Puslapiai
▼
2012 m. sausio 23 d., pirmadienis
Plikytų pyragaičių tortas "Croquembouche" ir meškis
Atėjo toji sausio savaitė, kurią kasmet pradedu net miegoti orkaitėje... na, geriausiu atveju ant kilimėlio prie orkaitės. Šiais metais norai, bent jau pusė jų buvo išreikšta gana griežtai. Prieš mėnesį pamačius croquembouche, kurį dariau step-by-step žurnalui "Ji", mano dukra pasakė, kad kitokio torto savo gimtadieniui ji nenori. Kad net nesiūlyčiau - šitą perskaičiau jos žvilgsnyje, nes tiek įžulumo ji garsiai nereiškia, nes vis dėlto ji yra puikiai išauklėta. :) Bet kitą vertus, irgi neturiu tiek įžulumo tokia proga prieštarauti savo mergaitei. Papuošimui buvo išrinktos žvaigždės.
Pasakyta - padaryta.
Tešlą dariau pagal genialų Pierre Hermé receptą
Kremo proporcijas keičiau.
Kremui:
600 ml pieno
4 tryniai
6 šaukštai cukraus
30 ml krakmolo
500 g šokolado
50 g sviesto
Vanilės ankštis
Glajui
200 g šokolado
50 g sviesto
150 ml grietinėlės
Pieną užvirinti su perpjauta vanilės ankštimi, ugnį sumažinti ir virti ant mažos ugnies 5 minutes. Išsukti trynius su likusiu cukrumi ir krakmolu, užpilti per sietelį verdančiu pienu ir kaitinti ant mažos ugnies nuolat maišant, kol masė sutirštės. Sudėti susmulkintą šokoladą, gerai išmaišyti, po to įdėti sviesto ir vėl išmaišyti. Uždengti kremą plėvele (tiesiog padėti ant paviršiaus) ir ataušinti.
Ataušusius pyragaičius įdaryti kremu. Šio atveju teks pasidarbuoti antgaliu su ilgu galiuku, nes pyragaičių krokembušui pjauti nepatariama.
Glajui ištirpinti šokoladą su sviestu ir grietinėle, išmaišyti.
Tortas buvo surenkamas ant floristinio kūgio, kadangi jis buvo transportuojamas, pyragaičius tvirtinau dantų krapštukais, jeigu jis būtų renkamas toje vietoje, kur būtų valgomas, užtektų ir glajaus.
Gali kilti klausimas, kaip tokį tortą valgyti. Padoriuose namuose, pausipuikavęs ant švenčių stalo, krokembušas išnešamas į virtuvę ir grįžta jau padalintas. Nepadoriuose namuose darbuojamasi pirštais (arba šalia padėtu peiliu) ir servetėlėmis.
Dukros gimtadienio proga parodysiu meškį. Jis tikrai to nusipelnė. Vien už tai, kad buvo tampomas už vienos ausies. Už kelerių metų jis švęs savo penkiasdešimtmečio jubiliejų, o dar lyg šiol moka kalbėti. Arba verkti. Čia jau nepasakysiu - kaip kam labiau atrodo. Labai garbingas meškis, nepaisant savo išsiuvinėtos nosies ir žvairuojančių akių. Be to jis pats labai gražiai moka parodyti štai tokią šypsenėlę :P . Įdomu, kodėl žaisliniai gyvunėliai taip dažnai rodo liežuvį?....
2012 m. sausio 19 d., ketvirtadienis
Svogūnų konfitiūras su džiovintomis raudonomis slyvomis ir keli žodžiai apie kitus dalykus
Svogūnai... tokia plebėjiška daržovė, ar ne?
O dar dažnai girdėdavau apie siaubus baubus - plaukiojančius svogūnų gabaliukus sriuboje ir tai lemdavo aršią nemeilę svogūnams nuo pat vaikystės. Vis bandau prisimniti, ar aš ką nors tokio sriuboje matydavau, bet viskas taip bandymais ir baigiasi - bandau-bandau ir niekas neišeina. Kažkodėl tik pagarba svogūnams ir dažnai meilė... net nuo jaunų metų.
Stiklainukas tokio džemo gali nuvyti šalin liūdnas mintis, įkvėpti pasikeitimams, šiaip maloniai nuteikti, tai kodėl nepabadžius? Šitas džemas tinka viskam - net tiesiog uždėti ant duonos. Arba iškabinti šaukšteliu tiesiai iš stiklainiuko....
0,5 kg svogūnų
100 g cukraus
150 ml baltojo vyno
8-10 džiovintų raudonųjų slyvų
Aliejaus kepimui
• Svogūnus supjaustykite plonais šiaudeliais, pabarstykite cukrumi ir gerai išmaišykite.
• Sudėkite į keptuvę ir kepkite ant labai mažos ugnies, kol svogūnų tūris nesumažės maždaug 3 kartus, o patys svogūnai netaps permatomi. Tai gali užtrūkti apie valandą, arba ir ilgiau. Svogūnai neturi apkepti, juo labiau pridegti.
• Džiovintas slyvas supjaustykite nedideliais gabalėliais, suberkite į svogūnus ir įpilkite 250 ml vandens. Troškinkite ant mažos ugnies, kol neišgaruos visas vanduo.
• Supilkite vyną, išmaišykite ir jį išgarinkite.
• Sukrėskite svogūnus į sietą, truputį nuvarvinkite ir sudėkite konfitiūrą į stiklainiukus.
LABAI SVARBU - gal kas nors gali padėt šitam šuneliui?
Dar. Atrodo, kad pakeičiau savo nuomonę apie Mourinho. Nepaisant visų jo pasiekimų, talento ir sugebėjimų, man buvo nesmagu, kai kaskart pralaimejus Realui rungtynes su Barsa buvo kaltas kažkas... tai teisėjai nupirkti, tai teisėjai kažko nematė, tai Barsa ne taip žaidė... vis kažkokios priežastys... kai perskaičiau, kad jis tapo XXI amžiaus UEFA simbolinės rinktinės treneriu, tai šiek tiek neskanu patapo... Gal čia tik mano "bobiškas" požiūris į futbolą arba vienareikšmiškos simpatijos Barsai? Bet dabar man smagiau :) Tikrai... net žiema tapo panaši į žiemą...
O dar dažnai girdėdavau apie siaubus baubus - plaukiojančius svogūnų gabaliukus sriuboje ir tai lemdavo aršią nemeilę svogūnams nuo pat vaikystės. Vis bandau prisimniti, ar aš ką nors tokio sriuboje matydavau, bet viskas taip bandymais ir baigiasi - bandau-bandau ir niekas neišeina. Kažkodėl tik pagarba svogūnams ir dažnai meilė... net nuo jaunų metų.
Stiklainukas tokio džemo gali nuvyti šalin liūdnas mintis, įkvėpti pasikeitimams, šiaip maloniai nuteikti, tai kodėl nepabadžius? Šitas džemas tinka viskam - net tiesiog uždėti ant duonos. Arba iškabinti šaukšteliu tiesiai iš stiklainiuko....
0,5 kg svogūnų
100 g cukraus
150 ml baltojo vyno
8-10 džiovintų raudonųjų slyvų
Aliejaus kepimui
• Svogūnus supjaustykite plonais šiaudeliais, pabarstykite cukrumi ir gerai išmaišykite.
• Sudėkite į keptuvę ir kepkite ant labai mažos ugnies, kol svogūnų tūris nesumažės maždaug 3 kartus, o patys svogūnai netaps permatomi. Tai gali užtrūkti apie valandą, arba ir ilgiau. Svogūnai neturi apkepti, juo labiau pridegti.
• Džiovintas slyvas supjaustykite nedideliais gabalėliais, suberkite į svogūnus ir įpilkite 250 ml vandens. Troškinkite ant mažos ugnies, kol neišgaruos visas vanduo.
• Supilkite vyną, išmaišykite ir jį išgarinkite.
• Sukrėskite svogūnus į sietą, truputį nuvarvinkite ir sudėkite konfitiūrą į stiklainiukus.
LABAI SVARBU - gal kas nors gali padėt šitam šuneliui?
Dar. Atrodo, kad pakeičiau savo nuomonę apie Mourinho. Nepaisant visų jo pasiekimų, talento ir sugebėjimų, man buvo nesmagu, kai kaskart pralaimejus Realui rungtynes su Barsa buvo kaltas kažkas... tai teisėjai nupirkti, tai teisėjai kažko nematė, tai Barsa ne taip žaidė... vis kažkokios priežastys... kai perskaičiau, kad jis tapo XXI amžiaus UEFA simbolinės rinktinės treneriu, tai šiek tiek neskanu patapo... Gal čia tik mano "bobiškas" požiūris į futbolą arba vienareikšmiškos simpatijos Barsai? Bet dabar man smagiau :) Tikrai... net žiema tapo panaši į žiemą...
2012 m. sausio 13 d., penktadienis
Puiki naminė duona su raugu ir įvairiomis sėklomis
Šioms Kalėdoms iš žmogaus, kurį aš labai gerbiu, gavau dovanų namuose keptos duonos kepalą. Labai džiaugiausi tokia šilta dovana ir dėmesiu. Taip pat džiaugiausi, kad ši duona labai patiko mano namiškiams. Tad dar gavau raugo, nes pati išauginti kol kas neturiu laiko. Dabar tokia duona apsigyveno mano namuose .
Duonos recepto šaltinis tinklaraštyje Skonis čia ir dabar.
Tai visapusiškai verta dėmesio duona.
Cituoju:
NIEKO nekeičiu. Na, kartais daugiau ruginių miltų dedu, ir tuomet šiek tiek daugiau skysčio.Paruošimas:
- 150g saulėgrąžų (užplikyti 10min vandeniu)
- 150g sėmenų (nemaltų)
- 150g avižinių dribsnių
- 150g kvietinių sėlenų
- 250g ruginių miltų (geriau rupiai maltų)
- 750g kvietinių miltų
- 100g cukraus
- 3 šaukšteliai druskos
- 1 litras vandens
- Sezamo sėklos formos pabarstymui ir viršui.
Supilam visus grūdus ir raugą. Išmaišom. Tada pilam cukrų, druską, miltus, vandenį ir labai gerai išmaišom. Formą patepam aliejum, pabarstom sezamo sėklom.
Atskiriam raugo kitam kartui.
Dedam duoną į formą viršų šlapia ranka suglaistom ir pabarstome sezamo sėklomis. Uždengiam rankšluosčiu ir kildiname 12h.
Kepimas:
Dedame į orkaitę, kuri nėra įkaitinta. Pirmą valandą kepame ant 180 laipsnių temperatūros, o likusias 20 minučių kepame 160 laipsnių temperatūroje.
Kol duonyte karšta, reikia uždengti ją rankšluosčiu ir palikti, kad atvėstų. Po to lengvai išsiima iš skardelės.
Kitus variantus dariau įvairiausius - su įvairiais riešutais, sėklom, skaldytais grūdais, dž. vaisiais, kitais miltais, kitokios sėlenom. Iš šito kiekio išeina du dideli kepalai ilgose keksinėse formose. Tad vienas būna su variacijomis, o kitas - šitas, bazinis.
Tad merginos, ačiū jums abiems - Evelinai už receptą, Ievai už bendrą meninę išraišką.
2012 m. sausio 11 d., trečiadienis
Lapinių kopūstų traškučiai
Arba kitaip tariant čipsai. Lapiniai kopūstai (angl. kale) labai geras augalėlis, nerealiai sveikas ir vertingas, tik visai pas mus nepopuliarus. Netyčia man pakliuvo į rankas ir aš labai uoliai ieškojau, ką su juo daryti. Būtina, neskaitant kitų, sąlyga buvo - kad kuo mažai laiko užimtų gaminimas. Štai čia thefoodaddicts.com radau tai, ko ieškojau. Visai be pastangų ir labai smagūs kopūstai gaunasi. Nežinau, kiek jų įmanoma sutraškėti vienų - čia individualūs pajėgumai, bet salotoms puikiai tinka. Ir vietoje sūdytų riešutų prie alaus, ir šiaip toks įdomus kąsnelis.
Lapinių kopūstų (naudojau žalius ir violetinius)
Aliejaus
Česnakų
Baltojo vyno
Auksaspalvio sirupo
Druskos
Pipirų
- Kopūstus labai kruopščiai išplauti, nusausinti.
- Išpjauti (o geriausiai iškirpti žirklėmis) gyslas. Pagrindinę - būtinai, o šonines pagal galimybes
- Lapus suberti ant kepimo popieriumi užklotos skardos
- Pašlakstyti aliejumi, vynu, lašeliu auksaspalvio sirupo, pabarstyti druska, pipirais
- Kepti 180°C 5-7 minutes.
- Traškėti :)
2012 m. sausio 9 d., pirmadienis
Kepti obuoliai AKA* „suvožtiniai“ su riešutais ir džiovintomis spanguolėmis
Paprastutis ir greitas desertas. Net galintis suintriguoti. Tik šiuo atveju svarbu obuolių neperkepti, nes gali pavirsti koše. Košei galima palikti tą atvejį, kai obuolių daugiau nei įdaro :)
4 nedideli obuoliai
100 g įvairių riešutų
50 g džiovintų spanguolių
2-3 šaukštai skysto medaus
1 šaukštelis prieskonių meduoliams
1-2 šaukštai citrinų sulčių
• Užmerkite spanguoles citrinų sultyse 15-20 minučių.
• Susmulkinkite riešutus ir sumaišykite juos su spanguolėmis ir prieskoniais meduoliams.
• Obuolius nulupkite, išimkite šerdį, supjaustykite riekelėmis
• Obuolio riekelę patepkite medumi, užberkite riešutų ir spanguolių mišinio, uždenkite kita obuolio riekele.
• Suvožtinius sudėkite ant skardos, užklotos kepimo popieriumi ir kepkite 15 minučių 170 °C.
Ji, 2011.12
*АKA - Also Known As
2012 m. sausio 5 d., ketvirtadienis
Šokoladinis tortas "Stracciatella su vyšniomis". Tinklaraščio gimtadieniui
Visai pamiršau, kad sulyg Naujaisiais tinklaraštis įžengė į ketvirtuosius metus... Šioks-toks gimtadienis, ar ne? Ir nežinau, ką rašyti... Geriau tortu pavaišinsiu... virtualiai :) Jei Jūs jį pagaminsite ir Jums patiks - man bus tikrai žiauriai malonu :)
Šitas tortas labai panašus į Varškės sūrelį , gal su keliomis modifikacijomis. Patiks tiems, kas mėgsta šokolado ir saldžios varškės derinį - tokiems kaip aš :) Tikras sūrelis, "Nykštukas". Man asmeniškai labiausiai patinka būtent "Nykštukai', dėl minkšto glajaus, sūreliuose nemėgstu traškių šokoladinių apvalkaliukų.
Tortas gana didelis ir sunkus - apie 2,5 kg
Biskvitui:
120 ml pieno
90 g sviesto
150 g cukraus
6 kiausiniai
6 tryniai
120 g miltų
60 g kakavos
2 šaukšteliai kepimo miltelių
Varškės kremui:
600 g švelniosios varškės (och, kaip man patinka President varškė....)*
400 ml plakamosios grietinėlės
120 - 150 g c. pudros
100 g tarkuoto šokolado
20 g želatinos + 100 ml vandens
1 graži, šviežia vanilės ankštis
Šokoladiniam pertepimui:
150 g juodojo šokolado (apie gerą kokybę aš nekartoju :)))
70 ml grietinėlės
40 g sviesto
1 šaukštas brendžio
500 g šaldytų vyšnių
100 g cukraus
Pieno želė pagal šį receptą, tik pusė kiekio
100-150 g šokolado juostai
Biskvitas:
- Biskvitą kepti iš vakaro. Įkaitinti orkaitę iki 180 C. 26 cm skersmens formą iškloti kepimo popieriumi. Ištirpinti sviestą piene. Kiaušinius, trynius ir cukrų išplakti iki šviesiai gelsvos spalvos tirštos masės.
- Miltus su kakava ir kepimo milteliais milteliais persijoti į kiaušinių masę.
- Porą šaukštų masės sumaišyti su pieno-sviesto mišiniu ir supilti atgal į bendrą masę. Atsargiai išmaišyti ir išpilti į paruoštą formą.
- Kepti apie 45 - 50 minučių, kol lengvai paspaudus pirštu lakštas pradės spyruokliuoti.
- Išimti, nuimti popierių ir ataušinti ant grotelių, suvynioti ir palikti nakčiai šaldytuve.
Kremas
- Želatiną užpilti vandeniu ir palikti išbrinkinti ir ištirpinti.
- Varškę sumaišyti su c. pudra ir ištirpinta želatina. Kai varškė pradės stingti, išplakti grietinėlę su išskobta vanilės ankštimi ir atsargiai sumaišyti su varške, po to sumaišyti su tarkuotu šokoladu.
Vyšnių pertepimas
- Vyšnias užpilti cukrumi ir maždaug 100 ml vandens ir užvirinti. Nukaisti
Šokoladinis pertepimas
- Šokoladiniam pertepimui tiesiog viską ištirpinti kartu ir palikti, kad atauštų.
- Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, šonus - popierine apykakle.
- Porą šaukštų kremo atidėti.
- Biskvitą supjaustyti į tris dalis, apatinę sudėti į formą, paskleisti vyšnių įdaro**, įdėti šiek tiek kremo užtepti šokoladinio pertepimo, uždengti kremo dalimi. Ant viršaus uždėti biskvitą ir pakartoti. Uždengti likusiu biskvito lakštu.
- Viršų patepti likusiu kremu, užpilti pieno želė ir palikti, kad sustingtų - mažiausiai 4-6 valandoms, o geriausiai nakčiai.
- Puošti pagal pageidavimą, šonus apjuosti šokoladine juosta, o galima ir patrupiniuoti.
Kaip pagaminti šokoladinę juostą tortui apjuosti parašyta čia
*Ne reklamos vardan, o patogumo....
** Šiame torte nėra sirupo sudrėkinimui. Man užteko vyšnių "nuoviro". Bet jei jaučiate, kad vyšnių sulčių susidarė mažai, išėmę vyšnias, įpilkite į jį šiek tiek vandens :)
2012 m. sausio 3 d., antradienis
Medaus tortas su braškėmis
Labai seniai namams gaminau šį tortą. Vis ruošiausi, ruošiausi... ir vis buvo kokie nors kiti tortai eilėje, kuriuos norėjosi (reikėjo) pagaminti... SM šitą tortą kepiau su apelsinų ir citrinų kremu, bet šįkart žvilgtelėjau į dar senesnius laikus, kai aš kaip užsukta kas savaitę vis ženyjau, ženyjau. Vestuvininkų tarpe medaus tortas buvo labai populiarus.... ypač su braškių, braškių ir mėlynių arba žemuogių kremu.
Du 21 cm skersmens tortukai arba vienas didelis
Tešlai
3 st. miltų (1 stiklinė - 250 ml)
1 st. medaus
1 st. cukraus
3 kiaušiniai
1 šaukštelis sodos
Kremui
450 ml plakamosios grietinėlės
760 g riebios grietinės (2 ind. 40 proc. Dvaro)
100 g miltelinio cukraus
1 indelis (nuo grietinės) trintų braškių su cukrumi
Tešla:
- Cukrų ir medų ištirpinti aukštame puode, įpilti sodą ir maišyti. Masė padidės kelis kartus.
- Nukaisti nuo ugnies porą minučių praaušinti ir įmušti po vieną kiaušinius visą laiką intensyviai maišant.
- Medaus masę sumaišyti su miltais, užminkyti tešlą.
- Tešlą laikyti šaldytuve vieną parą.
- Įkaitinti orkaitę iki 200 C.
- Padalinti tešlą į 16-18 dalių (dviems tortams), stalą pabarstyti miltais. Tešlą kočioti labai plonai (net permatomai) ir kepti ant kepimo popieriaus 6-8 minutes kol pagels.
- Išimti iš orkaitės, aušinti ant grotelių. Praaušusius dėti ant lygaus paviršiaus.
- Norint, vieną dalį tešlos panaudoti mažiems sausainukams, skirtiems papuošimams, išspausti.
Kremas
- Išplakti grietinę su grietinėle kartu
- Įberti persijotą miltelinį cukrų, išmaišyti.
- Pabaigoje supilti braškes ir gerai išmaišyti
Torto surinkimas:
- Iškepti lakštai yra kieti, bet juos lengvai galima sulyginti dantytu peiliu. Pertepti lakštus kremu, šiek tiek palikti viršui ir šonams aptepti.
- Padėti ant viršaus kepimo popierių, po to - lentelę ir įdėti į šaldytuvą nakčiai.
- Nuimti lentelę, popierių, aptepti tortą kremu ir puošti pagal pageidavimą :)
N.B. Tortas labai paprastas, labai greitai pagaminamas nepaisant kepimo, gaivus ir be pretenzijų :)
N.B.I. Šita tešla puikiai tinka meduoliams sausainukams kepti - yra paklusni, nelabai auga, laiko formą. Nors kepant meduolius reiktų įdėti prieskonių, glaistyti, nes kaip sausainiams tai skonis galėtų būti turtingesnis. Pvz. šiuos kalėdinius meduolius kepiau būtent iš šios tešlos, tik ji šaldytuve išgulėjo apie metus :D
EDIT:
Taip atrodo tešla iš karto po užminkymo. Matosi, kad ji ne kočiojama, bet tepama
http://s018.radikal.ru/i501/1202/66/a7fb02b86594.jpg
Taip atrodo tešla po 5 valandų šaldytuve. Tokią jau galima laisvai iškočioti
http://s40.radikal.ru/i089/1202/c8/050e59bc4eec.jpg
http://s018.radikal.ru/i526/1202/79/fcb22ab6805c.jpg
Blogger šiandien, tikriausiai užšalo, visai nekelia nuotraukų. Tad kol kas palieku nuorodas, gal vėliau jis apsigalvos ir leis įkelti nuotraukas.