2009 m. sausio 3 d., šeštadienis

Tortas "Triufelis"

Tikra palaima šokoladogolikams. Truputį reikia paplūšėti, bet jei nori gero daikto, tai verta pasistengti :) Nuotraukoje esantis tortas mažiukas, darytas iš pusės normos.

Man nepatinka tortai puošti cukrine mase, nepatinka dažai, net jei jie ir maistiniai. Todėl labai džiaugiuosi, kad savo konditerinio gyvenimo pradžioje turėjau galimybę retkarčiais įkišti nosį į suvenyrinį cechą Dainavos konditeriniame ir stebėti nuostabios plikytų papuošimų meistrės Staselės Rupšėnaitės darbą. Ji tikriausiai to nežino, bet ją laikau savo mokytoja ir pavyzdžiu. Ji - tikra plikytos tešlos burtininkė :)

Biskvitas:
12 kiaušinių
12 v.š. cukraus
10 v.š. miltų
2 v.š. geros, tamsios kakavos
2 v.š. krakmolo

Sirupas
200 ml vandens
3 v.š. cukraus
1 v.š. tirpios kavos
50 ml kavos likierio

Šokoladinis ganašas:
500 g šokolado
500 g plakamosios grietinėlės
1 v.š. tirpios kavos

Sviestinis kremas:
100 g sviesto (be augalinių riebalų)
100 g sutirštinto pieno su cukrumi
2 v.š. kakavos

Šokoladinis glajus
250 g šokolado
75 g sviesto
75 ml grietinėlės

Kepami šeši biskvito lakštai: 2 kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų, palaipsniui supilti 2 šaukštus cukraus, plakti. Įpilti du trynius, dar truputį paplakti. Supilti 2,5 šaukšto miltų ir kakavos mišinio, lengvai išmaišyti. Tešlą išlyginti ant kepimo popieriaus (maždaug 25 x 35 cm)r kepti 200 C t-roje 5-7 min. Kol kepa, padaryti dar vieną porciją tešlos ir t.t. Nepatariu daryti visos tešlos iš karto, nes biskvitinės tešlos laikyti negalima. Darykite tiek tešlos, kiek galite iškepti per vieną kartą.

Sirupas: viską, išskyrus alkoholį, užvirinti, ataušinti ir įpilti alkoholį.

Ganašas: susmulkinti šokoladą, grietinėlę užvirinti, karšta užpilti šokoladą ir išmaišyti, kol ištirps šokoladas. Atšaldyti šaldytuve per naktį. Po to išplakti.

Sviestinis kremas: minkštą sviestą išplakti su sutirštintu pienu. Paimti šaukštą kremo, ištirpinti kartu su kakava, gerai išmaišyti, ataušinti ir sujungti su likusiu kremu.

Glajus: viską ištirpinti kartu vandens vonelėje. Labai gerai išmaišyti. Ataušinti.

Torto surinkimas: biskvitus apipjaustyti, lengvai sudrėkinti sirupu, pertepti ganašu. Viršų ir šonus išlyginti sviestiniu kremu. Viršų padengti glajumi, išlyginti. Daug tepti į vieną arba kitą pusę negalima, nes glajus nebebus blizgus. Dekoruoti pagal pageidavimą.