2011 m. lapkričio 27 d., sekmadienis

Kalėdiniai meduoliai 2011


Sezonas prasideda ir meduoliai ateina. Tikiuosi, ceitnotas nebus toks žiaurus ir meduolių bus daugiau. Bent jau galėsiu jų parodyti daugiau :)

Dabar įdomybės. Šiuos meduolius dariau dar iš SM mano rašyto medaus torto recepto . Tik. Recepte parašyta, kad laikyti šaldytuve parą, o aš laikiau tešlą nuo ... vasario mėnesio. Bet meduoliams tai nėra sensacija. Beveik prieš metus kepiau tortą, o po to tiesiog aptingau kočioti, suvyniojau likusią tešlą į maistinę plėvelę ir įdėjau į šaldytuvą. Sėkmingai apie ją pamiršau. Po to laikas nuo laiko ji man grūmodavo pirštu, bet aš ugdžiau valią ir apsimesdavau, kad nieko nematau.

2 st. miltų (1 stiklinė - 250 ml)
2/3 st. medaus
2/3 st. cukraus
2 kiaušiniai
1 nubrauktas arb. šaukštelis sodos
1 citrinos nutarkuota žievelė
1 šaukštas prieskonių meduoliams (atrodo, tuomet turėjau Kotanyi... arba skleroze... kuria aš pasižymiu)
Miltų pabarstymui

Glajui:
1 kiaušinio baltymas
~120-150 g miltelinio cukraus

  • Cukrų ir medų ištirpinti aukštame puode, įberti sodą ir pamaišyti. Masė padidės kelis kartus. Nukaisti nuo ugnies, porą minučių praaušinti ir įmušti po vieną kiaušinius, visą laiką intensyviai maišant. 
  • Medaus masę sumaišyti su miltais, prieskoniais ir citrinos žievele. 
  • Tešlą laikyti šaldytuve vieną parą. (čia pasakysiu kchm... ;)
  • Įkaitinti orkaitę iki 180°C. 
  • Plonai (o tai reiškia tikrai plonai- ploniau nei degtukas) iškočioti, išspausti ir kepti maždaug 8-10 minučių (stebėti kepimą, nes kiekviena orkaitė - tai atskiras pasaulis, pasakau tik gaires :)
  • Sausainius aušinti ant grotelių. 
  • Puošti baltyminiu glajumi. Lygiai taip pat, kaip ir praeitų metų meduolius.

N.B. O dabar šiek tiek PR'o, nes paskutiniu metu gaunu nemažai priekaištų, kad visai savęs neprominu..... ;) 


28 komentarai:

Indrė rašė...

O jau gražūs kokie! Kad aš netingėčiau ir mokėčiau puošti. Dabar tik taukšt šmaukšt paterlioju su cukraus pudros glajum, o nekeptų baltymų kažko prisibijau (nors kai būna tortas su jais rūštokais daugybę suvalgau). O gal jei kiaušiniai iš kaimo/iš parduotuvės pasterizuoti tai nieko blogo nenutinka ir veltui bijau? Nes bent visokiems Tiramisu tai naudoju kaimiškus trynius ir ramiai sau valgau.

O beje Išbandyti receptai blog'e skaičiau, kad su morengų milteliais papuošimai greičiau išdžiūsta :)

Elžbieta rašė...

Ačiū labai, tik šiuos aš visai ant greičio dariau, nors labai nuo arkliukų kaifavau :D

Indrė, kad tingi - netikiu, kad nemoki - o iš kur tu žinai, jei tik paterlioji? :) Reikia pabandyti kartą, du, o gal ir tris ir viskas bus OK :) pamatysi :)

dėl tų baltymų. Šiuo atveju yra dvi kryptys :D viena - kad negalima, kita - naudoja nuo seno :) Salmonėlės gyvena ant kiaušinių lukštų ir kuo senesni kiaušiniai, tuo tikimybė jas pagauti didesnė. Kitą vertus, tokioje cukraus koncentracijoje bakterijos nelabai gali išgyventi... bet čia lieka tas bet... toks nedidelis, bet "bet" Labai bijant, galima pradėti plakti baltymus ant vandens vonelės, kol jie pasieks 80 C t-ra ir maišyti su nedideliu cukraus kiekiu ne trumpiau 10 min. O po to suberti likusį cukrų. Arba naudoti baltymų miltelius arba gaminti glajų su kokiu nors skysčiu.

srove rašė...

Labai gražūs meduoliai, puikios nuotraukos, puiki ir naudinga knyga.Bet va galvoju, kodėl aš niekad nekepu meduolių, gal kad nemėgstu, man kažkaip smagiau tortiką kokį prakepti, ar bandelių.
Nėra matyt cinkelio meduoliukams:))

Egle rašė...

Negaliu neįkišti savo nosies, kai tiesiai prieš akis tokie fantastiški meduoliai!

Gražesnių turbūt ir nesu mačius. Tikra žiemos pasaka...

Elžbieta rašė...

Srove, ačiū labai už komplimentus :) ir knygai irgi :) O dėl meduolių - tai gal reikia kokio viruso? nes aš taip pat iki tam tikro laiko buvau visai abejinga... kol kažkas neapsivertė :D

Eglė, ačiū labai :) aš pati kaifavau nuo arkliukų :)

Rennie rašė...

Bet tai kokie gražūūūs! Nors įrėmink ir ant sienos kabink:) O kiek gi laiko juos taip išgražinti prireikė?

Vilma rašė...

Nerealūs! Verti žurnalo viršelio! Prisiversiu darkart pabandyti :)

Elžbieta rašė...

Rennie, ačiū labai :) paslaptis :) Prieš porą savaičių 60 meduolių (tik didesnių) išpaišiau gal per kokias tris valandas. Šitiems tai visai gal ir valandos nereikėjo (jų buvo daugiau)

Vilma, ačiū labai :) o, iki viršelių tikrai neišaugau :) liks čia :)

Inga rašė...

Labai gražūs ir pernykčiai ir dabartiniai meduoliukai. Jūsų pernykščių dekorą aš net buvau išsisaugojusi, kaip pavyzdį man pačio gražiausio meduoliukų puošimo, bandžiau kai kurias idėjas "pavogti" savo meduoliukams, bet man taip tobulai nesigauna, nes nelabai suprantu, kaip jums pavyksta taip lygiai padengti tas vietas, kur ištisai liukras, o ne taškučiai?Kaip jo paviršių padaryti tokį lygų?Jei ne paslaptis aišku.:)

Jūratė rašė...

Oi, nuostabu kaip visada.
Bet tešla šaldytuve nuo vasario mėnesio? Net ne šaldiklyje???

Maisto Diletante rašė...

Kokieee gražuoliai, labai fainos formelės iš kur? :)

Neringa rašė...

Elzbiera, kokie meduoliai!!!! ♥
tos mazos snaigutes gal su siom formelem spaustos http://www.ebay.co.uk/itm/3-Sugarcraft-Snowflake-Cutter-Plunger-Cake-Fondant-Craft-Decorating-Tool-Xmas-/120814781342?pt=UK_Kitchen_Accessories&hash=item1c211f439e? (uzsisakiau jas, laukiu nesulaukiu, kad atsius!)

Elžbieta rašė...

Inga, ačiū labai :) paslapties nėra, tiesiog reikiamas glajaus tirštumas. Jis turi ir lietis, bet kartu ir užsilaikyti :D... paaiškinau, vadinasi... Glajų reikia maišyti labai atsargiai, cukrų beriant po truputį. Šiaip - praktika ir eksperimentavimas :)

Jūratė, agha, nuo vasario. Bet tai tikrai ne rekordas :D tešla tiesiog šaltoje vietoje ir būtinai hermetiškai suvyniota, nes kitaip apdžius :)

Maisto diletantė, ačiū :) formelės iš Arveitos įrangos, cake-deco ir senų resursų :)

Neringa, ačiū :) agha, tokios :) O klausyk, tu tortownia neužsakinėji? greičiau gal būtų... jie ten visokiausių turi :)

Aušra rašė...

Elzbieta - labai grazu!! o sezonas jau tikrai prasidejo, ir mintyse, ir virtuveje;

Reda rašė...

Nu labai labai gražu ir aš prisidedu prie pagyrų!!! Šaunuolė esat!

Elžbieta rašė...

Aušra, ačiū labai :) tikrai, kad prasidėjo :) ypač, kai prisėdi prie meduolio, tada kitos mintys išgaruoja, lieka kažkoks džiugus vaikiškumas

Reda, ačiū labai, man tikrai malonu, bet reikia tik pradėti :)

Inga rašė...

Elžbieta, dėkoju už liukro paslapties išdavimą:)Aš matuoju ant vieno baltymo dedu stiklinę cukraus pudros ir turbūt per tiršta gaunasi...Bet gal dar parašytumėte su kokiu įrankiu dengiat?Tie kur taškiukai tai su švirkštu turbūt?O kur ištisinis dengimas?

Indrė rašė...

Ahhh kodėl tavo knygos supakuotos? Šiandien užmačiau, taip pažiūrėt norėjau ir negalima. O man iki kitų metų reikia laukt, kad nusipirkt galėčiau. Na gal koks knygynas turės ir nepakuotą versiją smalsuoliams :)

Elžbieta rašė...

Inga, :) nereikia tiksliai matuoti :) čia toks dalykas, kad reikia "ant pajautimo". Įbėrei šaukštą pudros, išmaišei ir svarstai, ar gerai, ar ne :) ir taip regulioji tirštumą :) tiesiog išspaudžiu iš tūtelės, o kraštelius ir kampelius pataisau teptuku arba kuo nors aštriu :)

Indrė, čia toks sumanymas :) knygynuose bus po Naujųjų, bet ir kaina bus neakcijinė. O pas mus Maximoje kai tik pasirodė, tai vyras nuėjo, išpakavo ir padėjo :D bet ir šiandien mačiau, kad buvo išpakuotas egz. :)

Neringa rašė...

Elzbieta, neuzsisakineju is ju, nes jie kainas uzsikele (kai priskaiciuoji siuntimo islaidas), siustis is Uk pigiau, kartais geru anglisku mielu daikteliu randu tk maxx'e ;)

Elžbieta rašė...

Neringa, suprantamai... tortownėje užsakiau formeles, kurių jau seniai ieškojau, tai pristatytmas PL brangesnis, nei formelės. Baisu. Bet reikia čia ir dabar :D tad pasirinkimo nėr.... nor aš jau persisotinau visais šitais daikčiukais :) vis guodžiu save, kad užtenka ir to, ką turiu :D ... t.y. turi užtekti :D :D :D

Neringa rašė...

o kodel nenori UK uzsisakyneti?, ten pigiau ;)
as irgi turiu tikrai nemazai iv. virtuviniu rakandu, formu, formeliu, kiekvienais metais vis papildau, atrodo jau gana, bet pamatau ka nors grazaus nu ir reikia, cia jau liga skaitau, nuo kurios kol kas vaistu neturiu...:)

Elžbieta rašė...

Neringa, žinai, kaip būna :) vis noriu, noriu, noriu... bet pati tingiu ieškotis, o čia parodė jau gatavą nuorodą ir po 20 minučių jau man užsakė :) o eiti į angliškus saitus tai neduok Dieve, be paskutinių kelnių liksiu ir nakvoti reikės prie durų ant kilimėlio, nes ir vietos neliks, o ir vyro kantrybė dėl mano visų dzindziliukų baigsis :D. O dabar akys nemato - širdies neskauda :D

Aušra rašė...

Sveikinu knygos proga!!! Nuėjau į maxę, pamačiau kas knygos autorė ir sakau vyrui, nors ėjom tik nuolaidinių puodukų :), o ir kulinarinių knygų kaip ir neperku, bet šitos reikia ir baigta. Žmogus suprato reikalo esmę, greit imetė krepšin brendžio butelaitį, pritaikėm akciją ir jau turiu. Visi laimingi :) Sėkmės didžiausios

Asta rašė...

Nuostabiai gražūs meduoliai, Elžbieta! :) Nepamenu, ar kur nors mačiau gražiau išpieštų nei taviškiai, nerealu! :)

Laura rašė...

Kepu meduolius ir as seniai, puosiu, namukus lipdau, bet, kad sitaip galima ispuosti man sunku isivaizduoti... kazkaip neraliai fantastiskai man atrodo... ir laaabai grazu

Elžbieta rašė...

jetau, jetau, atsiprašau, kad taip vėlai atsakinėju...

Aušra, ačiū labai :) Taip pat tikiuosi, kad knyga pateisins lūkesčius :) O artimųjų laimė - svarbiausia :)

Asta, laba-labai dėkoju :) tiesą sakant aš į gražiausius meduolius nepretenduoju, bet labai džiaugiuosi, kad jie patinka :) Beje, tai labai paprasta, manau, kad truputį pasitreniravus tavo meduoliai bus ne ką prastesnį :)

Laura, ačiū labai :) bet tai tikrai nesudėtinga, tik truputis praktikos :)

Indres skanumynai rašė...

Fantastiški meduoliai! O jų papuošimas koks wau :)
Man tik iškilo klausimėlis dėl sodos, jos nereikėtų nugesinti acte prieš dedant?