2009 m. sausio 3 d., šeštadienis

Lengvas šokoladinis tortas

Paprastas, paprastas, paprastas. Bet! Lygiai taip pat paprastai juo galima nustebinti svečius. Kas nemėgsta pikantiškumo, gali pakeisti tepamąjį sūrelį švelniąja varške.

Variacija "gastroorgazminių brownių" tema. Anksčiau jie buvo itin populiarūs rusiškuose formuose.
Lakštui:
200 g juodojo šokolado
100 g sviesto
4 kiaušiniai
100 g cukraus
70 g miltų
1/2 šaukštelio druskos
Kremui:
200 g tepamojo varškės sūrelio
50 g sviesto
100 g sutirštinto pieno su cukrumi
lašelis vanilės ekstrakto
Glajui
100 g šokolado
50 ml grietinėlės
50 g sviesto
2 šaukšteliai konjako arba brendžio
Orkaitę įkaitinti iki 200C. Kvadratinę kepimo formą iškloti kepimo popieriumi.
Šokoladą ir sviestą ištirpinti, ataušinti. Kiaušinius išplakti su cukrumi ir druska, kol pabals. Sumaišyti šokoladą su kiaušiniais, ant viršaus persijoti miltus ir atsargiai sumaišyti. Tėšlą sudėti į formą (22 cm x 22 cm) ir kepti 20 min 200C. Ataušinti formoje.
Kremui skirtus produktus išplakti kartu.
Glajui skirtus produktus intensyviai maišant ištirpinti kartu, truputi ataušinti. ir supilti į popierinę tūtelę.
Lakšto patepti kremu ir viršų iš tūtelės aplieti šokoladiniu glajumi.

19 komentarų:

rūtuliukas rašė...

koks įdomus variantas: tepamas sūrelis. O pagalvoju, kodėl gi ne?

Elžbieta rašė...

Aišku, reikia bandyti :) Sūrelis priduoda tokio pikantiškumo, man tai labai "į temą" buvo. Bet aš mėgstu šokoladą su rokforu arba su bri :)))) aišku, čia ne taip drastiškai, tik lengvas-lengvas skonio atspalvis :)

margot rašė...

jak ja lubię to ciasto piec ,zawsze mam pełny sukces i pełno pochwał
To taki pewniak na imieniny ,urodziny ,dla gości

Elžbieta rašė...

Ciesze sie bardzo :) bo... prawdopodonie nie wszystkim sie udaje...

Braske rašė...

Labas, Elžbieta. Noriu padėkoti už šį tortuką - labai patiko. Tik noriu paklausti patarimo: man niekaip nesiseka taip pertepti tortus, kad sluoksniai tvirtai sukibtų; net ir pastovėję per naktį, jie tvirtai nesilaiko - atpjovus gabaliuką sluoksniai lengvai juda. Štai ir šį kartą viskas pavyko puikiai, bet ir po paros sūrelio sluoksnis nesilaikė prie biskvito taip tvirtai, kaip man norėtųsi. Gal yra kokia priežastis? Ar paslaptis:) Ačiū širdingai!

Elžbieta rašė...

Braške, o aš net nežinau jokios paslapties... tiesiog tepu ir viskas :) man laikosi ) neisivaizduoju, kodel taip nutinka... :( gal reiktu daryti minkstesnius pertepimus?

E.vencloviene rašė...

o uztepta krema reikia apkepti?

Elžbieta rašė...

Ne, nereikia kepti :)

E.vencloviene rašė...

sveiki dar karta. Uztepiau krema. kol kas vskas atrodo skystai, net kliurksi :) bijau, kad taip neturi buti?.. nuraminkite mane :)

Elžbieta rašė...

Nenuraminsiu. Kad kreme skystų dalykų nėra, iš kur gali būti skysta? Varškė - tiršta, sutirštintas pienas - irgi tirštokas, nebent paėmetė be cukraus, jis skystas... na o sviestas tai iš viso kietas... Tai kad net neįsivaizduoju nuo ko kremas gali būti skystas...

Anonimiškas rašė...

Nuostabus tortukas!
Bet kremas visgi lieka šiokia tokia mistika net ir po 5-to bandymo. Man kremas gaunasi labai skystas - nubėga torto šonais, viešuje lieka kokie 2 mm, vėliau kiek apstingsta. Užtat aptepimą darau folijoje, gaudau visus lašiukus. :) Gaunasi gera pyrago šonų dekoracija. ;) Naudojau 3 rūšių sūrius - su visais tas pats.
Bet kokiu atveju - skanumas neišpasakytas. Populiarumas irgi. :) Ačiū!

Goya rašė...

Hmm... Pasidalinau čia ką tik savo įspūdžiais, po to dar kartą perskaičiau receptą ir paskutinį Elžbietos komentarą - gi VARŠKĖS sūrelis! (ar anksčiau nebuvo tiesiog "tepamas"?) Tai dabar jau galutinai susipaniojau... :))
Ar čia turimas omeny "iš serijos" toks:
http://www.pienozvaigzdes.lt/index.php/rinkos/lietuva/rytas/varskes_sureliai/1044
ar toks:
http://www.lithuanian-trade.com/files/files/file_211
?
(pati gaminau su antruoju)
Ačiū!!

Elžbieta rašė...

Uff... įdomu čia taip :)
Šiaip aš pati gaminu su bet kokiu sūreliu, kuris tik po ranka papuola. Net grūdėtą varškę buvau sutrynus. Dabar iš viso kremams naudoju sveriamą varškės sūrelį (vanilinį). Bandom aiškintis, nes tikrai neturi būti skysta.

O gal Jūs tirpinate sviestą? nes tikrai kita priežastis man į galvą neateina...

Gal pabandykite pakeisti pieną cukraus pudra? Tada ištrinti sviestą su persijotu milteliniu cukrumi ( cukraus pudra :), nepilti pieno o tada sumaišyti su sūreliu?

Elžbieta rašė...

Uoj, antro nematau, bet itariu, kad ten toks natūralūs, švelniai sūrus, a ne? Jei toks, tuomet tai idealiausias variantas :)
http://www.pienozvaigzdes.lt/index.php/rinkos/rusija/svalia/tepamieji_varskes_sureliai/6002

Goya rašė...

Taip, taip, dariau su antruoju - natūraliu ir švelniai sūriu.
O taigi sviestą tikrai tirpinau... :D Net į galvą neatėjo kitoks variantas. Gėda gėda. Dabar jau azartas apėmė teisingai viską padaryti, žiūrėsim, kaip gausis. Jei dar neišeis, tai su pudra eksperimentuosiu.
Priduosiu kažkada vėl. :)
Ačiū!

Anonimiškas rašė...

bandziau ir as gaminti, kremas irgi gavosi skystokas. sviesto netirpdziau, o suplakiau kartu su kond pienu ir sureliu.tai nelabai kaip atrodo, bet bandysim ragauti, tikiuosi skonis nenuvils

Dalia rašė...

Nuostabus gavosi torciukas :)) man rodos bus mano megiamiausias :) as vietoj tepamo surelio dejau "Zemaitijos pieno" plombyro skonio varske, issigandau is komentaru, kad gaunas skystokai, tai truputeli maziau kondensuoto pieno pyliau :)) gavos super :)))

Elžbieta rašė...

nu net neįsivazduoju, kodėl kremas turi būti skystas... nebent mes turime skirtingus skystumo pojūčius :D
Dalia, labai džiaugiuosi, kad patiko :)

Anonimiškas rašė...

Pyragas gal ir geras, bet nurodymai galetu buti labiau issamus, kadangi pirma karta darant ne visada gali pavykt, ypac kai neesi iprates systemos. Deja sis tortas nepavyko, nes netapo purus ir kremas gavosi su gumuleliais.