2009 m. sausio 31 d., šeštadienis
Riešutiniai pyragaičiai su kava
Vytinta kiaulienos nugarinė
Pažinote? Aha, čia ji, ta pati - "palendvica". Labai mėgstu. O parodykite, kas nemėgsta :) nedaug tokių bus. Mano mamytė mokėjo daryti neįtikėtino skonio "palendvicas", prisimenu tuos laikus, kai virtuvėje kabojo visą eilė suvyniotų nugarinių, dešrų ritės. Kažkaip pamiršau, kad galima daryti tokią skanią mėsą, bet kai vis dažniau parduotuvėje paskaičius etiketę padėdavau dešros arba "rukytos" - vytintos mėsos gabalą į lentyną, nutariau, kad geriau darysiu pati. Ką sėkmingai ir praktikuoju.
1,2 - 1,5 kg kiaulienos nugarinės be kaulo ir su minimaliu lašinių kiekiu
2 šaukštai druskos
1 šaukštas cukraus
1 šaukštas maltų juodųjų pipirų
2 šaukštai tarkuotų česnakų
Visus prieskonius sumaišyti ir mišiniu įtrinti mėsą. Laikyti šaldytuve 5 - 6 dienas, kartą į dieną apverčiant. Po to mėsą išimti, gerai nusausinti popieriniais rankšluosčiais, įvynioti į marlę ir pakabinti gerai vėdinamoje patalpoje (turiu vietelę virtuvėje :) ) Džiovinti 7 - 9 dienas. Taip pat džiovinti mėsą galima ir šaldytuve: įvynioti mėsą į lininę servetėlę ir tiesiog padėti šaldytuve. laikas nuo laiko keisti servetėles.
Tutti-frutti
Noro gaminti alkoholinius gėrimus niekad nebudavo, bet su malonumu skaitydavau vieną receptą su skambiu pavadinimu "Tutti-frutti". Ir kiekvieną žiemą vis keikdavau savo sklerozę, neleisiančią vasarą prisiminti tokį paprastą ir ... dabar jau aš žinau :) ir mano svečiai žino :))) nepeprastai efektingą receptą.
Apie užpiltinę pradedame galvoti vasaros pradžioje, kai pradeda nokti vaisiai ir uogos. Paruošiame trilitrinius stiklainius (užpiliau vieną, dabar žinau, kad to tikrai neužtenka :))) ), degtinę, romą, cukrų. Ir tokius vaisius ir uogas, kurie pradeda nokti. Pirmas sluoksnis pas mane buvo iš braškių. Nuplautas ir nusausintas braškes (maždaug 250 - 300 g) suberti į stiklainį, užpilti 2 - 3 šaukštais cukraus ir po ~150 ml degtinės ir romo. Kitas sluoksnis raudonieji serbentai, po to vyšnios, avietės, slyvos, persikai, kriaušės. (Vaisius supjaustyti skiltelėmis). Viskas kartojasi - kiekvienas sluoksnis vaisių užpilamas cukrumi, o pot degtine ir romu. Stiklainis uždaromas ir galutinai slepiamas į tamsią vietelę. Ir viskas pamirštama bent jau iki Kalėdų. (labai sudėtinga :))))) ) Po to skystis nupilamas, perkošiamas per kavos filtrą ir supilstyti į gražius buteliukus. Vaisius galima suvalgyti ir taip, galima panaudoti desertams.
2009 m. sausio 26 d., pirmadienis
Šokoladinis tortas "Anna"
Labai skanus, labai šokoladinis (nepaisant to, kad biskvite yra kakava, o ne šokoladas ;). Iškepiau jį savo dukrai gimtadienio proga. Ir pavadinau jos vardu. Prašymas buvo: "Šokoladinis-šokoladinis tortas". Turėjo būti triufelinis, bet grietinėlė kaitinant pavirto varške (nors galiojimas buvo dar 2 dienos :( ). Kadangi veiksmas vyko jau po vidurnakčio, teko daryti tai, apie ką rusai sako " я его слепила из того, что было". Lipdymo rezultatas sužavėjo visų pirmą solenizantę ir visus svečius.
Biskvitui:
6 kiaušiniai
200 ml cukraus
200 ml miltų
50 ml geros kokybės kakavos
1 šaukštelis kepimo miltelių
Kremui:
400 g šokolado
300 ml verdančio vandens
300 g maskarponės sūrio
Sirupui:
150 ml vandens
50 ml cukraus
keli lašai vanilės ekstrakto
šokolado papuošimui
Įkaitinti orkaitę iki 175 C. 24 - 26 cm skersmens formą iškloti kepimo popieriumi. Baltymus išplakti su cukrumi, po vieną supilti trynius, išmaišyti. Persijoti miltus su kepimo milteliais ir kakava, supilti į kiaušinių masę, permaišyti mentele ir supilti tešlą į formą. Kepti apie 40 - 45 min. Biskvitą gerai ataušinti, perpjauti į tris dalis.
Išvirti sirupą iš nurodytų produktų.
Kremui ištirpinti šokoladą, išmaišyti jį su verdančiu vandeniu, truputį atvesinti ir sumaišyti su maskarpone.
Dalį kremo (apie 200 ml) palikti viršui ir šonams aptepti. Biskvito lakštus pašlakstyti sirupu, pertepti kremu. Viršutinio lakšto netepti. Palikti mažiausiai 3 valandoms šaldytuve sustingti. Likusį kremą išplakti ir juo aptepti šonus ir viršų. Puošti ištirpintu šokoladu.
Želė tortas su vaisias
Braškių tortas
Šį tortą kepiau vasarą. Bet turint šaldytų braškių jį galima kuo puikiausiai pasigaminti ir žiemą (gal tik papuošti kitaip), ką ir padariau prieš Naujuosius metus. Labai skanus ir gaivus tortas.
Biskvitui:
6 kiaušiniai
200 ml cukraus
250 ml miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 citrinos žievelės nutarkuotas geltonasis sluoksnis
arba 300 ml trintų šaldytų braškių
Sirupui:
šokoladinių drožlių pabarstymui
Įkaitinti orkaitę iki 175 C. 24 - 26 cm skersmens formą iškloti kepimo popieriumi. Baltymus išplakti su cukrumi, po vieną supilti trynius ir citrinos žievelę, išmaišyti. Persijoti miltus su kepimo milteliais, permaišyti mentele ir supilti tešlą į formą. Kepti apie 40 - 45 min.
2009 m. sausio 25 d., sekmadienis
Septyni tortai ir viena žvakė
Jau gaminti tortai:
Raudonkepuraitės pyragėliai
500 g kalakuto filė
Dažniausia tešlą darau iš vakaro. Mieles ištirpinti piene su cukrumi ir šaukštu miltų. Palaikyti 10 - 15 minučių, kol ant paviršiaus nepasidarys putos. Į dubenį sudėti visus produktus ir viską gerai išminkyti. Dubenį uždengti aliejumi patepta maistine plėvele. (Patepti galima rankomis) Ir tešla keliauja į šaldytuvą. Iš ryto atsikeliu ir galima kepti pyragėlius. Faršą pasidaryti iš jam skirtu produktų ir labai gerai išmaišyti. Įjungti orkaitę ir kaitinti iki 180 C. Skardą iškloti kepimo popieriumi. Tešlą plonai iškočioti (apie 5 mm - mielinei tešlai tai labai plonai :) ). Paprastai pyragėlius aš formuoju lygiai taip pat, kaip ir koldūnus - ant tešlos sudėdu daug mėsos rutulukų, uždengiu tešla ir išspaudžiu formele. Jeigu reikia, tai papildomai užspaudžiu pirštais, bet jokių virvelių ten nedarau, "kvarbatkos" pas mane gaunasi ir gerai :) Sudėlioti pyragėlius ant skardos ir lai kyla. (Kokių 15 minučių) Tada patepu kiaušiniu ir kepu apie 15 - 20 minučių. Manau, Raudonkepuraitės močiūtė neatsisakys... Kurių galų vilkas tas panas ėdė... dar ir su batais ir plaukais? Geriau būtų pyragėlio užkandęs...
2009 m. sausio 23 d., penktadienis
Morkų salotos, seklio Morkos garbei. Marokietiškos.
Šias salotas skiriu energingąjam ir įžvalgiam sekliui Morkai.
Net keista, kad tokia paprasta daržovė kaip morka, gali sužibėti visiškai kitomis skonio spalvomis. Ne veltui sakoma, kad prieskoniai - tai pirmas patiekalo smuikas.
1/2 šaukštelio maltų kuminų (nepainioti su kmynais... nors gal ši pastaba jau nebereikalinga? :) )
1 šaukštas citrinos sulčių
3 šaukštai aliejaus
Morkas supjaustyti kiek įstrižais gabaliukais. Išvirti garuose al dente. Svogūną supjaustyti, pakepinti pusėje aliejaus, sudėti pomidorų pastą sumaišytą su 50 ml vandens ir patroškinti. Prieskonius pakepinti likusiame aliejuje, sumaišyti su svogūnais, druska, citrinos sultimis ir harisa. Keptą papriką nulupti, supjaustyti kvadratėliais ir sumaišyti su morkomis ir prieskonių mišiniu. Truputį atvėsinti ir pridėti česnakų. Prieš patiekiant pabarstyti moliūgų sėklomis ir pjaustytomis petražolėmis.
2009 m. sausio 21 d., trečiadienis
Jautienos ir vynuogių salotos
Labai skanios ir gaivios salotos iš žurnalo "Школа Гастронома". Sužavėjo mane neįprastu ir nesudėtingu produktų deriniu. Nors žurnale buvo, mano manymu, netikslumų, bet truputį perdarius receptą, salotos patiko visiems ragavusiems.
500 g jautienos filė
2 šaukštai aliejaus kepimui
po 150 g juodųjų ir žaliųjų vynuogių
150 g salotų lapų
Padažui:
1 aitrioji paprika, supjaustyta gabaliukais
3 česnako skiltelės
3 šaukštai smulkintų petražolių
2,5 cm nuvalytos imbiero šaknies
2 šaukšteliai rudojo cukraus
1 šaukšto citrinų sulčių
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
druskos
Jautieną apkepti po 5 minutes iš kiekvienos pusės, supjaustyti plonomis juostelėmis. Vynuoges supjaustyti pusiau, išimti sėklas (cha-cha-cha :) bat ne tiek daug darbo pasirodo :) ) Salotų lapus suplėšyti. Salotomis iškloti patiekimo indą, ant viršaus sudėlioti vynuoges ir mėsos gabaliukus. Padažui skirtus produktus visus kartu sumaišyti smulkintuve. Salotas pašlakstyti padažu ir leisti pastovėti 10 - 15 minučių.
2009 m. sausio 15 d., ketvirtadienis
Citrininės plytelės
Taigi, šiuometinė citrinų kaina išties žavinga... Kodėl taip yra? Gal todėl kad gyvenimas saldžiu nepasirodytų? Arba kad kiekvienas spėtų išbandyti pasigaminti tokius paprastus ir gardžius pyragaičius? Jų receptų galima rasti daug kur, bet praktiškai jie beveik niekuo nesiskiria vieni nuo kitų. Tad rašau čia tokį, kuris apsigyveno mano virtuvėje jau senokai :)
Tešlai:
2 st miltų
3/4 st. cukraus pudros
150 g sviesto
žiupsnelis druskos
Kremui:
4 kiaušiniai
1 ir 1/2 st. cukraus
3 šaukštai miltų (nugriebti)
2/3 st. citrinos sulčių
100 ml pieno
2 šaukštai nutarkuoto citrinos žievelės geltonojo sluoksnio
cukraus pudros pabarstymui
Tešlai miltus sumaišyti su cukraus pudra ir druska. Sviestą sutarkuoti į miltų-cukraus mišinį, ištrinti (geriausiai rankomis), kol gausis trupiniai. Formą 20 x 30 cm iškloti kepimo popieriumi. Į formą suberti trupinius ir prispausti. Apkepti 180 C 10 - 15 minučių. Paruošti kremą: kiaušinius ištrinti su cukrumi ir miltais, supilti likusius produktus ir viską sumaišyti. Kremą išpilti ant apkepto lakšto ir kepti dar 25 - 30 minučių 160 C orkaitėje. Kremo viršus turi sutvirtėti. Pyragaičius pjaustyti tik gerai ataušusius. Viršų pabarstyti cukraus pudra.
2009 m. sausio 8 d., ketvirtadienis
Klasikinis Crème brûlée
Reikės:
500 ml riebios grietinėlės,
1 vanilės ankšties
100g smulkaus cukraus (plius papildomai pabarstymui),
6 kiaušinio trynių.
1. Orkaitę įkaitinti iki 140 C.
2. Grietinėlę supilti į puodą. Vanilės ankštį perpjauti išilgai pusiau, peiliuku išimtas sėklas sudėti į grietinėlę.
3. Ankštį supjaustyti gabaliukais, juos taip pat sumesti į grietinėlę.
4. Užvirinti ir iškart sumažinti ugnį, kaitinti ant nedidelės ugnies penkias minutes.
5. Karščiui atspariame inde kiaušinių trynius išplakti su cukrumi iki kreminės konsistencijos.
6. Vėl užvirinti grietinėlę, ją supilti į kiaušinių ir cukraus plakinį, nuolat maišyti kol sutirštės.
7. Masę per sietelį nukošti į didelį ąsotį, mišinį išpilstyti į šešias formeles, užpildant maždaug du trečdalius jų tūrio.
8. Formeles sudėti į didelę skardą. Įpilti karšto vandens, kad maždaug iki pusės apsemtų indelius.
9. Kepti orkaitėje (vidurinėje lentynoje) apie 30 minučių arba kol kremas iškeps, bet liks kiek minkštas ties viduriu.
10. Išimti iš vandens, atvėsinti iki kambario temperatūros.
Čia įkišiu savo penkis - siūlau kremą ne tik atvėsinti kambario t-roje, bet ir palaikyti bent kelias valandas arba naktį šaldytuve.
11. Prieš tiekiant kiekvieną formelę lygiu sluoksniu pabarstyti smulkiu cukrumi, karamelizuoti su virtuviniu liepsnosvaidžiu.
12. Palikti kelioms minutėms, kad atvėstų. Patiekti.
2009 m. sausio 7 d., trečiadienis
Karamelizuotas baltojo šokolado kremas (crème brûlée)
Gruodžio mėnesio Kepėjų be stabdžių iššūkis - nuostabus desertas. Pasirinkau ne klasikinį receptą, o kitokį, tad ir rezultatas kiek skiriasi. Šis receptas iš žinomos visame pasaulyje Le Cordon Bleu kulinarinės akademijos išleistos knygos "Šokoladas" iš "Namų kolekcijos" serijos (beje, neužilgo pasirodysiančios lietuvių kalba).
400 ml plakamosios grietinėlės
1 vanilės lazdelė
130 g geros kokybės baltojo šokolado
6 tryniai
80 g cukraus
Grietinėlę supilti į vidutinio dydžio prikaistuvį. Aštriu peiliu įpjauti vanilės lazdelę ir peilio bukąja puse išgramdyti sėklytes. Lazdelę ir sėklytes sudėti į grietinėlę ir kaitinti ant labai mažos ugnies, kol užvirs. Nukaisti nuo ugnies.
Šokoladą įdėti į dubenėlį. Mažame puode užvirinti vandens. Nukaisti nuo ugnies ir dubenėlį su šokoladu pastatyti ant puodo taip, kad dubenėlio apačia nesiektų vandens. Šokoladas palaipsniui ištirps. Dubenėlį nuimti nuo puodo. Į šokoladą įmaišyti trynius ir supilti karštą grietinėlę.
Mišinį perpilti į švarų puodą ir vėl kaitinti ant mažos ugnies, nuolat maišant mediniu šaukštu. Kaitinti, kol masė sutirštės ir nedribs nuo šaukšto. Nukaisti ir perkošti per smulkų sietą. Kremą perpilti į šešias formeles (8x4 cm, 120 ml talpos) ir palikti kelioms valandoms arba nakčiai šaldytuve.
Prieš patiekiant pabarstyti kremą cukrumi ir apkepti orkaitėje po įkaitinta kepsninės spirale, kol išsilydys cukrus. Patiekti atšaldytą.
2009 m. sausio 6 d., antradienis
Cukinijų mini-blynai su sūdyta lašiša
Koks velnias nešė mane į tą galerą???? c)... t.y. vėl susigundžiau lašišinių upėtakių (toliau vadinamų lašiša) akcijomis... prisūdžiau..... Sumuštiniai su lašiša nusibodo, lavašo vyniotiniai su lašiša nusibodo, kiaušiniai, papuošti lašiša, nusibodo, bulvės rūsy (eiti tingiu.... hm, gal čia blogą pervardinti iš virtuvinių žaidimų į kokius nors "Tinginės užrašus" .... ) , o šaldytuve liūdi neužpajamuota cukinija... štai ir gimė :) Šiuos blynelius galima valgyti ir be lašišos
2009 m. sausio 4 d., sekmadienis
Troškinti kopūstai
Ir atrodo, kas čia tokio - troškinti kopūstai... tik troškinti kopūstai... bet kaip skanu. Ypač skanu, kai jie gaminami špižiniame troškintuve. Mano mamytė turėjo bent tris tokius, įvairių formų ir talpų; ir maistas iš jų - tai kaip nostalgiškas vaikystės prisiminimas. Labai seniai ieškojau sau tokio, bet vis pasitaikydavo juodi viduje... man kažkaip neskaniai atrodė, arba su stikliniais dangčiais, kas man irgi nepatikdavo. Galų gale užsakiau sau parduotuvėje profams ir tą pačią dieną nusipirkau senukuose tai, ko man reikėjo. Tiesa, kiek brangiau nei užsakytas puodas (kurio iškart atsisakiau), bet dabar turiu tai, ko labai norėjau ir eksploatuoju jį labai stipriai.
1/2 vid. dydžio kopūsto
2 vid. morkos
1 vid. svogūnas
100 g džiovintų slyvų
1/2 šaukštelio sumacho
1 šaukštelis cukraus
1 šaukštelis džiovintų pomidorų miltelių
3 šaukštai aliejaus
1/2 st. vandens (arba kiek daugiau, pagal situaciją)
1 šaukštelis druskos
Svogūnus plonai supjaustyti, morkas galima sutarkuoti. Daržoves pabarstyti cukrumi ir pakepinti įkaitintame aliejuje troškintuve. Kai svogūnas ir morkos suminkštės, pridėti plonai pjaustytus kopūstus, uždengti ir ant mažos ugnies troškinti 15 - 20 minučių. Pomidorus ištirpinti vandenyje, slyvas supjaustyti juostelėmis. Pomidorinį vandenį ir slyvas supilti į kopūstus. Permaišyti ir įberti druskos ir sumacho. Troškinti dar apie pusvalandį. Svarbu nepadauginti vandens, kopūstai turėtų būti labiau kepti, nei virti. Skanu ir šaltai ir karštai ir kaip pyrago ar pyragėlių įdaras.
Grybų užkepėlė popieriniame "inde"
Vienas iš paprasčiausių dalykų, padedančių virtuvės darbuose, yra kepimo popierius. Atrodo, na ir kas čia tokio? Ir be jo galima gyventi. Bet su juo galima gyventi kūrybingiau be ypatingų pastangų. Dar nebandėte suvyniojus morkas į popierių pagaminti jas per tris minutes mikrobangų krosnelėje? Arba susukus tūtelę ką nors gražiai nupiešti ant torto arba lėkštės? O gal patiks būtent toks maisto paruošimo būdas?
4 porcijoms
200 g baravykų (galima imti šaldytus)
½ nedidelio svogūno
1 v.š. aliejaus
4 vid. dydžio bulvės
4 džiovintų pomidorų puselės
60 ml grietinėlės
60 ml sultinio
1 a.š. aliejaus su trumais
½ a.š. druskos
½ a.š. grūstų juodųjų pipirų
Rozmarino šakelė (~5 – 6 cm ilgio)
4 kepimo popieriaus lapai (~35 x 35 cm)
Svogūną smulkiai supjaustyti ir patroškinti svieste. Kai svogūnai suminkštės, pridėti supjaustytus baravykus ir pakepti 5 minutes. Bulves supjaustyti plonomis riekelėmis, sudėti jas i kepimo popieriaus centrą, ant viršaus grybus ir ant grybų džiovinto pomidoro puselę. Pabarstyti druska, pipirais, smulkiai supjaustytais rozmarinais. Grietinėlę, aliejų su trumais ir sultinį sumaišyti. Popieriaus kraštus sukelti į viršų, į vidurį įpilti grietinėlės-sultinio mišinį. Popieriaus kraštus užspausti. Kepti orkaitėje įkaitintoje iki 170 º C 30 – 40 min. Taip pat galima šį patiekalą pagaminti ir mikrobangų krosnelėje. Patiekti kartu su „indu“ kuriame kepė.
Salotos „Tabule“ motyvais
4 v.š. alyvuogių aliejaus
½ a.š. druskos
150 ml vandens
2 vid. dydžio pomidorai
1 nedidelis agurkas
250 ml smulkiai supjaustytų prieskoninių žolelių (petražolių, mėtų, svogūnų laiškų)
1 nedidelis aitrusis pipiras
1 citrinos sultys
Druskos pagal skonį
Juodųjų alyvuogių pageidaujant
Vandenį užvirinti su aliejumi ir druska, verdančiu užpilti kuskusą, uždengti ir palikti 5 minutėms. Po to permaišyti šakute, kad neliktų gumulėlių. Pomidorus nulupti, supjaustyti kubeliais, agurką nulupti, taip pat supjaustyti kubeliais. Smulkiai supjaustyti aitrųjį pipirą. Daržoves, žoleles ir kuskusą sumaišyti, pagardinti citrinos sultimis ir, pagal poreikį, druska.
Variantai:
salotomis įdaryti pomidorus;
nedėti agurko; ant įdaryto pomidoro padėti gabaliuką sviesto ir užkepti orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje
2009 m. sausio 3 d., šeštadienis
Jogurtinis tortas su persikais
Vėl gi labai paprastas. Ir nors truputį šokoladinis. Be šokolado man niekaip neišeina. Gal todėl, kad neseniai man į rankas pateko gana nemažas maišiukas su puikiu belgišku konditeriniu šokoladu. Bet gal todėl jis ir pateko man į rankas, kad jį dievinu. Neplanavau jokių tortų Naujiesiems, todėl ir iškepiau iš to, kas buvo namuose.
Biskvitui:
6 kiaušiniai
6 šaukštai cukraus
6 šaukštai miltų (405 D)
1 citrinos nutarkuotas geltonasis žievelės sluoksnis
(apsidraudimui galima įberti 1 šaukštelį kepimo miltelių, bet nebūtinai)
Kremui:
350 ml persikų skonio jogurto
350 ml plakamosios grietinėlės
250 ml šviežiai išspaustų apelsinų sulčių
2 šaukštai cukraus pudros
20 g želatinos
50 ml vandens
Sirupui:
150 ml vandens
30 ml citrinos sulčių
3 šaukštai cukraus
(galima įpilti baltojo vyno)
maža skardinė (400 g) konservuotų persikų
Glajui:
100 g šokolado
50 ml grietinėlės
50 g sviesto
marcipano žvaigždėms išspausti
Biskvitui. Įkaitinti orkaitę iki 180 C, paruošti tortinę formą 22 - 24 cm apskritimo. Baltymus padėti plakti palaipsniui pilant cukrų. Kai baltymai išsiplaks, po vieną pilti trynius, kaskart paplakant. Suberti citrinos žievelę ir persijuotus miltus (ir kepimo miltelius). Kepti apie 45 - 50 min. Patikrinti mediniu pagaliuku. Biskvitą geriausiai iškepti prieš dieną.
Kremui želatiną užmerkti vandenyje 10 - 15 minučių, ištirpinti, bet neužvirti. Sumaišyti su apelsinų sultimis. Grietinėlę išplakti kartu su jogurtu ir cukraus pudra. Kelis šaukštus grietinėlės ir jogurto mišinio dėti į želatinos tirpalą ir išmaišyti, o po to sumaišyti su pagrindine mase.
Sirupui vandenį užvirinti su cukrumi, ataušinti ir sumaišyti su citrinos sultimis.
Glajui visus produktus intensyviai maišant pakaitinti prikaistuvyje kol viskas ištirps.
Torto surinkimas. Tortinės formos šonus iškloti popierine juosta. Persikus supjaustyti nedideliais gabaliukais. Biskvitą perpjauti į tris dalis. Vieną dalį į dėti į formą, pašlakstyti sirupu, įpilti trečdalį kremo ir sudėti puse persikų. Uždengti kitu lakštu, pašlakstyti sirupu, įdėti likusius persikus ir trečdalį kremo. Likusį kremą išlyginti ant pašlakstyto sirupu viršutinio lakšto. Palikti nakčiai šaldytuve. Torto viršų padengti glajumi taip, kad jis nuvarvėtų per torto šonus, ant viršaus išdėlioti marcipanines žvaigždes.
Tortas "Triufelis"
Tikra palaima šokoladogolikams. Truputį reikia paplūšėti, bet jei nori gero daikto, tai verta pasistengti :) Nuotraukoje esantis tortas mažiukas, darytas iš pusės normos.
Man nepatinka tortai puošti cukrine mase, nepatinka dažai, net jei jie ir maistiniai. Todėl labai džiaugiuosi, kad savo konditerinio gyvenimo pradžioje turėjau galimybę retkarčiais įkišti nosį į suvenyrinį cechą Dainavos konditeriniame ir stebėti nuostabios plikytų papuošimų meistrės Staselės Rupšėnaitės darbą. Ji tikriausiai to nežino, bet ją laikau savo mokytoja ir pavyzdžiu. Ji - tikra plikytos tešlos burtininkė :)
Biskvitas:
12 kiaušinių
12 v.š. cukraus
10 v.š. miltų
2 v.š. geros, tamsios kakavos
2 v.š. krakmolo
Sirupas
200 ml vandens
3 v.š. cukraus
1 v.š. tirpios kavos
50 ml kavos likierio
Šokoladinis ganašas:
500 g šokolado
500 g plakamosios grietinėlės
1 v.š. tirpios kavos
Sviestinis kremas:
100 g sviesto (be augalinių riebalų)
100 g sutirštinto pieno su cukrumi
2 v.š. kakavos
Šokoladinis glajus
250 g šokolado
75 g sviesto
75 ml grietinėlės
Kepami šeši biskvito lakštai: 2 kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų, palaipsniui supilti 2 šaukštus cukraus, plakti. Įpilti du trynius, dar truputį paplakti. Supilti 2,5 šaukšto miltų ir kakavos mišinio, lengvai išmaišyti. Tešlą išlyginti ant kepimo popieriaus (maždaug 25 x 35 cm)r kepti 200 C t-roje 5-7 min. Kol kepa, padaryti dar vieną porciją tešlos ir t.t. Nepatariu daryti visos tešlos iš karto, nes biskvitinės tešlos laikyti negalima. Darykite tiek tešlos, kiek galite iškepti per vieną kartą.
Sirupas: viską, išskyrus alkoholį, užvirinti, ataušinti ir įpilti alkoholį.
Ganašas: susmulkinti šokoladą, grietinėlę užvirinti, karšta užpilti šokoladą ir išmaišyti, kol ištirps šokoladas. Atšaldyti šaldytuve per naktį. Po to išplakti.
Sviestinis kremas: minkštą sviestą išplakti su sutirštintu pienu. Paimti šaukštą kremo, ištirpinti kartu su kakava, gerai išmaišyti, ataušinti ir sujungti su likusiu kremu.
Glajus: viską ištirpinti kartu vandens vonelėje. Labai gerai išmaišyti. Ataušinti.
Torto surinkimas: biskvitus apipjaustyti, lengvai sudrėkinti sirupu, pertepti ganašu. Viršų ir šonus išlyginti sviestiniu kremu. Viršų padengti glajumi, išlyginti. Daug tepti į vieną arba kitą pusę negalima, nes glajus nebebus blizgus. Dekoruoti pagal pageidavimą.
Bulvės lūkštuose
Lengvas šokoladinis tortas
Medaus keksas
Receptą radau senokai kažkur interneto platybėse, dėja, neprisimenu, kur, bet autoriui nuoširdžiai dėkoju :)
Miltinis mišinys:
3,5 st. miltų
1 šaukštas kepimo miltelių
1 šaukštelis maistinės sodos
1/2 šaukštelio druskos
4 šaukšteliai malto cinamono
1/2 šaukštelio grūstų gvazdikėlių
1/2 šaukštelio grūstų kvepiančiųjų pipirų
1/8 šaukštelio tarkuoto muškatinio riešuto
1 st. aliejaus
1 st. skysto medaus
1 st. cukraus
3 dideli kiaušiniai
1 st. stiprios kavos
1 st. apelsinų tyrės*
1/2 st. romo
Glajus
2/3 st. cukraus pudros
1 šaukštas apelsinų sulčių
1 šaukštas romo
Sumaišyti visus produktus miltiniam mišiniui dideliame dubenyje. Per vidurį padaryti duobutę ir supilti likusius produktus, išskyrus produktus glajui. Gerai išmaišyti. Tešlą sukrėsti į formeles, pateptas riebalais arba išklotomis specialiomis popierinėmis formelėmis, ir kepti apie valandą 170 C. Iš šio tešlos kiekio išeina dvi stačiakampės keksinės formos (10x20 cm) arba 24 keksiukai. Ar keksai iškepę patikrinti mediniu pagaliuku, jeigu jis lieka sausas – keksai iškepę.
Šiuos keksus galima iškepti 3 – 4 savaites prieš Šv. Kalėdas, gerai ataušinti ant grotelių, suvynioti į kepimo popierių, foliją, po to įdėti į maišelį ir laikyti šaltoje, sausoje vietoje. Prieš patiekiant galima pabarstyti cukraus pudra, aptepti glajumi arba kitaip papuošti.
Visus produktus glajui sumaišyti. Tirštumą galima reguliuoti įpilus dar truputį sulčių arba įbėrus persijotos cukraus pudros. Prieš glaistant glajų pašildyti.
*Apelsinų tyrė - trinti apelsinai. Apelsinus nuvalyti (2 - 3, priklausomai nuo dydžio), išpjauti baltąjį viduriuką, Labai kruopščiai valyti nereikia. Supjaustyti gabaliukais ir susmulkinti smulkintuvu (aš tai darau "žirafa" - ant koto).
Sluoksniuotos tešlos traškučiai
4 gabaliukai 10 x 10 cm sluoksniuotos tešlos
4 v.š. tepamosios varškės (natūralios) arba „Filadelfijos“ sūrio
2 vid. dydžio pomidorų
čiobrelių, petražolių, baziliko lapelių papuošimui (pagal pageidavimą)
Įkaitinti orkaitę iki 190 C. Ant kiekvieno gabaliuko tešlos peiliu „nupiešti“ rėmelį maždaug 0,7 – 1 cm pločio. Neperpjauti! Viduriuką patepti varške, ant jo sudėti vieną – dvį plonas riekeles pomidoro ir užbarstyti parmezanu. Kepti ~ 15 min kol gražiai pagels. Patiekiant pabarstyti prieskoninėmis žolelėmis (pagal skonį).
2009 m. sausio 2 d., penktadienis
Buchteln
Matnakaš
Dviems papločiams:
400 ml šilto vandens
15 g šviežių mielių
1 šaukštelis cukraus
1 nubrauktas šaukštas druskos
~550 g miltų (550 D)
30 ml alyvuogių aliejaus + aliejus popieriaus patepimui
Patepimui:
50 ml stiprios saldžios arbatos
Mieles ir cukrų ištirpinti šiltame vandenyje, įberti šaukštą miltų ir palaikyti 10 - 15 minučių, kol ant paviršiaus susidarys putos. Likusius miltus ir druską suberti į mielių tirpalą. Užminkyti tešlą, pabaigoje supilti aliejų, ir dar truputį paminkyti. Tešla turi būti minkšta, truputį lipni. Palikti tešlą augti maždaug 30 minučių, paminkyti ir palikti vėl augti 30 - 40 minučių. Skardą užkloti kepimo popieriumi, jį patepti aliejumi. Iš tešlos suformuoti du ovalius paplotėlius, rankomis įspausti "rėmelį", viduryje irgi įspausti kelias linijas. Palikti augti.
Kepti 25 minutes iki 200C įkaitintoje orkaitėje. Tik ištrauktą iš orkaitės matnakašą patepti arbata.