2009 m. sausio 3 d., šeštadienis

Tortas "Triufelis"

Tikra palaima šokoladogolikams. Truputį reikia paplūšėti, bet jei nori gero daikto, tai verta pasistengti :) Nuotraukoje esantis tortas mažiukas, darytas iš pusės normos.

Man nepatinka tortai puošti cukrine mase, nepatinka dažai, net jei jie ir maistiniai. Todėl labai džiaugiuosi, kad savo konditerinio gyvenimo pradžioje turėjau galimybę retkarčiais įkišti nosį į suvenyrinį cechą Dainavos konditeriniame ir stebėti nuostabios plikytų papuošimų meistrės Staselės Rupšėnaitės darbą. Ji tikriausiai to nežino, bet ją laikau savo mokytoja ir pavyzdžiu. Ji - tikra plikytos tešlos burtininkė :)

Biskvitas:
12 kiaušinių
12 v.š. cukraus
10 v.š. miltų
2 v.š. geros, tamsios kakavos
2 v.š. krakmolo

Sirupas
200 ml vandens
3 v.š. cukraus
1 v.š. tirpios kavos
50 ml kavos likierio

Šokoladinis ganašas:
500 g šokolado
500 g plakamosios grietinėlės
1 v.š. tirpios kavos

Sviestinis kremas:
100 g sviesto (be augalinių riebalų)
100 g sutirštinto pieno su cukrumi
2 v.š. kakavos

Šokoladinis glajus
250 g šokolado
75 g sviesto
75 ml grietinėlės

Kepami šeši biskvito lakštai: 2 kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų, palaipsniui supilti 2 šaukštus cukraus, plakti. Įpilti du trynius, dar truputį paplakti. Supilti 2,5 šaukšto miltų ir kakavos mišinio, lengvai išmaišyti. Tešlą išlyginti ant kepimo popieriaus (maždaug 25 x 35 cm)r kepti 200 C t-roje 5-7 min. Kol kepa, padaryti dar vieną porciją tešlos ir t.t. Nepatariu daryti visos tešlos iš karto, nes biskvitinės tešlos laikyti negalima. Darykite tiek tešlos, kiek galite iškepti per vieną kartą.

Sirupas: viską, išskyrus alkoholį, užvirinti, ataušinti ir įpilti alkoholį.

Ganašas: susmulkinti šokoladą, grietinėlę užvirinti, karšta užpilti šokoladą ir išmaišyti, kol ištirps šokoladas. Atšaldyti šaldytuve per naktį. Po to išplakti.

Sviestinis kremas: minkštą sviestą išplakti su sutirštintu pienu. Paimti šaukštą kremo, ištirpinti kartu su kakava, gerai išmaišyti, ataušinti ir sujungti su likusiu kremu.

Glajus: viską ištirpinti kartu vandens vonelėje. Labai gerai išmaišyti. Ataušinti.

Torto surinkimas: biskvitus apipjaustyti, lengvai sudrėkinti sirupu, pertepti ganašu. Viršų ir šonus išlyginti sviestiniu kremu. Viršų padengti glajumi, išlyginti. Daug tepti į vieną arba kitą pusę negalima, nes glajus nebebus blizgus. Dekoruoti pagal pageidavimą.

14 komentarų:

Muske rašė...

Laba ryteli,

As pas Jus su klausimu. SM diskutuojam kaip padaryt toki torto virsu 'gofruota'? Minciu mergaitem kilo... Kad aplieta, ir po to tutele keleta kartu 'uzsluoksniuota'. Noriu savaitgaliui tokio torto gruobletuko, bijau nusidaryt, nes vest i svecius reikes. Gal galima isgrist Jusu komentara? Aciu ;)

Elžbieta rašė...

Sveiki :)
Teisingos mintys kilo :) Taip ir yra - is karto aplieta glajumi, o po to su tuo paciu glajumi is tuteles lygiagreciai papaisyta ant virsaus :) Sekmes darant, jei kiltu klausimu - mielai atsakysiu :)

Muske rašė...

Kaip operatyviai - dekui :)
o reikia laukt kol uzpiltas glajus sustings?

Elžbieta rašė...

:) O dabar dar operatyviau :)))) Nereikia, kol susuksite tutele, kol ipilsite tai, kas liko, pavirsius bus kaip tik truputi pastinges :) To ir uztenka :)

Muske rašė...

didelis dekui :)
tikiuos pavyks

Elžbieta rašė...

Aišku pavyks, tikrai nieko sudetingo nera :) Siulau pasidaryti repeticija pries puosiant torta - sakykim, kokius blynus iskepti ir patiekti papaisytus siuo glajumi :)Sekmes :)

Muske rašė...

Aciu uz pagalba ir aisku uz ideja, gavos viskas. Ir svarbiausia skanu ;)

Elžbieta rašė...

Labai džiaugiuosi, kad viskas pavyko ir kad buvo skanu :) Mačiau tortą ;) Gražus, tikrai labai gražus :) niekad nepasakysi, kad pirmas kartas tokiam puošimui :)

Giedre rašė...

sveika,
esu tylioji tavo blogo skaitytoja ir gamintoja, viskas tiesiog puiku ir skanu :)
taciau turiu viena klausima - kaip padaryti toki torto papuosima, t.y. ta sviesia gelyte, ar kaip cia pavadinti... (esu kazkur skaicius ir macius kaip tai daro, bet neatsimenu...)
Labai laukiu atsakymo, nes torta sios savaites pabaigoje zadu daryt :)

Elžbieta rašė...

Giedre, as beviltiškai susivelinau... atsiprašau labai... tikriausiai jau ateičiai..
gėlė padaryta is plikytos tešlos. Tokios, kaip cia http://zaidziamevirtuve.blogspot.com/2009/02/plikyti-pyragaiciai-su-plikytu-kremu.html tik, aisku tokiai gelei tai gal reikia 1/10 tešlos :) Viskas labai paprasta: tešlą sudėti į konditerinę tutelę ir spausti atskirai žiedlapiuis. Juos iškepti ir suformuoti gėlytę :) dėti geriau į sviestinį kremą, nes nuo grietininio papuošimai tikrai sudrėks. :)

ruta rašė...

tikriausei skanu,bet mano skaiciavimas toki padaryt kainuotu apie35 litus ir tai jei turesi is anksciau likeri

Elžbieta rašė...

ruta, tortas juk ne kasdienis valgis :) bet yra įvairių receptų, tad galima pasirinkti būtent sau tinkantį ir patinkantį :)

Marija rašė...

Labas,jau dariau si torta labai patiko, noreciau vel gaminti, bet iskilo klausimas ganaso gaminime, sudetyje yra tirpi kava 1 valgomas saukstas, bet gaminime nera nurodyta kad ja reikai imaisyti i ganasa?

Elžbieta rašė...

Marija, kavą dėkite kartu su grietinėle - taip ji iš karto ištirps :)