40 min. Taip pat galima šį patiekalą pagaminti ir mikrobangų krosnelėje. Patiekti kartu su „indu“ kuriame kepė.

Salotos „Tabule“ motyvais

Kuskusas (reiktų rašyti kruopainiai, bet kolkas ranka nekyla ;) ) vienas mano mėgstamiausių produktų. Aš, kaip ypatinga tinginė, karšta meile mėgstu tokius akimirksniu pagaminamus, jokių pastangų nereikalaujančius produktus. Kuskusas kaip chameleonas - lengvai prisitaiko prie kitų produktų, todėl gali būti puikia baze daugybei patiekalų.

150 ml kuskuso
4 v.š. alyvuogių aliejaus
½ a.š. druskos
150 ml vandens

2 vid. dydžio pomidorai
1 nedidelis agurkas
250 ml smulkiai supjaustytų prieskoninių žolelių (petražolių, mėtų, svogūnų laiškų)
1 nedidelis aitrusis pipiras
1 citrinos sultys
Druskos pagal skonį
Juodųjų alyvuogių pageidaujant

Vandenį užvirinti su aliejumi ir druska, verdančiu užpilti kuskusą, uždengti ir palikti 5 minutėms. Po to permaišyti šakute, kad neliktų gumulėlių. Pomidorus nulupti, supjaustyti kubeliais, agurką nulupti, taip pat supjaustyti kubeliais. Smulkiai supjaustyti aitrųjį pipirą. Daržoves, žoleles ir kuskusą sumaišyti, pagardinti citrinos sultimis ir, pagal poreikį, druska.

Variantai:
salotomis įdaryti pomidorus;
nedėti agurko; ant įdaryto pomidoro padėti gabaliuką sviesto ir užkepti orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje

2009 m. sausio 3 d., šeštadienis

Jogurtinis tortas su persikais


Vėl gi labai paprastas. Ir nors truputį šokoladinis. Be šokolado man niekaip neišeina. Gal todėl, kad neseniai man į rankas pateko gana nemažas maišiukas su puikiu belgišku konditeriniu šokoladu. Bet gal todėl jis ir pateko man į rankas, kad jį dievinu. Neplanavau jokių tortų Naujiesiems, todėl ir iškepiau iš to, kas buvo namuose.

Biskvitui:
6 kiaušiniai
6 šaukštai cukraus
6 šaukštai miltų (405 D)
1 citrinos nutarkuotas geltonasis žievelės sluoksnis
(apsidraudimui galima įberti 1 šaukštelį kepimo miltelių, bet nebūtinai)

Kremui:
350 ml persikų skonio jogurto
350 ml plakamosios grietinėlės
250 ml šviežiai išspaustų apelsinų sulčių
2 šaukštai cukraus pudros
20 g želatinos
50 ml vandens

Sirupui:
150 ml vandens
30 ml citrinos sulčių
3 šaukštai cukraus
(galima įpilti baltojo vyno)

maža skardinė (400 g) konservuotų persikų

Glajui:
100 g šokolado
50 ml grietinėlės
50 g sviesto

marcipano žvaigždėms išspausti

Biskvitui. Įkaitinti orkaitę iki 180 C, paruošti tortinę formą 22 - 24 cm apskritimo. Baltymus padėti plakti palaipsniui pilant cukrų. Kai baltymai išsiplaks, po vieną pilti trynius, kaskart paplakant. Suberti citrinos žievelę ir persijuotus miltus (ir kepimo miltelius). Kepti apie 45 - 50 min. Patikrinti mediniu pagaliuku. Biskvitą geriausiai iškepti prieš dieną.

Kremui želatiną užmerkti vandenyje 10 - 15 minučių, ištirpinti, bet neužvirti. Sumaišyti su apelsinų sultimis. Grietinėlę išplakti kartu su jogurtu ir cukraus pudra. Kelis šaukštus grietinėlės ir jogurto mišinio dėti į želatinos tirpalą ir išmaišyti, o po to sumaišyti su pagrindine mase.

Sirupui vandenį užvirinti su cukrumi, ataušinti ir sumaišyti su citrinos sultimis.

Glajui visus produktus intensyviai maišant pakaitinti prikaistuvyje kol viskas ištirps.

Torto surinkimas. Tortinės formos šonus iškloti popierine juosta. Persikus supjaustyti nedideliais gabaliukais. Biskvitą perpjauti į tris dalis. Vieną dalį į dėti į formą, pašlakstyti sirupu, įpilti trečdalį kremo ir sudėti puse persikų. Uždengti kitu lakštu, pašlakstyti sirupu, įdėti likusius persikus ir trečdalį kremo. Likusį kremą išlyginti ant pašlakstyto sirupu viršutinio lakšto. Palikti nakčiai šaldytuve. Torto viršų padengti glajumi taip, kad jis nuvarvėtų per torto šonus, ant viršaus išdėlioti marcipanines žvaigždes.

Tortas "Triufelis"

Tikra palaima šokoladogolikams. Truputį reikia paplūšėti, bet jei nori gero daikto, tai verta pasistengti :) Nuotraukoje esantis tortas mažiukas, darytas iš pusės normos.

Man nepatinka tortai puošti cukrine mase, nepatinka dažai, net jei jie ir maistiniai. Todėl labai džiaugiuosi, kad savo konditerinio gyvenimo pradžioje turėjau galimybę retkarčiais įkišti nosį į suvenyrinį cechą Dainavos konditeriniame ir stebėti nuostabios plikytų papuošimų meistrės Staselės Rupšėnaitės darbą. Ji tikriausiai to nežino, bet ją laikau savo mokytoja ir pavyzdžiu. Ji - tikra plikytos tešlos burtininkė :)

Biskvitas:
12 kiaušinių
12 v.š. cukraus
10 v.š. miltų
2 v.š. geros, tamsios kakavos
2 v.š. krakmolo

Sirupas
200 ml vandens
3 v.š. cukraus
1 v.š. tirpios kavos
50 ml kavos likierio

Šokoladinis ganašas:
500 g šokolado
500 g plakamosios grietinėlės
1 v.š. tirpios kavos

Sviestinis kremas:
100 g sviesto (be augalinių riebalų)
100 g sutirštinto pieno su cukrumi
2 v.š. kakavos

Šokoladinis glajus
250 g šokolado
75 g sviesto
75 ml grietinėlės

Kepami šeši biskvito lakštai: 2 kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų, palaipsniui supilti 2 šaukštus cukraus, plakti. Įpilti du trynius, dar truputį paplakti. Supilti 2,5 šaukšto miltų ir kakavos mišinio, lengvai išmaišyti. Tešlą išlyginti ant kepimo popieriaus (maždaug 25 x 35 cm)r kepti 200 C t-roje 5-7 min. Kol kepa, padaryti dar vieną porciją tešlos ir t.t. Nepatariu daryti visos tešlos iš karto, nes biskvitinės tešlos laikyti negalima. Darykite tiek tešlos, kiek galite iškepti per vieną kartą.

Sirupas: viską, išskyrus alkoholį, užvirinti, ataušinti ir įpilti alkoholį.

Ganašas: susmulkinti šokoladą, grietinėlę užvirinti, karšta užpilti šokoladą ir išmaišyti, kol ištirps šokoladas. Atšaldyti šaldytuve per naktį. Po to išplakti.

Sviestinis kremas: minkštą sviestą išplakti su sutirštintu pienu. Paimti šaukštą kremo, ištirpinti kartu su kakava, gerai išmaišyti, ataušinti ir sujungti su likusiu kremu.

Glajus: viską ištirpinti kartu vandens vonelėje. Labai gerai išmaišyti. Ataušinti.

Torto surinkimas: biskvitus apipjaustyti, lengvai sudrėkinti sirupu, pertepti ganašu. Viršų ir šonus išlyginti sviestiniu kremu. Viršų padengti glajumi, išlyginti. Daug tepti į vieną arba kitą pusę negalima, nes glajus nebebus blizgus. Dekoruoti pagal pageidavimą.

Bulvės lūkštuose


Šį receptą radau CinCin forume (autorė marghe). Ilgai delsiau pagaminti, vis kažkas trukdė (dažniausiai bulvės grožio konkurso neatlakydavo) bet kai pabandžiau, rezultatu likau be galo patenkinta. Paprasta, skanu, efektinga. Todėl didelis ačiū autorei.

10 vidutinio dydžio bulvių (lygių ir gražių)
2 šaukštai miltų
1 šaukštas rupios druskos

Miltus su druska išmaišyti. Bulves išplauti. Šlapias bulves išvoliuoti miltų-druskos mišinyje. Kepti ne mažiau valandos 200 C temperatūroje.

Lengvas šokoladinis tortas

Paprastas, paprastas, paprastas. Bet! Lygiai taip pat paprastai juo galima nustebinti svečius. Kas nemėgsta pikantiškumo, gali pakeisti tepamąjį sūrelį švelniąja varške.

Variacija "gastroorgazminių brownių" tema. Anksčiau jie buvo itin populiarūs rusiškuose formuose.
Lakštui:
200 g juodojo šokolado
100 g sviesto
4 kiaušiniai
100 g cukraus
70 g miltų
1/2 šaukštelio druskos
Kremui:
200 g tepamojo varškės sūrelio
50 g sviesto
100 g sutirštinto pieno su cukrumi
lašelis vanilės ekstrakto
Glajui
100 g šokolado
50 ml grietinėlės
50 g sviesto
2 šaukšteliai konjako arba brendžio
Orkaitę įkaitinti iki 200C. Kvadratinę kepimo formą iškloti kepimo popieriumi.
Šokoladą ir sviestą ištirpinti, ataušinti. Kiaušinius išplakti su cukrumi ir druska, kol pabals. Sumaišyti šokoladą su kiaušiniais, ant viršaus persijoti miltus ir atsargiai sumaišyti. Tėšlą sudėti į formą (22 cm x 22 cm) ir kepti 20 min 200C. Ataušinti formoje.
Kremui skirtus produktus išplakti kartu.
Glajui skirtus produktus intensyviai maišant ištirpinti kartu, truputi ataušinti. ir supilti į popierinę tūtelę.
Lakšto patepti kremu ir viršų iš tūtelės aplieti šokoladiniu glajumi.

Medaus keksas

Kaip šitas keksas kvepia!!!!! Šį keksą galima iškepti tada, kai apie Šv. Kalėdas tik pradedame galvoti, išpakuoti Kūčių dieną, gražiai papuošti ir iš karto patiekti ant kalėdinio stalo. Subrendęs, kvepiantis tradiciniais prieskoniais meduoliams, jis dar skanesnis. O dar galima iškepti ne vieną keksą, o mažus keksiukus, įpakuoti į puošnų popierių, užrišti gražią juostelę ir tiesiog padovanoti. Bet aš jį kepu ne tik Kalėdoms....
Receptą radau senokai kažkur interneto platybėse, dėja, neprisimenu, kur, bet autoriui nuoširdžiai dėkoju :)


Miltinis mišinys:
3,5 st. miltų
1 šaukštas kepimo miltelių
1 šaukštelis maistinės sodos
1/2 šaukštelio druskos
4 šaukšteliai malto cinamono
1/2 šaukštelio grūstų gvazdikėlių
1/2 šaukštelio grūstų kvepiančiųjų pipirų
1/8 šaukštelio tarkuoto muškatinio riešuto

1 st. aliejaus
1 st. skysto medaus
1 st. cukraus
3 dideli kiaušiniai
1 st. stiprios kavos
1 st. apelsinų tyrės*
1/2 st. romo


Glajus
2/3 st. cukraus pudros
1 šaukštas apelsinų sulčių
1 šaukštas romo


Sumaišyti visus produktus miltiniam mišiniui dideliame dubenyje. Per vidurį padaryti duobutę ir supilti likusius produktus, išskyrus produktus glajui. Gerai išmaišyti. Tešlą sukrėsti į formeles, pateptas riebalais arba išklotomis specialiomis popierinėmis formelėmis, ir kepti apie valandą 170 C. Iš šio tešlos kiekio išeina dvi stačiakampės keksinės formos (10x20 cm) arba 24 keksiukai. Ar keksai iškepę patikrinti mediniu pagaliuku, jeigu jis lieka sausas – keksai iškepę.
Šiuos keksus galima iškepti 3 – 4 savaites prieš Šv. Kalėdas, gerai ataušinti ant grotelių, suvynioti į kepimo popierių, foliją, po to įdėti į maišelį ir laikyti šaltoje, sausoje vietoje. Prieš patiekiant galima pabarstyti cukraus pudra, aptepti glajumi arba kitaip papuošti.

Visus produktus glajui sumaišyti. Tirštumą galima reguliuoti įpilus dar truputį sulčių arba įbėrus persijotos cukraus pudros. Prieš glaistant glajų pašildyti.

*Apelsinų tyrė - trinti apelsinai. Apelsinus nuvalyti (2 - 3, priklausomai nuo dydžio), išpjauti baltąjį viduriuką, Labai kruopščiai valyti nereikia. Supjaustyti gabaliukais ir susmulkinti smulkintuvu (aš tai darau "žirafa" - ant koto).

Sluoksniuotos tešlos traškučiai

Už šių traškučių idėją esu dėkinga savo interentinei pažįstamai Yana'i iš Australijos, puikiai tortų (ir ne tik) meistrei. Puiki, lengvai pagaminama ir akimirksniui dingstanti nuo stalo užkandėlė.


4 gabaliukai 10 x 10 cm sluoksniuotos tešlos
4 v.š. tepamosios varškės (natūralios) arba „Filadelfijos“ sūrio
2 vid. dydžio pomidorų
2 v.š. tarkuoto parmezano sūrio
čiobrelių, petražolių, baziliko lapelių papuošimui (pagal pageidavimą)


Įkaitinti orkaitę iki 190 C. Ant kiekvieno gabaliuko tešlos peiliu „nupiešti“ rėmelį maždaug 0,7 – 1 cm pločio. Neperpjauti! Viduriuką patepti varške, ant jo sudėti vieną – dvį plonas riekeles pomidoro ir užbarstyti parmezanu. Kepti ~ 15 min kol gražiai pagels. Patiekiant pabarstyti prieskoninėmis žolelėmis (pagal skonį).

2009 m. sausio 2 d., penktadienis

Buchteln


Pasakyti, kad šios bandelės skanios - reiškia nieko apie jas nepasakyti. Jos tiesiog dieviškos. Labai dažnai jas kepu. Prieš keturis metus suradau jų receptą rusiškame Good Cook forume ir nuo to laiko įsimylėjau. Šį receptą išvertė iš austrų konditerinės knygos ir patalpino kukinge Katarinka, nuo to laiko receptas sėkmingai migravo po visą kulinarinį runetą. Kur tik jo nebuvo.... Mano virtuvėje jis šauniai užsilaikė:)

125 ml šilto pieno
20 g šviežių mielių
50 g sviesto
~320 g miltų
50 g cukraus
4 tryniai
žiupsnelis druskos
1 citrinos nutrakuotas geltonasis žievelės sluoksnis
1 šaukštelis romo

Karamelei:
200 ml grietinėlės
30 g sviesto
50 g cukraus
Kiaušinio patepimui
Šiltame piene ištirpinti mieles ir šaukštelį cukraus, įberti šaukštą miltų, viską gerai išmaišyti ir palikti 15 minučių, kad ant paviršiaus susidarytų putos. Paplakti trynius su cukrumi, supilti į pieno ir mielių tirpalą, suberti miltus, druską, citrinos žievelę, supilti romą ir ištirpintą sviestą. Užminkyti tešlą ir palikti augti, kol tūris nepadidės dukart. Kepimo formą (20 x 30 cm) iškloti kepimo popieriumi, produktus skirtus karamelei sumaišyti (sviestą supjaustyti mažais gabalėliais) ir viską supilti į formą. Tešlą formuoti nedidelėmis apvaliomis bandelėmis, kurias sudėti į formą. Palikti 40 minučių augti. Prieš kepant patepti jas kiaušinio plakiniu. Kepti ~50 minučių 175 C.

Matnakaš



Pradėti blogą įrašu apie duoną kiek simboliška, ar ne? Mėgstu šią duoną. Kai prieš šešis metus pirmąkart paragavau matnakašą Armėnijoje, negalvojau, kad kepsiu jį namuose. Bet kepu ir man labai patinka. Ypač šiandien, kai po švenčių namuose neliko duonos, o į parduotuvę eiti tiesiog tingėjau. Kol atsibudo dukra, namuose jau kvepėjo kepančia duona...


Dviems papločiams:

400 ml šilto vandens
15 g šviežių mielių
1 šaukštelis cukraus
1 nubrauktas šaukštas druskos
~550 g miltų (550 D)
30 ml alyvuogių aliejaus + aliejus popieriaus patepimui

Patepimui:
50 ml stiprios saldžios arbatos

Mieles ir cukrų ištirpinti šiltame vandenyje, įberti šaukštą miltų ir palaikyti 10 - 15 minučių, kol ant paviršiaus susidarys putos. Likusius miltus ir druską suberti į mielių tirpalą. Užminkyti tešlą, pabaigoje supilti aliejų, ir dar truputį paminkyti. Tešla turi būti minkšta, truputį lipni. Palikti tešlą augti maždaug 30 minučių, paminkyti ir palikti vėl augti 30 - 40 minučių. Skardą užkloti kepimo popieriumi, jį patepti aliejumi. Iš tešlos suformuoti du ovalius paplotėlius, rankomis įspausti "rėmelį", viduryje irgi įspausti kelias linijas. Palikti augti.

Kepti 25 minutes iki 200C įkaitintoje orkaitėje. Tik ištrauktą iš orkaitės matnakašą patepti arbata.